İzmir’in kuzeyinde yer alan, 130 Km
2 alanı ile en büyük ilçelerinden biri olan
Çiğli, 185.000 kişilik nüfuslu bir ilçedir. İl merkezine mesafesi 37 km olup kuzeyinde
Menemen, güney ve batısında İzmir Körfezi, doğusunda ise
Karşıyaka bulunur. Çok geniş bir kıyı ovasına sahiptir. Tipik Akdeniz iklimin hakim olduğu Çiğli, eski Gediz Nehri yatağının oluşturduğu ovada kurulmuştur.
İlçede ilk yerleşim, 19. yüzyıl sonlarına doğru, Balkanlardan gelen göç ile başlamıştır. 1956 senesinde, belediye statüsüne kavuşan ilçenin en önemli geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Geçmişte, ilçenin bataklık ve sazlıklardan oluşması ve bu alanlara çok sık çiğ düşmesi nedeniyle, bölgeye Çiğli adı verildiğini rivayet edilmektedir.
Doğa temalı birçok gezilip görülecek yeri olan Çiğli ilçesinde, güzel vakit geçirebilmeniz için
Çiğli'de Gezilecek Yerler adlı bir gezi planı hazırladık. Haydi, Çiğli turuna başlayalım.
İzmir Doğal Yaşam Parkı
2008 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan Çiğli Doğal parkı, 125 türden 1.500 hayvana ev sahipliği yapmakta, 425.000 m²'lik alan üzerinde kuruludur. Giriş ücretsiz olup, Avrupa'nın en güzel doğal yaşam alanlarından biridir. İzmir gezi planınıza mutlaka burayı ekleyiniz. Özellikle çocuklu ailelerin ziyaret etmesi gereken bir yerdir.
İzmir Kuş Cenneti
Çiğli Çamaltı Tuzlası belgesinde, 289 farklı kuş türünün barındığı ve 8.000 hektarlık bir alanda kurulu doğal yaşam alanıdır. 1982’de “Su Kuşları Koruma ve Üreme Sahası “ olarak tescil edilmiştir. Çiğli’den 10 km, Karşıyaka'dan 26 km mesafededir. Yılda 50 bin kuşun uğradığı bölge, kuşların göç yolu üzerindedir ve aynı zamanda arkeolojik ve doğal sit alanıdır. Kuş Cenneti'nde ziyaretçi merkezi, kuş gözlem kuleleri, dürbün ve gezi bisikleti bulunmaktadır. Bisiklet turu yapabilir, ömrünüzde görmediğiniz kuş türleri ile tanışabilir, doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz. Kuş Cenneti giriş ücreti tam 5 TL, öğrencilere 2,5 TL’dir.
Açıkçası Çiğli’de doğa turundan farklı bir aktivite yapma olacağı bulunmuyor. Eğlence anlamında değil de, daha çok dinlenme temalı bir geziniz olur. Hep eğlenecek değiliz ya, biraz da kendimizi doğaya teslim edelim. Öyle değil mi?
Çiğli’de Konaklama
İlçe’ de 4 yıldızlı oteller ve küçük çapta pansiyonlar bulunmaktadır. Çiğli’ye gelmeden önce internetten mutlaka rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Çiğli’de klasik Ege ve İzmir yemeklerini yiyebilir, ev yemekleri yapan esnaf lokantalarında karnınızı doyurabilirsiniz.
Çiğli Nerede, Nasıl Gidilir?
İzmir şehir merkezine 11 km uzaklıktadır.
İzmir’i,
Çanakkale ve
İstanbul'a bağlayan ana arterler Çiğli’den geçmektedir. Kuzey Çevre Yolunun faaliyete girmesiyle trafik konusunda ciddi bir rahatlama sağlanmıştır. Menemen-Karşıyaka bağlantı yolu ilçeyi ortadan ikiye bölerek geçmektedir.
İzmir Merkezden Metro raylı sistemi ile Halkapınar ve Hilal Aktarma istasyonlarından Aliağa / Menderes hafif raylı sistemi İZBAN ‘I kullanarak Çiğli’ye her iki yönden de direk ulaşmanız mümkündür. Ayrıca 920 ÇİĞLİ- KONAK, 547 ÇİĞLİ AKTARMA - BOSTANLI İSKELE şehir içi ESHOT otobüs hatları ile ilçeye ulaşabilirsiniz. İlçenin yakın mahallelerinden de: 817 BALATÇIK -825 ya da 247 EVKA 6 – 123 ŞİRİNEVLER – 149 KAKLIÇ – 329 GÜZELTEPE – 342 EGEKENT – 344 EVKA 2 – 529 YAKAKENT MAH. – 751 SASALI otobüs hatları ile ÇİĞLİ AKTARMA merkezine ulaşım sağlanmaktadır.
Çiğli gezisinde aradığını bulamayan gezginlere tavsiyemiz,
Gaziemir'de Gezilecek Yerler konusuna bakmalarıdır. Belki de aradığınız oradadır.