Efes (Ephesos) antik kentinin kuzeyindeki Ayasuluk Tepesi, St. Jean'in (Aziz Yuhanna / St. Jean Theologos) gömütünün bulunduğu yer olduğu için, Hıristiyanlarca kutsal kabul edilmiştir, ilçe sınırları içinde bulunan Efes antik kenti, antik dönemlerin en önemli yerleşimlerinden biridir. Bugün Efes ören yeri Türkiye'den ve çok sayıda ülkeden gelen turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir.
Ayrıca bu bölgede bulunan
İsa Bey Camisi, Selçuklu döneminden kalma en önemli mimari eserlerden biridir. 1304 yılında Aydınoğlu Beyliği, Ayasuluk ve çevresine yerleşmiş ve tepedeki kaleyi kullanmıştır. 1426'da Osmanlılar tarafından alınmış ve Aydın sancağına bağlanmıştır. 1914'de Ayasuluk adı Selçuk'a dönüştürülmüştür. 1957'de İzmir'in ilçelerinden biri olmuştur.
Yoğun tarihi özelliklerinden dolayı bölge çok sayıda turisti kendine çekmektedir.İzmir Selçuk hakkında kısa bir bilgiden sonra şimdi gelelim
Selçuk'ta gezilecek yerler listemize;
İshakbey Camisi
Aydın-İzmir yol kavşağında bulunan ve Aydınoğulları dönemi yapısı cami, kare planlı, kubbe örtülü tek mekan ile önündeki son cemaat yerinden oluşur. Son cemaat yeri geç dönemde eklenmiştir.
Efes Müzesi
Türkiye'nin en modern ve en çok ziyaretçi çeken müzelerinden biridir. Selçuk'ta Efes ören yerine giden yol üzerinde bulunmaktadır. 1929'da depo-müze olarak kurulmuş, fakat binanın yetersizliğinden dolayı yeni bir müze yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bunun üzerine 1964'de yeni müze ziyarete açılmıştır. Bugünkü
Efes Arkeoloji Müzesi, daha sonra eklenen bölümlerle birlikte 1976'da hizmete girmiştir.
Müzede Efes ve çevresinden çıkarılan tarih öncesi, Mykene (Miken), Klasik Yunan, Helenistik, Roma, Doğu Roma (Bizans), Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma çok çeşitli eser sergilenmektedir. Müzede sergilenen eserler arasında Sokrates'in, Eros'un, Zeus'un ve Marcus Aurelius'un büstleri; Yunan trajedilerinde kullanılan bir maske, Artemis Heykeli, Roma evlerine ait freskler ve mozaikler, Klaros'tan çıkarılan eserler sayılabilir. Müzenin Arasta bölümünde, eski Türk ticaret hayatını anlatan eserler sergilenmektedir.
Belevi Anıtı
Selçuk'un 12 km kuzeyinde, Selçuk - Tire ve Selçuk -Torbalı yol kavşağının doğusunda, Belevi köyüne 3 km uzaklıkta bulunan ve MÖ 3. yüzyıla tarihlenen kayaya oyulmuş anıt mezar. Yapımı tamamlanmamış olan anıt mezar, 11,37 m yüksekliğindeki podyum üzerinde yer alan Korint sütunlarla çevrili cella ve piramit çatıdan oluşur. Piramit çatı tasarlanmış, ancak bitirilememiştir.
Kare planlı mermer kaplı podyumun içinde, Efes Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen mermer lahit yer alıyordu. Çatının kenarında, doğal boyda aslan ve grifon heykelleri vardı. Heykeller
İzmir ve Efes müzelerindedir. Anıtın piramit çatı olmadan toplam yüksekliği 23 m kadardır.
Yapıdaki Doğulu öğeler nedeniyle anıt Helenistik döneme tarihlenmektedir. MÖ 246'da Efes'te ölen Seleukos Kralı II. Antiokhos'un mezarı olduğu öne sürülmektedir.
Belevi Anıtı'nın batısında, aynı adla anılan bir tümülüs vardır. Çember biçimli duvarla çevrili tümülüse 7 metrelik dromosla (mezar odasına girişi sağlayan yol) girilir.
Dikdörtgen planlı, tonoz örtülü iki mezar odası kayaya oyularak mermer kaplanmıştır. Soyulduğu için kimin mezarının yer aldığı belirlenemeyen tümülüs, MÖ 4. yüzyıla tarihlenir.
Belevi Anıtı, Halikarnas Mozolesinden sonra Antik Anadolu'nun en yüksek ve en büyük mezarıdır.Buharlı Lokomotifler Müzesi
Selçuk ilçe merkezinin güneyindeki Çamlık Mahallesindedir. 1991 yılında açılan müzede. 1918 yılından bu yana yurtta çalışmış buharlı lokomotifler sergilenmektedir.
Şirince
Selçuk'a 8 km uzaklıkta bulunan
Şirince, bir vadinin güney ve doğu yamaçlarında yükselen ve etrafı ormanlarla kaplı bir yerleşmedir. Denize kadar uzanan Efes Ovası, Şirince’nin tam önündedir. Şirince'deki tarihi Rum evlerinin özellikle görülmesi gerekir. Efes, 14. yüzyılın sonunda Osmanlılar tarafından ele geçirilince önemini yitirmiş olmasına rağmen kentin yerlileri yaşadıkları toprakları hiçbir zaman tümüyle terk etmemişlerdir.
Bu yerlilerden Hacı Panayot adlı bir Rum, güneydeki dağlarda, çamların arasında güzel bir köşeye yerleşmiştir. Yaşadığı yerin nasıl olduğunu soranlara da gelip rahatını kaçırmasınlar diye "çirkince" demiştir. Ancak zamanla yalanı anlaşıldığından, buraya yerleşenler çoğalmış, yerleşim ilk önce köy, daha sonra kasaba olmuştur.
Kaynaklarda Kırkınca adıyla geçen kasabaya, halkı Çirkince demeye devam etmiştir. Oturanların çoğunluğunu Rumların meydana getirdiği bu kasaba, ancak Cumhuriyet sonrasında gerçekte olduğu gibi Şirince adını almıştır.
Ege'nin adı gibi şirin bir köyü olan Şirince hakkında en detaylı bilgiler için "
Şirince'de Gezilecek Yerler" başlıklı makalemizi inceleyiniz.
Selçuk Nerede, Nasıl Gidilir?
İstanbul-
Aydın arası 600 km olup, E881 karayolunu kullanarak yaklaşık 6 saatlik bir yolculuk ile Aydın'a ulaşabilirsiniz. Aydın Selçuk arası ise 60 km olup, Kuşadası yönüne doğru Belevi köyü kavşağından Selçuk'a ulaşabilirsiniz.