Adana'da gezilecek yerler isimli bu yazımızda; Adana nüfusu, Adana ilçeleri ve Adana tarihi yerleri gibi Adana hakkında bilgi bulabilir, Adana gezi rehberi ile Adana gezilecek noktalar hakkında tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Türkiye'nin en önemli kentlerinden birisi olan Adana, sahip olduğu farklı özelliklerle insanların dikkatini çekmektedir. Gerek doğal gerekse de tarihi güzellikler bakımından oldukça zengin olan bu kent, yıl içinde çok sayıda ziyaretçiyi ağırlar. Türkiye'nin en kalabalık 5. kentidir. Adana nüfusu, 2019 yılında 2,2 milyona ulaşmıştır. Adana ilçeleri sayısı 15 olup, bu ilçelerde gezilecek yer bakımından oldukça zengindir.
Adana hangi bölgede sorusunun cevabı Akdeniz Bölgesidir. Akdeniz Bölgesinin karakteristik özelliklerini taşıyan bu kent, ayrıca Çukurova olarak da adlandırılmaktadır. Tüm bunlar göz önünde tutulduğunda Adana'nın gezginler için çok cazip bir yer olduğunu söyleyebiliriz.
Adana Tarihi
Seyhan ve Ceyhan nehri ile bölgedeki verimli topraklar; tarih boyunca insanların bu bölgeye ilgi duymasına ve yerleşim yeri kurmasına neden olmuştur. Bu durumdan dolayı Adana tarihi, milattan önce 6000 senesine kadar uzanır. İnsanların ilk defa yerleşik hayata geçmeye başladığı neolitik döneme ait kalıntılar vardır. Dolayısıyla ilk insan yerleşim yerlerinden birisi olduğu söylenebilir.
Kente tarih boyunca farklı isimler verilmiştir. Son olarak ise Yunan mitolojisinde yer alan Gök tanrısı Uranus’un oğlu Adanus’tan esinlenerek buraya Adana ismi verilmiştir. Hititlerden Osmanlı’ya kadar çok sayıda devlet burada hüküm sürmüştür.
Adana Gezilecek Yerler Listesi
Bu kentin sahip olduğu imkanlar, verimli topraklar ve doğal güzellikleri; tarih boyunca insanların burada yaşamasına neden olmuştur. Buna bağlı olarak Adana’da farklı medeniyetler hüküm sürmüş ve hüküm sürerken de bu kente büyük önem vermiştir. Söz konusu durum sebebiyle günümüze ulaşan çok sayıda tarihi yapı vardır. Adanada gezilecek yerler listesinin önemli bir kısmı, bu yapılardan oluşur.
Taş Köprü
Adana'nın en eski yapılarından birisi olan Taş Köprü’nün tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Tarihi kaynaklardaki bilgilere göre yapılan çıkarımlar, Hititler dönemini işaret eder. Roma İmparatorluğu zamanında ise köprünün kapsamlı bir onarımdan geçtiği bilinir. Ayrıca Abbasi halifeleri Harun Reşid ve Memnun zamanında köprüye ek kısımlar yapılmıştır. Ayrıca bu dönemlerde yine onarım gören köprü, 17.yüzyıla kadar bu şekilde gelmiştir. Bu dönemde ise Osmanlılar köprüyü onarıma sokmuştur.
Toplam uzunluğu 310 metre olan köprünün genişliği ise 11 metredir. Evliya Çelebi köprüden bahsederken; 14 büyük kemer ve 5 küçük tahliye kemeri üzerinde yer aldığını aktarmıştır. 21 gözün bulunduğu köprünün üzerinde farklı kabartma figürleri vardır. Adana gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında olan bu yapı, yıl içinde çok fazla sayıda insan tarafından ziyaret edilir.
