Muğla'nın önemli ilçelerinden biri olan
Köyceğiz Akdeniz ve Ege'nin birleştiği noktadadır. Binlerce yıldır halk tarafından duyulan saygının bir eseri olarak tarihi dokusu ve doğası oldukça korunmuştur. Doğal güzelliği bozmayan ve üstüne anlam katan taş evleri, köyleri ve narenciye bahçeleriyle insanda Dünyayı tekrar tanıma isteği uyandırır. Özellikle yaz aylarında şehir denizi ve berrak gölleriyle insanı kendine çeker. Renkten renge giren uzanan büyük dağları, yürünmeyi bekleyen uzun patika yolları, gölleri, denizi ve tarihiyle Köyceğiz kesinlikle keşfedilmeye değer bir yerdir. Sadece huzurlu ve rahat bir tatili değil, insandaki merak duygusunu uyandırarak keşif etmenin tutkusunu da veren bir yerdir.
Köyceğiz Tarihi
Tarihi milattan önce 3400 yıllarına kadar dayanan
Köyceğiz, Karyalılar, İskitler, Asurlular, Persler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok millete ev sahipliği yapmıştır. Üzerinde halen daha bu milletlerin birçok kalıntısı, eseri ve izi bulunur. Bu izlerin çoğu ortaya çıkarılmış olsa da keşfedilmeyi bekleyen eser sayısı da az değildir.
MÖ. 546'da Pers yönetimine giren kent, MÖ. 5. yüzyılın ilk yarısında Atina'nın önderliğindeki Attika-Delos Deniz Birliği'ne üye olmuştur. Sonra sırasıyla Lykia, Karia, Makedonya Krallığı ve Seleukosların egemenliklerini yaşamıştır. Roma ve Doğu Roma (Bizans) egemenliklerinin ardından önce Menteşeoğulları, sonra Osmanlı topraklarına katılmıştır. Eski adı Yüksekkum'dur. Sultan II. Murad döneminde (1421-1451) sancak olan
Köyceğiz, Cumhuriyet'in ilanından sonra Muğla'nın ilçesi olmuştur.
Uzun yıllar dile gelen efsaneye göre köyün isminin veriliş hikayesi ise şöyle, Zamanında gölün alanı üzerine kurulan Köyceğiz’i bilinmeyen bir zamanda bütün şehri sular basmış. Felaketten sonra büyük bir şehirden geriye sadece birkaç ev kaldığını görenler ise "Bütün şehir batmış, geriye sadece Köyceğiz kalmış." Demişler. İsminin hikayesi oldukça ilgi çeken ilçenin halkı halen daha gölün altında batık bir şehir olduğuna inanmaktadır.
Köyceğiz’de Gezilecek YerlerKöyceğiz Gölü
Kentin güneyinde 65 kilometrekarelik bir alanı kapsar. Derinliği 1 -1,5 m arasında değişir. 8 kilometrelik dar bir boğazla Akdeniz'e bağlanır. Suyu tuzludur. Başta
kefal olmak üzere çeşitli balıklar yaşar. Gölü Akdeniz'e bağlayan boğazın ucunda, göle bağlı
Sülüngür Gölü denilen küçük bir göl daha vardır.
Etrafı dağlarla kaplı, yeşilin her tonunun maviyle buluştuğu mükemmel bir doğa harikası
Köyceğiz Gölü. Etrafındaki ormanların manzarası, gölün içindeki sazlıklar, doğanın sesi ve öğleden sonra esen meltem rüzgarlarının serinliğiyle, rahatlamak için harika bir yer. Ayrıca Dünya'nın denize boşalabilen 7 gölünden biri.
Sadece göl etrafında gezmek ve yürüyüş yapmak bile insana huzur veriyor. Bunların yanı sıra gölde harika tekne turlarına katılabilirsiniz. Ayrıca sörf, yelken, kano ve kürek çekmek gibi doğa sporları da gölde yapılabilmektedir.Köyceğiz’deyseniz burası kesinlikle en az bir gününüzü ayırmak isteyeceğiniz bir yer.
Kaunos Antik Kenti
Köyceğiz’den tekneyle gidilen antik kentte Köyceğiz’de eskiden yaşayan halkların izlerini görebilir, tarihe ellerinizle dokunabilirsiniz.
Herodot, Karya dilinden başka bir dil konuşan halkın bölgenin yerlisi olduğunu söyler ve Kaunosluların kendilerinin Girit asıllı olduklarını söylediklerini aktarır. Daha fazla bilgi için "
Kaunos Antik Kenti" başlıklı içeriğimizi inceleyiniz.
Ağla Yaylası
Köyceğiz’in doğan güzelliklerinden biri olan yaylaya ulaşım oldukça kolaydır. Çam ağaçlarıyla çevrili yaylada mis gibi kokuları burnunuza çekebilirsiniz. Ayrıca ağustos ayında yayladan yapılan Mahya Şenliklerine katılmak için bile gitmeye değer. Bayram havasında geçen şenliklerde eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.
Ekincik Koyu
Muğla'nın en güzel koylarından olan ve Köyceğiz’in güzelliğine güzellik katan koy, berrak mavi suları ve duru manzarasıyla sizi kendisine aşık edecektir.
Köyceğiz Kıyıları
Köyceğiz'in Akdeniz kıyıları, yat yolcularına sınırsız olanaklar sunar. Bu kesimde iki derin girinti bulunur. Bunlar
Karaağaç Limanı ve
Köyceğiz Limanı'dır. Karaağaç Limanı, askeri bölge olduğundan demirlemek yasaktır. Köyceğiz Limanı'nda ise çok sayıda demirleme yeri vardır. Kuzeybatıda, fenerle işaretli
Ekincik Koyu yer alır. Limanın doğu ucunda yine fenerle işaretli
Delik Ada vardır. Dalaman Bükü'nün uzun kumsalı, Akça Burnu'nun 1,5 deniz mili kuzeydoğusunda biter. Dalaman Bükü'nün doğusunda, fenerle işaretli
Baba Adası bulunur. Küçük Nar Adası ve Kurtoğlu Burnu'nun 1,5 deniz mili güneybatısında, fenerle işaretlenmiş
Peksimet Adası kayalıkları yer alır.
Yuvarlak Çay
2294 m yükseklikteki Beşparmak (Sandras) Dağı, Muğla yöresinin en yüksek dağıdır. Bu dağın eteklerindeki bir oyuktan çıkarak Köyceğiz Gölü'ne dökülen
Yuvarlak Çay üzerinde çok sayıda çardak lokantaları vardır. Soğuk dere suyundan tutulan alabalıklar bu lokantalarda ziyaretçilere sunulur. Çayın civarı ise tam anlamıyla bir doğa harikasıdır.
Köyceğiz Nerede, Nasıl Gidilir?
İstanbul -
Muğla arası 686,0 km olup E881 karayolu üzerinden Muğla'ya ulaşabilirsiniz.
Ankara - Muğla arası 583,5 km olup D200 karayolu üzerinden Muğla'ya ulaşabilirsiniz. Muğla'ya havayolu ile ulaşma imkanı da bulunmakta. Muğla - Köyceğiz arası 60 km olup, Fethiye - Antalya karayolu üzerinden yaklaşık 45 dakikalık bir yolculuk ile Köyceğiz'e ulaşabilirsiniz.