8500 sene önce yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanan Bornova,
İzmir ilinin kuzeybatısında yer alan 435.000 nüfuslu bir ilçedir. İzmir'e 8 km uzaklıkta olup, köylerini de dahil ettiğimiz zaman 205 kilometrelik bir alana yayılmaktadır. Zengin su kaynakları ve yoğun bitki örtüsü nedeniyle, Osmanlı devrinde sayfiye ve gezi yeri olarak kullanılmıştır.
Tarihteki ismi “Birun-u Abad” olan Bornova, Helenistik çağında yerleşim ve yaşam alanı olarak kullanılmaya başlandı. Amazonlar, Hititlerin, İonların, Frigyalıların, Lidyalıların, Perslerin, Makedonyalıların, Bergama Krallığının bu bölgede yaşam sürdüğü bilinmektedir. İlyada ve Odyssea destanlarının yazarı Homeros’un da bu bölgede yaşadığına inanılır.
Gezginler, İzmir’in en önemli ilçelerinden biri olan
Bornova Gezilecek Yerler konusunda epey şanslılar. Çünkü Bornova’da birçok tarihi mekân ve gezilebilecek yer bulunmaktadır. Haydi, hep beraber bu listeye göz atalım.
Gümüldür Yalı Castle Aquapark
Önce biraz yüzüp rahatlayın istedik. Bu yüzden önceliği eğlenceye verdik. Bornova’ya 50 KM mesafede olan
Gümüldür Yalı Castle Aquapark, onlarca büyük kaydırağa sahip bir eğlence havuzudur. İçerisinde çeşitli aktivite ve yeme içme alanlarının olduğu, ayrıca çocuklar için özel organizasyonların yapıldı bir aquaparktır. Giriş ücretleri 55 ila 95 TL arasında değişmektedir (Hafta içi – Hafta sonu). 7 yaşa kadar çocuklar ücretsizdir. Çeşitli merkezlerden servisleri kalkmaktadır. Gün boyu, ailece keyifli zaman geçirebileceğiniz bir eğlence merkezidir.
Karagöl Tabiat Parkı
Bornova ilçesine sadece 10 KM mesafede olan bu eşi bulunmaz cennet köşesi, 18.92 ha’lık alana sahiptir.Göl, jeolojik hareketler sonucu oluşmuş heyelan set gölüdür. Orman ve göl kaynak değerine sahiptir. Tabiat Parkı içerisinde ve çevresinde doğa yürüyüşü, foto safari, bisiklet gezintisi faaliyetleri yapılabilir. Kır gazinosu, restaurant, büfe, piknik üniteleri, çadırlı kamp ve karavan alanı mevcuttur.
Belkahve Geçidi
5 hektar büyüklüğünde olan, kızılçam ormanları arasında kurulan
Belkahve Geçidi, muhteşem bir piknik ve mesire yeridir. Çoluk çocuk, ailece gidip gün boyu enerji ve temiz hava depolayabilirsiniz. Yiyeceklerinizi alıp piknik yapabilirsiniz. Büyükşehirlere yapılması olan imkansız ne varsa, burada gerçekleştirebilirsiniz.
Bornova Büyük Park
Bornova'nın Merkezinde bulunan oldukça eski yıllardan kalan bir park. İçinde düğün salonu, tiyatro salonu ve
Uğur Mumcu Kültür Salonu mevcut. Ayrıca ayaküstü atıştırmak için yeme içme alanları bulabilirsiniz. Geniş sayılabilecek bir çocuk parkı var. Bornova'nın nefes alınabilecek yeşil alanı.
Homeros Vadisi
Adını ünlü Yunan ozanı Homeros’tan alan bu muhteşem mesire yeri, Bornova'nın yeşil alanlarından biridir. Şehrin gürültüsünden kısa bir süre bile olsa uzaklaşmak ve dinlenmek isterseniz, buraya mutlaka uğramanızı öneriyoruz. Vadinin kalbi olan mağaraya kadar tırmanabilirsiniz, çok değişik bir tecrübe edinirsiniz. Piknik yapmak için malzemelerinizi beraberinizde götürmeyi unutmayın.
