Her köşesi ayrı güzellikler ile dolu ülkemizin dünyaca ünlü ve mutlaka görülmesi gereken bir şehridir Kütahya. Kütahya gezilecek yerler bakımından hem tarihi, hem doğal güzelliklerinin çok olmasının yanında çinileri, porseleni ve seramiği ile dünyaca ünlüdür. Ege bölgesinde yer alan
Kütahya ilinin komşuları Manisa, Afyon, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Konya ve Eskişehir'dir.
Batı Anadolu’da yer alan bu güzel şehir Kurtuluş Savaşında da önemli bir yere sahiptir.
Kütahya gezilecek yerler olarak en zengin kentlerinden birisidir. Kütahya’ya geldiğinizde tarihi eserler, kaplıcalar ve doğal güzelliklerin olduğu bir kentte olduğunuzu görecek ve hepsini gezmeden buradan ayrılmak istemeyeceksiniz.
Kütahya Tarihi
Kütahya ‘da ilk yerleşim bulguları Hititlere ait olsa da bulunan Hitit yazıtlarından anlaşıldığı üzere burada yaşam çok daha eski zamanlarda başlamıştır. Maden yataklarının zengin olması ile her zaman ilgi odağı olmayı başaran Kütahya tarihi Hititler, Frigler, Romalılar, Bizanslılar. Germiyanoğulları ve Osmanlı hakimiyetinde geçen bir süredir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından önce Dumlupınar ilçesinde büyük bir zafer yaşanmış ve savaş Türklerin üstünlüğü ile bitmiştir. Germiyanoğlu beyliğine başkentlik yapmış olan Kütahya, Osmanlı devletinin de kurulduğu yer olarak Türk tarihinin en önemli şehirlerinden birisidir.
Kütahya tarihi mekanlarının çokluğu ile kültür turuna çıkmak isteyen kişilerin ziyaret etmeyi tercih ettiği bir kenttir.
Kütahya’da Gezilecek Yerler
Doğal güzellikler, kaplıcalar ve tarihi yerler ile dolu
Kütahya’da gezilecek yerler hakkında buradan bilgiler veriyoruz. Kütahya Kurtuluş savaşında önemli bir yere sahiptir ve Dumlupınar ilçesinde bu savaşın önemli zaferlerinden birisi kazanılmıştır. Savaşta şehit olanların anısına bir şehitlik bulunmaktadır. Dumlupınar Şehitliği olarak adlandırılan bu şehitlikte 500 kişilik sembolik olarak hazırlanmış şehitlik, kitabeler, anıtlar bulunmaktadır ve Kütahya’yı ziyaret edenlerin mutlaka ziyaret etmesi ve Kurtuluş Savaşının ruhunu anlayabilmesi için tavsiye edilmektedir.
Aizonai Antik Kenti
Çavdarhisar ilçesinde bulunan bu antik kent aslında ülkemizin ikinci Efesi olmasına karşın orası kadar ünlü değildir. Bu antik kentin tanıtılması için yapılan çabalar sonuç vermeye başlamış ve Aizonai antik kentini ziyaret etmeye her yıl daha fazla turist gelmeye başlamıştır. Bu antik kente dünyanın en iyi durumda olan Zeus tapınağı ve ayrıca dünyanın ilk borsası bulunmaktadır. Antik kentte 13.500 kişilik tiyatro ve 20.000 kişilik tiyatro bir kompleks halinde yapılmış olduğu görülmekte ve bu şekilde daha eski bir yapıya rastlanmamaktadır.
Bu mükemmel yapı ile ilgili ayrıntılı bilgi için;
Aizonai Antik Kenti konumuzu da ziyaret ediniz.
Dönenler Mevlevihanesi
Kütahya merkezde Börekçiler mahallesinde yer almaktadır ve Mevleviler tarikatının dergahı olarak da bilinmektedir. Kütahya gezinizde burayı ziyaret ettiğinizde büyülü havasından etkilenmenizi sağlayacaktır dışında ve içinde çeşitli süslemeler ile ziyaretçilerini beklemektedir.
