Eski İzmir’in kuruluş yeri olarak kabul gören ve Tepekule olarak tanınan ören yeri, Bayraklı semtindedir. İzmir şehrini meydana getiren 11 ilçeden biridir. İzmir Körfezi’nin kuzeydoğu köşesinde İzmir-
Çanakkale asfaltı üzerinde yer alır. Yamanlar sıradağlarının güney yamaçlarını da içine alan Bayraklı'nın doğusunda Bornova İlçesi, batısında İzmir Körfezi ve Karşıyaka, kuzeyinde Karşıyaka ve
Bornova, güneyinde ise İzmir Körfezi ve
Konak İlçeleri bulunmaktadır.
Yüzölçümü 3700 hektar olan ilçenin nüfusu 315 bin civarındadır. İlçede 1 belediye (Bayraklı Belediyesi) teşkilatı, 1 köy ve 23 mahalle bulunmaktadır. İzmir’in M.Ö. 3000 yıllarına dayanan kuruluş tarihinin ilk yerleşim alanlarından biridir. Nüfus yoğunluğu yönünden, İzmir’in en kalabalık 5. Büyük ilçesidir.
Bayraklı Tarihi
Bayraklı isminin nereden geldiği konusunda çeşitli söylentiler vardır. Henüz kaynağı ispat edilemeyen bu rivayetlerden biri şöyledir; Geçmiş zamanda Batı Anadolu kıyılarında yaşayan ve Tüm Akdeniz’e hakim olan Türk korsanların,her sene İzmir'e gelip, bayraklar açarak gönüllü asker çekmeye çalışırmış. Bayraklar, günümüzdeki Bayraklı’nın bulunduğu yerde açılmakta ve gönüllüler orada yazılmakta olduğu için yörenin adı yıllar içinde Bayraklı olarak kalır. Bu bilinen en fantastik söylencedir
İkinci hikaye ise; 19. asırda yöreden geçen tüccar kervanlarını soyan ama kimsenin canını yakmadan yalnızca işlerine yarayacak malı alan soyguncular, her soygundan sonra Tantalos’un mezarının bulunduğu tepeciğe bayrak asmaktadır. (Bir nevi Robin Hood diyebiliriz.) Bu nedenle bu soygunları yapanlara da “Bayraklı Eşkıya” adı verilir. Yörenin adı bu yüzden, zamanla “Bayraklı” olarak kalır.
Bayraklı hakkında halk arasında yaygın sonuncu rivayet ise; Türklerin İzmir çevresine yerleştikleri dönemde, elleri bayraklı 7 Türk savaşçı, Laf Deresi yakınında düşman askerleriyle çarpışır ve biri orada şehit olur. Bu nedenle o bölgenin adı “Bayraklı” olarak anılmaya başlandığı şeklindedir.
Bazı kaynaklarda da ilçenin adının “Bayraklı” adlı aşiretten geldiğini belirtilir.
Tarih bilgilerine burada nokta koyup,
Bayraklıda Gezilecek Yerler konusunu ele alalım. Gezginlerin, tarihi bilgilerden çok, güncel bilgilere ihtiyacı var
Smyrna Antik Kenti
Bayraklı'da yer alan höyük, Smyrna’nın ilk kurulduğu yerdir. Bayraklı Höyüğü (İÖ 3. bin-300) kayalık bir tepe ve üzerindeki yerleşme tabakalarından oluşur. Burada ele geçen en erken buluntular, M.Ö 3000 yılına ait seramik parçalarıdır.İlk yerleşme Eski Tunç Çağı’na aittir. Tunç Çağlar’ındaki yerleşmeler höyüğün küçük bir bölümünü kaplıyorken, Hellen çağlarında yerleşim, bugün modern duvarlarla çevrili sit alanının çok daha dışına taşmaktadır. Gereken ilgiyi göremediği için, maalesef çok bakımsız kalmıştır. Dünya'nın en değerli tarihi yerlerinden biri olmasına karşı, yeterince özen gösterilmemektedir. Kendinizi eski çağlarda hissetmek istiyorsanız ve tarihe ilginiz varsa,
Smyrna Antik Kentini, ziyaret edilecekler listesinin en başına yazmanızı tavsiye ederiz.