Adres: Sinanpaşa, 01220 Yüreğir/Adana
Sabancı Merkez Camii
Balkanlar ve Ortadoğu’da bulunan camilerin en büyüğü olan Sabancı Merkez Camii, 28.500 kişi kapasitelidir. Adana'nın hemen her yerinden görülen söz konusu camii, yakın zamanda inşa edilmiş olmasına rağmen, kentin önemli simgelerinden birisidir. İlk olarak 1988 yılında temeli atılan camii, 1998 yılında ibadete açılmıştır. Görünüm olarak Edirne’de bulunan Selimiye Camii’ne benzemekte ve etrafındaki alan ile birlikte Adana'daki önemli güzelliklerden birisi konumuna gelmektedir.
Adres: Reşatbey, 01120 Seyhan/Adana
Ulu Camii (Ramazanoğlulları Camii)
Ramazanoğulları veya bilinen diğer adıyla Ulu Camii, Adana'nın en büyük ikinci camisidir. Sabancı Merkez Camii açılmadan önce ise kentin en büyük ibadet noktasıydı. Adından da anlaşılacağı üzere Ramazanoğulları döneminde inşa edilmiştir. 1509 yılında temeli atılan camii, 1541 yılında tamamlanmıştır. Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunan cami, 1998 yılında meydana gelen depremde hasar almış ve daha sonra geniş çaplı bir onarımla eski haline getirilmiştir. Adana’da gezilecek yerler içerisinde özel bir anlamı olan bu cami, Türk mimarisinin önemli eserlerinden birisidir.
Adres: Ulucami, Kızılay Cd., 01010 Seyhan/Adana
Adana Tren İstasyonu
Adana'nın önemli ulaşım noktalarından birisi olan bu istasyon, sahip olduğu yapılarla dikkat çekmektedir. Burada bulunan binaların yapımının 1912 yılında tamamlanmış olması, dönemin mimarisini göstermesi açısından son derece önemlidir. 450 dönüm gibi devasa bir alana kurulan istasyon, günümüzde halen hizmet vermektedir. Adana ile Mersin arasında yolcu taşıyan trenler, günde 60 sefer gerçekleştirmektedir.
Adres: Kurtuluş Mh., Uğur Mumcu Meydanı, 01120 Seyhan/Adana
Telefon: (0322) 453 69 14
Adana Merkez Park
Türkiye'nin en büyük parklarından birisi olan Adana Merkez Park, 33 hektar gibi devasa bir alana sahip. Seyhan nehrinin iki kıyısındaki alanda bulunan park, ilk olarak 2004 yılında ziyaretçilerine kapılarına açmıştır. Parkın olduğu alanda daha önce konutlar, otobüs terminali ve narenciye bahçeleri bulunmaktaydı. Söz konusu park için bölgede gerekli düzenlemeler yapıldı. Yeşil alanlar korunurken, konutların farklı bir alana taşınması sağlandı. Günümüzde parkta 400 bin civarında bitki bulunmaktadır. Görüntüsü ile insanların adeta huzur bulduğu bir nokta olarak dikkat çekmektedir. Adana gezi rehberi içerisinde de bulunan söz konu park, yıl içinde insanların yoğun ilgi gösterdiği noktalardan birisidir.
Adres: Reşatbey, Doğa Park, 01120 Seyhan/Adana
Ziyaret Saatleri: 24 saat açık
Telefon: (0322) 455 35 00
Büyük Saat
Türkiye'nin en yüksek saat kulesi olma özelliğine sahip olan Büyük Saat, 32 metre yüksekliğe sahiptir. Seyhan ilçesindeki Ali Münif Caddesi üzerinde yer alır. Kentin önemli simgelerinden birisidir ve inşası 1881 yılında başlayıp 1882 yılında tamamlanmıştır.
Birinci Dünya Savaşı patlak verdiğinde Adana’ya gelen işgal kuvvetleri saat kulesini tahrip etmişlerdir. Cumhuriyet döneminde ise bu tahribat giderilmiş ve kule tekrar eski haline getirilmiştir. Osmanlı'nın son dönemlerdeki mimari anlayışının en özel örneklerinden birisidir. Ayrıca bu kule, devletin modernleşmesinin de bir sembolü olarak görülmüştür.