Edward Whittall Garden
Şehrin göbeğinde böylesine muhteşem bir yeşil alanın olması, insanı şaşırtıyor doğrusu. Bornova gençlik caddesi üzerinde konumlanan bu köşk, adını 1851'de doğan ve 1917'de ölen Edward Whittall’ dan almıştır. Köşkün şu anki sahibi Edward'ın torunudur. Çeşitli düğün, nişan ve benzeri eğlencelerin düzenlendiği mekanda gün boyu gezebilir, yeşilin ve temiz havanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Arkas Deniz Tarihi Merkezi
Denizcilik ve tarih ile ilgiliyseniz,
Arkas Deniz Tarihi Merkezi’ni kesinlikle ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Muhteşem maket ve tabloların sergilendiği bir deniz müzesidir. Girişin ücretsiz olduğu müzede, çok değerli koleksiyonları inceleyebilir, sergilenen ürünler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi
Fevzi çakmak caddesi üzerinde bulunan
Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi, saat 09.00 / 1700 arası ziyarete açıktır. Tarih ve sanata düşkün gezginlerin, mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yerdir.
Yeşilova Höyüğü
Herkesin görmesi gereken bir yer. Bornova'da 8500 yıl öncesine dayanan,dere kenarındaki yaşamı ortaya çıkarmışlar. Örnek bir mimariyle inşa edilmiş müzesi ücretsiz gezilebiliyor. Sabah saat 10.30-12.30 ve 13.30-14.30 arasında çocuklar için ücretsiz etkinlikler yapılıyor. O döneme ait giysiler giydirilerek çanak çömlek yaptırılıyor. Harika bir tarih dersi yaşamak için, mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.
İzmir Kent Ormanı
Doğa yürüyüşü yapmak için uygun ve güzel bir yer. Sonbaharın renk tonlarını görüp yaşayabileceğiniz muhteşem bir doğa. Zamanına denk gelebilirseniz dağ çileği de toplayıp yeme şansınız olur. Orman gözetleme kulelerinden, İzmir ve körfezin harika manzarasını seyredebilirsiniz.
Andria Evi
Nam-ı değer Bornova Kafe Pi. Yazın bahçesinde ağaçların altında oturmak çok güzeldir, Kışın şanslıysanız yer bulabilirseniz köşkün hemen giriş kısmında oturup, yağan yağmuru izleyerek bir şeyler yeyip içebilirsiniz.
Peterson Köşkü
Uzun zamandır restorasyonu devam eden, kafanızı dinleyebileceğiniz güzel bir dinlence yeridir.
Atatürk Parkı
Çocuk parkı, yürüyüş alanları, alabildiğince yeşil alan, temiz hava, dinlenme yerleri, yani kısaca bir parkta olması gereken her şeyi Bornova Atatürk Parkında bulabilirsiniz.
Alişir Nezir Beşir Hazretleri Türbesi
Türbelerin size manevi huzur verdiğine inanıyorsanız, Alişir Nezir Beşir Hazretleri Türbesini ziyaret edebilirsiniz. Bornova Hüseyin İsa Bey (Bornova Meydandaki en eski camii) camii bahçesinde bulunan türbede 3 tane sanduka var. İsimleri; ALİŞİR, BEŞİR VE NEZİR. Battal gazinin torunları olduğuna inanılmaktadır.
Santa Maria Katolik Kilisesi
Bornova Hükümet konağının karşısında yer alan
Santa Maria Katolik Kilisesi, gezilebilecek tarihi yerlerden biridir.
Paggy Köşkü
Ege Üniversitesi Rektörlük Binasının karşısında bulunan Köşk, 1800 yıllarında Fontan d’Escalon tarafından inşa edilmiştir. Restore edilen köşk halen canlılığını korumaktadır.
Pandespanian Köşkü
Yeşil Köşk olarak ta bilinen Pandespanian Köşkü, Ege Üniversitesi kampüsü girişinde yer alır ve hala üniversitenin sosyal tesisi olarak kullanılmaktadır.