Dünya Barış Anıtı
Dünya Barış Anıtı, İzmir'in Karşıyaka Belediyesi'nce, Sivas'ta 1993 yılında yaşanan Sivas Katliamı yangınında hayatını kaybeden 33 aydının anısına Orgeneral Nafiz Gürman Mahallesi'nde yaptırılan anıttır. Muhteşem bir manzaraya sahip bu alanda, yiyecek içecek yerleri, kafe ve restaurantlar bulabilirsiniz. Hem manzara keyfi yapmak, hem de bu muhteşem anıtı ziyaret etmek için, listenizin 2. sırasına yazabilirsiniz.
Saint Antoine Katolik Kilisesi
Karşıyaka ilçesi, Bayraklı Fuat Edip Baksı Mahallesi’nde bulunan Katolik Kilisesi'dir. Tarihi yerlere merak duyan kişilerin ziyaret edebileceği bir yerdir. Dikdörtgen planlı kesme taştan ve tuğladan yapılan ve gotik tarzında ince uzun yuvarlak kemerli pencereleri bulunan kilise ziyareti için bir kaç saat ayırabilirsiniz.
Bayraklı'da Konaklama
Bayraklı ilçesini ziyaret etmeden önce, internetten otel rezervasyonunuzu yapabilirsiniz. İlçe’de çok fazla otel bulunmamakla birlikte, başlıca birkaç otelin ismini ve adreslerini sizinle paylaşmak isteriz:
Ocakoğlu Hotel (Ankara Caddesi Bayraklı)
Hilton Garden Inn İzmir Bayraklı ( 1597/, Adalet, 1594/1. Sk. No:6, 35530 Bayraklı/İzmir)
Alsancak Otel Vesta ( 1475. Sk. No:3, 35480)
Hotel Best Inn Karşıyaka (Anadolu Cd. No:693, 35900 Karşıyaka)
Four Points by Sheraton Bayraklı
Bunun yanı sıra, ilçe merkezindeki küçük pansiyonlarda konaklayabilir veya
Bayraklı Öğretmen Evi’nde kalabilirsiniz.
Bayraklı‘da ne yenir?
Bayraklı Belediyesi tarafından çeşitli zamanlarda, yemek yarışmaları düzenlenmekte. En sonuncusu 2017 yılında gerçekleşen bu yarışmaların birine denk gelirseniz, hem yörenin lezzetlerinden tatmış olursunuz, hem de yarışmayı izleyerek oldukça değişik bir deneyime sahip olursunuz. Ege'nin her hangi bir şehrine veya ilçesine gidip te, aç kalmazsınız. O konuda endişeniz olmasın
Bayraklı nerede, nasıl gidilir?
İzmir şehir merkezine 2 km olan Bayraklı ilçesinde ulaşım, toplu taşıma araçları olan otobüs, minibüs, İzban ve metro ile sağlanır.
Evka3 –Bornova ya da Fahrettin Altay yönünden metro ile Halkapınar ya da Hilal aktarma Merkezlerinden
Aliağa ve
Menemen yönüne giden İzban’ı kullanarak Bayraklı ’ya ulaşabilirsiniz.
847 BAYRAKLI EVLERİ- KARŞIYAKA hattının yanı sıra; Konak ve Halkapınar Aktarma Merkezi yönünden
Karşıyaka,
Çiğli ve Örnek köy tarafına giden hatların büyük çoğunluğu Bayraklı yolunu kullanır.
Şehir içi dolmuşları ile ulaşım sağlamak isterseniz;
Bornova- Karşıyaka ve Bornova – Çiğli Egekent, Karşıyaka- Yeni garaj, Karşıyaka- Atatürk Mahallesi, Yeni garaj- Menemen, Yeni garaj – Alpaslan dolmuş hatlarını kullanarak Bayraklıya ulaşabilirsiniz.
Bayraklı gezimizi de tamamladık. Şimdi nereye gidiyoruz? Dilerseniz
Beydağ'da Gezilecek Yerler ve Beydağ hakkında bilgiler vermeye başlayalım.