Adres: Ulucami Mahallesi Tarihi Büyük Saat Kulesi önü, 01000 Seyhan/Adana
Ziyaret Saatleri: 24 saat açık
Seyhan Barajı
Türkiye'nin en önemli akarsularından olan Seyhan nehri, Adana'nın verimli topraklarının temel nedenlerinden birisidir. Bu nehir üzerine 1956 yılında baraj inşa edilmiş ve buna bağlı olarak bölgede Seyhan Baraj Gölü oluşmuştur. Adana kent merkezine sadece 15 km mesafede olan bu baraj gölü, etrafındaki yeşil alanla birlikte insanlara adeta görsel bir şölen sunmaktadır. Mavi ve yeşilin birleştiği bölgede balık restoranları ve benzer alanlar yer almaktadır. Ayrıca gölün ortasında bir tane de ada bulunur ve Sevgi Adası adıyla bilinir.
Tarihi Kazancılar Çarşısı
Anadolu'daki kapalı çarşıların bir örneği de Adana’da bulunur. Tarihi Kazancılar Çarşısı, kentin en otantik noktalarından birisidir. Geçmişte kazancılar ve bakırcıların yer aldığı çarşı, şimdilerde ise her türlü ihtiyaca yönelik işletmelere ev sahipliği yapmaktadır. Gün içinde oldukça yoğun olan çarşının farklı bir özelliği daha vardır: Geleneksel kebapçılar. Mesai bittikten sonra kebapçılara olan ilgi başlar ve müzik eşliğinde insanlar farklı bir akşam yemeği yeme fırsatı yakalar.
Adres: Sarıyakup, 23002. Sk., 01020 Seyhan/Adana
Zyaret Saatleri: 08:00–18:00
Adana Arkeoloji Müzesi
Adana gezilecek noktalar arasında müzeler de önemli bir yer tutar. Bunlardan öne çıkanlardan birisi Adana Arkeoloji Müzesi olup, sadece Adana'nın değil, Türkiye'nin de en önemli müzelerinden birisidir. Söz konusu müze 1924 yılında açılmıştır. Cumhuriyet’in ilanından hemen sonra açılan müzede, Adana ve bölgede bulunan eserler sergilenmektedir. Asur, Finike, Hitit, Roma, Frig, Bizans, Anadolu Beylikleri, Selçuklular ve Osmanlılar dönemine ait çok sayıda eser, müze içinde yer alır. Müze kart ile ücretsiz olarak ziyaret edilebilen müzeye kartı olmayanlar ise 10 TL vererek giriş yapabilir.
Anavarza Antik Kenti, Kozan ilçesi sınırları içerisinde yer alır. Adana kent merkezine yaklaşık 70 km mesafede bulunur. Roma ve Bizans dönemine ait kalıntıların bulunduğu antik kentteki çalışmalar halen sürmektedir. 200 metrelik kayalıkların üzerinde yer alan Anavarza Kalesi, farklı yapısı ile insanların ilgisini çeker. Adana'nın tarih boyunca devletlerin hedefinde olması, bu kalenin bazı noktalarında farklı tahribatların oluşmasına neden olmuştur. Fakat kalenin genel olarak günümüze kadar ulaştığını söylemek yanlış olmaz. Adana tarihi yerler listesinin önemli bir noktasıdır bu kale.
Adres: Adana'ya bağlı Kozan ilçesinin 28 km. güneyinde bulunan Dilekkaya Köyü sınırlarındadır.
Giriş Ücreti: Ücretsizdir.
