Fotoğraf: beydag.bel.tr 15.000 nüfuslu
Beydağ,
İzmir’in en küçük ilçesi olup, merkeze en uzak mesafedeki ilçedir.
İzmir’in
Ödemiş ilçesine 30 km uzaklıkta olup, ilçenin güneydoğusunda bulunan Beydağ, Küçük Menderes Havzası’nda,
Aydın Dağları’nın eteklerinde kurulmuş en eski yerleşim yerlerinden biridir. Doğusunda
Aydın'ın
Nazilli ilçesi, kuzeyinde Kiraz, kuzeybatısında Kaymakçı, batısında ise Bademli ilçeleri yer alır. Beydağ sınırları içerisinden Küçük Menderes Nehri ve bu nehrin aynı zamanda en büyük kolu olan Tesavra Çayı akar.
Beydağ Tarihi Hakkında
Beydağ'ın tarihte bilinen ilk adı Palaipolistir. Palaipolis’i kuranlar ise Lidyalıların soyundan olan Kibyrahlardır. Ilıman iklimi ve verimli topraklara sahip olması nedeniyle, Hititler olmak üzere birçok medeniyet tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. İzmir’in diğer tüm ilçeleri gibi, geçmişi eski çağlara dayanır. Günümüze gelene kadar, çeşitli kavimlerin ve toplulukların yerleşim yeri olmuştur. Bereketli topraklara sahip
Beydağ'ın geçim kaynağı tarımdır ve hayvancılıktır. İncir, kestane ve zeytin, ilçenin en önemli yöresel yiyecekleridir.
Beydağ gezilecek yerler konusunda size çok fazla bilgi veremeyeceğimiz için üzgünüz ancak Beydağ ilçesinde turistik ve tarihi açıdan gezip görülecek pek bir yer bulunmamaktadır. İlçeden ziyade köy havasında olan, kendi halinde bir kasabadır.
Beydağ Barajı
Fotoğraf: beydag.bel.tr İlçede bulunan tek sayfiye ve dinlenme yeri olarak
Beydağ Barajını sayabiliriz. Etrafında kamp ve dinlenme alanları, yeşil alanlar ve kır lokantası bulunur. Burada yemek yiyebilir ve göl manzaralı mekanda hoşça vakit geçirebilirsiniz.
Beydağ Kestane Bahçesi
Uçsuz bucaksız yeşilliklerin hakim olduğu Beydağ'ın en ünlü yöresel ürünü kestanedir. Binlerce kestane ağacının olduğu Beydağ Kestane Bahçesini gezebilir, doğa ile iç içe güzel zaman geçirebilirsiniz. Lezzeti damakta ayrı bir tat bırakan meşhur
Beydağ kestanelerinden yemeyi unutmayın. Beydağ'ın yöresel yemekleri, klasik Ege yemeklerinden oluşmaktadır. İncir ve kestane reçeli ile ünlüdür. Dönerken yanınıza hediyelik olarak bir kaç kavanoz almayı ihmal etmeyin.
Beydağ Nerede, Nasıl Gidilir?
Beydağ, İzmir iline 142, Ödemiş ilçesine 30, Nazilli ilçesine 38 km mesafededir. Ödemiş ve İzmir'e asfalt, Nazilli’ye de devamlı açık sabitleştirilmiş yolla ulaşım sağlanmaktadır. İzmir'e en uzak ilçe olması nedeni ile Beydağ'a ulaşım biraz zor olabilmektedir. Şahsi aracınız ile ulaşım sağlamanızı tavsiye ediyoruz. Toplu taşıma araçları ile İzmir’den ulaşım mümkün değildir. Araba ile 1 saat 50 dakika civarı sürmektedir.
Gezginler için Beydağ ilçesi, her ne kadar çok fazla seçenek sunmasa bile, yine de İzmir’in hatırına gidip görülebilir. Beydağ’da bulamadığınız eğlence ve gezi keyfini,
Bornova'da Gezilecek Yerler konusunda bulacağınızdan eminiz. Daha fazla zaman kaybetmeden Bornova’ya geçelim.