Murat Evi (perili köşk)
Halk arasında 'Perili Köşk' olarak bilinen Murat Evi, Fevzi Çakmak Caddesi ile Gençlik Caddesi'nin arasındadır. 1880'de İngiliz ailesi olan Edwards tarafından yaptırılmıştır. Efsaneye göre; uzun yıllar köşke geceleri bakire bir kız uğrayıp bir şeyler taşımıştır. Dilden dile dolaşan bu rivayet nedeniyle köşkün adı halk arasında; "Perili Köşk" olarak anılır.
Ege’de olup ta, yöresel yemekleri tatsız olan ilçe var mı sizce? Bizce yok
Bölgeye has, özel bir lezzeti vardır Ege yemeklerinin. Bornova'nın yöresel lezzetleri arasında Misket üzümü ve Bornova bamyası gelir. Muscat Blanc (Beyaz Misket) olarak bilinen beyaz hoş kokulu üzümün anavatanı Bornova’dır. Uzun yıllar önce düzensiz şehirleşme nedeniyle üretimi duran misket üzümü, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile işbirliği yapan Bornova Belediyesi tarafından yeniden anavatanında üretilmeye başlandı. Lezzetiyle tüm Türkiye’de bilinen Bornova bamyası, Bornova Belediyesi tarafından tohumluk olarak üretilmeye başlandı. Bornova bamyası sofralık ve konservelik bir çeşittir. Sümüksü bir yapıda olmadığı için, konserve değeri yüksektir. Beş köşeli meyvesi, etli ve çok lezzetlidir. Ayrıca mutlaka Kumru yemenizi öneriyoruz. Kumruyu İzmir’in hemen hemen tüm ilçelerinde bulabilirsiniz.
Bornova nerede, nasıl gidilir?
İzmir il merkezine uzaklık mesafesi 4 Km olan Bornova’ya şehir içi ulaşım, Belediye otobüsü, minibüs, metro veya İzban ile sağlanabilir.
Bornova- Evka3 güzergahından başlayan raylı sistem Metro hattı İzmir Merkezden ilçeye ulaşımı hızlandırmaktadır. Metrodan Bornova istasyonunda inip 565 EVKA 4 - BORNOVA METRO aktarma hattı ile ilçe merkezine ulaşabilirsiniz.
Eğer İzban’ı kullanıyorsanız Halkapınar ve Hilal Aktarma Merkezlerinden direkt Bornova yönüne giden Metro hattı ile ya da Halkapınar, Kemer veya Salhane Aktarma Merkezi’nde inip
498 BORNOVA METRO - HALKAPINAR METRO
348 BORNOVA METRO - 59 BORNOVA METRO - KEMER AKTARMA ile
328 ya da 338 BORNOVA METRO - SALHANE AKTARMA ESHOT otobüs hatları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
İlçeye şehir içi otobüs ulaşımını kullanarak gitmek isterseniz: diğer ilçelerden:
830 EGEKENT AKTARMA - 390 ya da 415 TINAZTEPE - BORNOVA METRO
63 BORNOVA - KONAK hatları ile ulaşabilirsiniz.
Bornova Havalimanı ulaşımı için 204 BORNOVA METRO – HAVALİMANI hattını ya da Metro-Cuma ovası İzban hattı Havalimanı istasyonunu kullanmanız gerekmektedir.
İlçeye
Çiğli Egekent,
Karşıyaka, Yeşilyurt,
Gaziemir,
Buca, Alsancak, Yeni garaj güzergahlarından da gün içinde her 10 dakikada bir kalkan minibüs seferleri ile ulaşmanız mümkündür
Bornova ilçesini tümüyle gezebilmeniz için en az 3-4 gün ayırmanız gerekir. Gördüğünüz gibi gezilip görülecek o kadar çok yer var ki. Bornova gezimiz burada bittiğine göre, haydi Buca yolcusu kalmasın
Buca'da Gezilecek Yerler sizi bekliyor.