Varda (Alman) Köprüsü
Birinci Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı ile Almanlar arasındaki yakınlaşma, Berlin – Bağdat demiryolu projesinin yapılmasına neden oldu. Proje kapsamında demiryolları Almanlar tarafından yapılmaya başlandı. Bu kapsamda Adana’ya Varda Köprüsü inşa edildi. Söz konusu köprüyü Almanların inşa etmesi, insanların köprüyü Alman Köprüsü adıyla bilmesine neden oldu.
Almanlar tarafından yapılan Varda Köprüsü’nün uzunluğu yaklaşık 200 metredir. Köprünün yüksekliği ise 99 metredir. Adana kent merkezine 70 km mesafede bulunan köprü, yakın zamanda James Bond: Skyfall filmindeki çekimlere ev sahipliği yapmıştı.
Adres: Kıralan, 01770 Karaisalı/Adana
Çoban Dede Parkı
Adana'nın meşhur yerleri arasında olmasına rağmen, turistler tarafından çok fazla bilinmeyen bir noktadır, Çoban Dede Parkı. Çoban Dede adındaki bir zatın türbesinin bulunduğu bu park, Adana'nın Seyhan ilçesi sınırları içerisindedir. Anlatılan rivayetlere göre burayı farklı yapıları inşa etmek amacıyla getirilen iş makineleri burada çalışmamış ve yapılar inşa edilememiştir. Bu rivayet, Çoban Dede Parkı’na olan ilginin yükselmesine neden olmaktadır.
Türk sinema tarihinin önemli eserlerinin bulunduğu Adana Sinema Müzesi, insanların farklı bir deneyim yaşamasını sağlamaktadır. Sinema tarihinin daha yakından görülmesi ve hangi gelişim aşamalarından geçildiğinin bilinmesi, insanların farklı duygular yaşamasına neden olur. Buna bağlı olarak zamanı olan turistlerin önemli bir kısmının burayı ziyaret ettiği bilinir. Adana Sinema Müzesi, Seyhan ilçesinde bulunur.
Adres: Kayalıbağ, Seyhan Cd., 01010 Seyhan/Adana
Ziyaret Saatleri: 08:00–17:00
Telefon: (0322) 457 07 78
Bebekli Kilise
Bebekli Kilise veya bilinen diğer ismiyle Aziz Pavlus Kilisesi, 1880’li yıllarda inşa edilmiştir. İtalyan Katolik kilisesi olan Bebekli Kilise, içerisindeki 2,5 m boyundaki Meryem Ana heykeli ile de bilinir. Söz konusu heykelin bir bebeğe benzetilmesi, kilisenin Bebekli Kilise adını almasına neden olmuştur. Farklı mimarisi ile dikkat çeken kilise, Adana'daki önemli noktalardan birisidir.
Adres: Tepebağ, 27046. Sk. 18 A, 01010 Seyhan/Adana
Telefon: (0322) 363 52 79
Atatürk Evi Müzesi
Gerek Kurtuluş Savaşı öncesinde, gerekse de diğer zamanlarda Atatürk Adana’ya defalarca gelmiştir. Atatürk’ün Adana’ya her gelişinde konakladığı Tepebağı veya bilinen diğer adıyla Suphi Paşa Konağı, bir müzeye çevrilmiştir. Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi olarak hizmet veren bu yapı, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı dönemine ait çok sayıda eşyayı içinde barındırır. Atatürk’ün Adana ziyaretleri, Kuvayı Milliye dönemine ait eşyalar ve benzer eserler burada sergilenir. Bunların haricinde Hatay ile ilgili de özel bir bölüm yine bu konağın içerisinde bulunur.
Feke Kalesi, 12.yüzyılda inşa edilmiş ve günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Bölgenin yüksek noktalarından birisi üzerine inşa edilen kale, savunma bakımından oldukça avantajlar sağlar. Bununla birlikte Feke Kalesi, farklı özellikleri ile de öne çıkar. Kalenin içerisinde yer alan hamamlar ve havuzlar, burayı kullanan beylerin, keyfine oldukça düşkün olduğunu gösterir. Bu tür imkanlara sahip kale sayısı son derece azdır.
