İklim, geniş bölgelerde çok uzun zaman içinde gerçekleşen ortalama hava koşullarıdır. İklim aynı zamanda ekstrem hava olaylarını da içerirken, bir bölgenin hava olayları bakımından karakterini ve bitki örtüsünü de tayin eder. İklim bilimine tıp dilinde klimataloji denir. İklim tipleri sayısız denecek kadar çoktur. Ancak her bilim dalında olduğu gibi klimatolojide de dağınık olan tiplerin az çok ortak yanlı olanlarını bir araya getirerek büyük iklim kuşakları ortaya çıkartılmıştır.
Şekil 1 Türkiye iklimleri
Sıcak İklimler
Ekvatoral iklim: Bu iklimin etkili olduğu başlıca yerler. Amazon ve Kongo havzaları, Gine Körfezi kıyıları ile Endonezya ve Malezya'nın büyük bir bölümüdür.
Tropikal iklim: Sudan, Çad, Nijerya, Mali, Moritanya, Brezilya, Venezuela, Kolombiya, Peru ve Bolivya bu iklimin etkili olduğu yerlerdir.
Muson iklimi: Asya kıtasının güneydoğusunda görülür. Güney Hindistan, Güney Çin, Güneydoğu Asya, Japonya ve Mançurya gibi yerler muson iklimin etkili olduğu başlıca alanlardır.
Çöl iklimi: Yağışların çok az olduğu yerlerde görülür. Kuzey Amerika’da Meksika Çölü ile Arizona Çölü, Güney Amerika’da Atakama Çölü, Afrika'nın kuzeyinde Büyük Sahra, güneyinde Kalahari, Ortadoğu’da İran ve Arabistan çölleri ile Avustralya'nın iç kesimlerinde bulunan Büyük Kum, Gibson ve Büyük Victoria çölleridir.
Ilıman İklimler
Akdeniz iklimi: Akdeniz çevresinde, Amerika'nın batısında Kaliforniya kıyıları ile Orta Şili’de, Afrika'nın güneyindeki Kap bölgesinde ve Avustralya'nın güneybatısında görülür.
Okyanusal iklim: Batı Avrupa, Kuzey Amerika'nın kuzeybatısı, Güney Şili, Avustralya'nın güney doğusu ile Yeni Zelanda’da görülür.
Karasal iklim: denizden uzak iç kesimlerde görülür. Batı Avrupa, Kuzey Amerika'nın kuzeybatısı, Güney Şili, Avustralya'nın güney doğusu ile Yeni Zelanda’da görülür.
Step iklimi (Yarı kurak iklim): Tibet platosu ve Asya'nın bazı kısımlarında görülür. Bu yerlerde günlük ve yıllık sıcaklık farkları şiddetli karasal iklimin görüldüğü yerlere göre daha azdır.
Soğuk İklimler
Tundra iklimi: Avrupa'nın kuzey kıyıları, Kuzey Sibirya, Kuzey Kanada, Grönland Adası kıyıları ve Orta Kuşaktaki yüksek dağlarda etkilidir.
Kutup iklimi: Kuzey ve Güney Kutbu çevresinde, Grönland’ın iç kısımlarında ve Antarktika’da görülür.
Yüksek dağ iklimi: Ilıman ve sıcak kuşaktaki dağların zirvelerinde görülür. Himalaya dağları, Kayalık ve And Dağları bu iklimin görüldüğü başlıca alanlardır.