Karya İmparatorluğunun ilk yerleşim bölgesi olan
Kızılağaç Köyü, bir Türkmen köyüdür. Muğla şehir merkezine 99 km ve Milas ilçesine 30 km mesafede olan Kızılağaç, Gürçamlar'daki Taşlı Koyu'na 10 km uzaklıktadır. Akdeniz iklimi altındadır. Çam ağaçları ile çevirili olduğu için oksijeni bol ve havası çok temizdir. Halk arasında Çomakdağ Köyü olarak anılmaktadır. 500 yıl önce Oğuz Türklerinin
Onoklar boyu tarafından kurulmuş bir Yörük köyüdür.
Keçi peyniri, gözlemesi, köy ekmekleri ve çıntar adı verilen bir mantar ile yapılan lezzetli yemekleri ile ünlü, şirin bir köydür. Köyün nüfusu, göç nedeni ile azalmış olup, çoğunluğunu yaşlı nüfus oluşturmaktadır. Geleneksel Yörük kültürünü hala yaşatmak istedikleri için, yöresel Yörük kıyafetlerini günümüzde bile kullanmaktadırlar. Köyün kadınları bu elbiseleri, günlük yaşamda da giymektedir. Yaklaşık 500 yıllık gelenek ve görenekleri, günlük yaşamlarında uygulamaktadırlar. Köy halkının geçim kaynağı zeytincilik, tarım ve hayvancılık, ipek böceği yetiştiriciliğidir. Elde ettikleri ipekleri, günlük kıyafetleri için el tezgahlarında dokumaktadırlar. Eğitim seviyesi yüksek bir köydür. Okuma yazma oranı oldukça fazladır.
Köy halkı cıvıl cıvıldır
Lafta değil, gerçekten öyledir. Tüm kadınları rengarenk ipek kıyafetleri ile ve kız çocuklarını süslü elbiselerle görebilirsiniz. Çemperi adı verilen ipek örtü takan köy kadınları, ziyaretçilere bez bebekler, boncuklu bileklikler, yemeniler ve yöresel yiyeceklerden ikram ederler. İnanılmaz misafirperver bir köydür. Sadece kadınları mı süslüdür? Tabi ki hayır
Erkekleri ayrı bir havalıdır Kızılağaç köyünün. Gömlek veya şapkalarında çeşitli çiçekler görürseniz şaşırmayın
Kızılağaç Taş Evleri
300 haneli bir köy olan
Çomakdağ Kızılağaç köydeki taş evlerinin ilginç bir mimarisi vardır. Bacaları ve süslü ahşap kapıları, köye renk katmaktadır. Büyük dut ağaçlarının çevrelediği, dar köy yolu üzerindeki köy kahvesinde oturup, köylülerle sohbet edebilir ve dinlenebilirsiniz. Bu köyün bir diğer ilginç özelliği ise; düğün, asker uğurlama, sünnet vs gibi törenlerin tam 4 gün sürmesidir. Günler boyunca şölenler ve eğlence devam etmektedir. Eğer şanslı iseniz, bu törenlerden birine denk gelebilirsiniz. Denk gelmezseniz bile üzülmeyin. Çünkü köy halkı, ziyaretçiler ve turistler için bir kaç saatlik prova gibi törenler düzenlemektedir. Tabi ki ücretsiz.
Otel veya pansiyon bulmanız imkansız. Çünkü bu tür konaklama imkanları bulunmuyor. Ancak köylülerin davetine icabet ederseniz, evlerinde misafir olabilirsiniz. Ya da köy konağında kalabilirsiniz. Kızılağaç köyünde dışarıda kalmayacağınız kesindir. Son olarak, Çaykama tepsi böreğini tatmadan dönmemenizi tavsiye ederiz.
Kızılağaç Köyü Nerede, Nasıl Gidilir?
Muğla'nın Milas İlçesine bağlı bir mahalle olan Kızılağaç Köyüne ulaşmak için
İstanbul -
İzmir yönünden gelenler Söke - Milas kara yolunun 32. kilometresinden
Didim - Akbük yönüne ayrılarak, Akbük’ü geçtikten 13 km sonra Kızılağaç’a ulaşabilir.
Antalya – Muğla Yönünden gelenler Milas ilçe merkezine girerek Didim yönüne doğru yaklaşık 20 km sonra Kızılağaç köyüne ulaşacaklardır.