Adres: Sülemişli, 01660 Feke/Adana
Şar Antik Kenti
Adana’da tarih boyunca bulunan medeniyetler, buraya farklı eserler bırakmışlardır. Şar Antik Kenti de bunun en güzel örneklerinden birisidir. Söz konusu antik kent, ilk olarak Hititler tarafından inşa edilmiş ve etkin olarak kullanılmıştır. Milattan sonra 2. yüzyılda ise Romalılar tarafından buraya bir tapınak inşa edilmiştir. Bu tapınaktan günümüze kadar ulaşan en önemli parça Ala Kapıdır. Antik kentin olduğu bölgede bunun haricinde de farklı kalıntılar vardır. Burası Tufanbeyli ilçesinde olup, Adana kent merkezine yaklaşık 210 km uzaklıktadır.
Kapıkaya Kanyonu
Seyhan nehrini oluşturan çok sayıdaki akarsudan birisi de Çakıt Deresi’dir. Bu dere tarafından oluşturulan Kapıkaya Kanyonu, Adana'nın Karaisalı ilçesi sınırlar içerisinde yer alır. Söz konusu kanyon, rafting tutkunları için özel alanlardan birisidir. Ülkemizin en önemli kanyonlarından birisi olmasına rağmen, yeni yeni tanınmaya başlanmıştır. Adana’ya gelenlerin, mutlaka ziyaret etmesi gereken noktalardan birisidir. Yürüyüş yolları, eşsiz doğa ve daha pek çok güzelliği burada bulabilirsiniz.
Çakıt Vadisi
Çakıt Vadisi, Torosların oluşturduğu önemli doğal güzelliklerden birisidir. Söz konusu vadi, Torosların geçit vererek Çukurova’ya bağlantısını sağlar. Adana ile Ankara arasındaki karayolunun üzerinde bulunan vadi, ziyaretçilerine muhteşem manzaralar sunar. İnsanlar, buradan vadinin derinliklerini ve doğal güzelliklerini seyreder.
Yılan Kalesi
Efsanelere göre yarı kadın, yarı yılan olan Şahmeran, Yılan Kalesi içerisinde yaşamıştır. Farklı bir hikayeye sahip olan bu kale, Adana sınırları içerisinde yer alır. Oldukça stratejik bir konumda bulunan söz konusu kale, bölgenin etkin bir şekilde savunulması için yapılmıştır. Günümüze kadar büyük bölümü ulaşan kale, birbiri içine geçmiş üç farklı kalenin birleşmesinden oluşur.
Adres: Küçükburhaniye, Adana Ceyhan E-5 Karayolu, 01920 Ceyhan/Adana
Adana Gezilecek Yerler Haritası
Adana'da Tatil Yapılacak Yerler
Adana, her türlü beklentiyi karşılayacak özelliklere sahip bir kenttir. Buna bağlı olarak tatil yapılacak yerler bakımından oldukça zengin olduğu söylenebilir. Adana tatil yerleri, insanların zevklerine göre farklı sınıflara ayrılabilir. Yumurtalık ve Karataş sahilleri yakınlarında bulunan otellerde konaklayarak, Akdeniz sularına girme fırsatını bulan insanlar, Toroslardaki yaylara çıkarak burada temiz dağ havası alabilir. Adana; bitki ve hayvan çeşitliliğinin yanında, şifalı sulara sahip kaplıca bölgeleri ile insanların beklentilerini genel olarak karşılayacak bir kenttir.
Adana'da Kamp Yapılacak Yerler
Adana kamp yerleri bakımından, ülkemizin en zengin noktalarından birisidir. Özellikle Seyhan ve Ceyhan nehirleri ile bunlara ait akarsu kollarının oluşturduğu vadiler ve kanyonlar, kamp yapılacak alanların sayısının çok fazla olmasına neden olmaktadır. Söz konusu alanlarda insanlar farklı bitki türleri, dağ havası ve suya yakınlık gibi birçok unsura birlikte erişirler. Bu durum ise kamp tutkunlarının belli dönemlerde buralara akın etmesine neden olur. Adana kamp alanları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Yerköprü Kanyonu
Çakıt Vadisi
Kapıkaya Kanyonu
Körkün Kanyonu
Ceyhan Kırmıtlı Kuş Cenneti
Yumurtalık Kuş Cenneti
Dokuzoluk Kanyonu – Piknik Alanı
Küp Şelaleleri
Belemedik
Adana Festivalleri
Adana'nın tarih boyunca insanlar tarafından tercih edilmesi, burada farklı kültürlerin oluşmasına neden olmuştur. Bunun haricinde ise bölgede yetişen bir takım ürünler de dikkate alındığında, kentte farklı dönemlerde çok sayıda festival düzenlenmesine neden olmaktadır. Söz konusu festivallerden öne çıkanlar şunlardır:
Uluslararası Yörük Türkmen Şöleni Ve Hıdırellez Etkinliği
Çukurova Rock Festivali
Uluslararası Çukurova Karikatür Festivali
Toroslar (Aladağ) Bisiklet Festivali
Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı
Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali
Bunların haricinde de çok sayıda festival olduğu unutulmamalıdır.
Adana'nın Neyi Meşhur?
Adana, sahip olduğu farklı özellikler ile insanlar tarafından bilinir. Fakat bunlar arasından bazılarının daha öne çıktığını söylemek yanlış olmaz. Kenti sembollerinden birisi Çukurova, burada yetişen ve kent ile anılan ürünlerin başında ise pamuk gelir. Adana'nın neyi meşhur sorusuna verilecek cevaplardan birisi de pamuktur.
Adana'nın Yöresel Yemekleri
Adana'nın yüzyıllardır insanlar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılması, buraya özgü bir yemek kültürünün oluşmasına neden olmuştur. Adana yemekleri, sadece Türkiye değil, dünya çapında bile bir üne sahiptir. Adana’da ne yenir sorusu, buraya gelen veya gelmeyi planlayan insanlar tarafından sıklıkla sorulur. Söz konusu soruya verilecek cevaplar şunlardır:
Adana, Akdeniz’in en doğusundaki kentlerden birisidir. Kentin güneydoğusunda Hatay; doğusunda Osmaniye ve Kahramanmaraş; batısında Mersin, kuzeybatısında Niğde; kuzeyinde ise Kayseri ili bulunur. Kentin güney bölümünde ise Akdeniz yer alır. Adana nerede sorusunun cevabı genel hatları ile bu şekildedir.
Adana’ya nasıl gidilir sorusuna verilecek cevap ise farklı alternatifleri içerir. Buraya istenilmesi halinde demir, kara, hava ve deniz yolu ile gelinebilir. Uçak ile ülkemizdeki birçok kentten buraya direkt veya aktarmalı olarak gelmek mümkündür. Deniz yolunu kullanarak, Hatay ve Mersin gibi noktalardan buraya gelmek mümkündür. Fakat bunlar daha çok turist gezilerde tercih edilir. Eğer kendi aracınızla buraya gelecekseniz, ulaşım bilgileri genel olarak şu şekildedir:
İstanbul ile Adana arası yaklaşık 933 km’dir ve araçla yaklaşık 11 saat 30 dakika sürer.
Ankara ile Adana arası yaklaşık 482 km’dir ve araçla yaklaşık 6 saat sürer.
Mersin ile Adana arası yaklaşık 68 km’dir ve araçla yaklaşık 1 saat sürer.
Gaziantep ile Adana arası yaklaşık 223 km’dir ve araçla yaklaşık 2 saat 40 dakika sürer.
Samsun ile Adana arası yaklaşık 734 km’dir ve araçla yaklaşık 10 saat 30 dakika sürer.