Kütahya Kalesi
Bizans döneminde inşası yapılmış olan bu kale daha sonra şehri ele geçiren Selçuklular, Germiyanoğulları ve Osmanlılar tarafından onarılmış ve kullanılmaya devam edilmiştir. Günümüzde de oldukça iyi durumda olan kaleye yapacağınız ziyaret ile tarih sayfalarında dolaşarak keyifli zaman geçirebilirsiniz.
Kütahya Çini Müzesi
Osmanlı devleti zamanında da çinileri ile ünlü olan bu kentimizde yapılan çinilerin sergilendiği bu müzede çinilerin, porselenlerin ve seramiklerin nasıl bir ustalık ile yapıldığına hayran kalacaksınız.
Kütahya Arkeoloji Müzesi
Tarih noktasında bir sonraki tercih edilebilecek bölge ise Kütahya Arkeoloji Müzesidir. 14. yüzyılda inşa edilmiş eski bir medresede yer alan müze, Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Paleolitik dönemden Osmanlı dönemine kadar birçok eseri görebileceğiniz müzede zengin bir içerikle karşılaşabilirsiniz.
Dumlupınar Müzesi
Ayrıca Kütahya ilinde Dumlupınar Müzesi'ni gezerek Kurtuluş Savaşı ile ilgili eserleri görebilir ve ardından Dumlupınar şehitliğini ziyaret ederek şehitlere saygı duruşunda bulunabilirsiniz. Ayrıca kentte özel olarak
Kütahya'da görülmesi gereken yerler arasında tarihi değeri yüksek bir yer olarak ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni temsilen Kütahya Zafertepe Anıtı ve il merkezindeki Kütahya Saat Kulesi görülmelidir.
Kütahya Camileri
Şehir merkezindeki Ulu Cami, 14. yüzyılda inşa edilmiş ve günümüze kadar korunmuş bir yapıya sahiptir. Germiyan Beyliğinden kalmış olan İshak Fakih Cami ve merkezde bulunan Kütahya Kurşunlu Cami görülmeye değer tarihi eserler arasındadır. Ayrıca en ilgi çekici yapılardan biri olan Kütahya Çinili Cami, iç ve dış mimarisiyle ilgi çekmektedir.
Kütahya Çinili Camii
İslam dünyasının en özel örneklerinden birisi olan Kütahya Çinili Cami iç ve dış süslemelerinin özelliği ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.
Domaniç ilçesi Domur köyünde yer alan ve Osmanlı İmparatorluğu kurucusu Osman Bey'in beşiğinin yapıldığı ağaç yıkılmış olmasına rağmen korumaya alınmış ve ilgi çekici bir mekan oluşturmuştur.Kütahya Kaplıcaları
Sağlık turizmi noktasında Kütahya'da gezilecek yerler arasında özellikle birçok farklı kaplıca yer almaktadır. Bu kaplıcalar arasında yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği Dereli Kaplıcaları yüksek bir şifa sağlamaktadır. Birçok farklı aktivite için tercih edilen bu kaplıca gibi Kütahya ilinde Simav Çitgöl Kaplıcaları, Ilıca Harlek Kaplıcaları, Eynal Kaplıcaları, Murat Dağı Kaplıcaları ve Yoncalı Kaplıcaları yer almaktadır.
Domaniç Ormanları
Domaniç ilçesine adını da veren bu ormanlar bitki çeşitliliği ile doğal bir ortamda huzur içinde zaman geçirmek isteyen kişilerin ziyaret etmesi gereken yerler arasındadır.
Kütahya Neyi Meşhur?
Kütahya zengin maden yatakları olması ile tarihin her döneminde ilgi çekmeyi başarmıştır ve günümüzde
Kütahya neyi meşhur denildiğinde ise bütün dünyaca bilinene Kütahya seramikleri belirtilmektedir. Seramikler yer kaplaması, süs eşyaları, mutfak eşyaları olarak kullanılmaktadır. Dünyanın en kıymetli porselenleri Kütahya’da yapılmaktadır ayrıca kentin kaplıcaları da çok ünlüdür.
Mutfak noktasında Kütahya'nın Sini Mantısı gibi yöresel yemekleri de ayrı bir üne sahiptir.
Kütahya Nerede, Nasıl Gidilir?
Kütahya nerede sorusuna cevap olarak İç Ege’de yer alan Kütahya ili Ege Bölgesinde yer almasına rağmen iç Anadolu’ya daha yakın bir yerde bulunmaktadır. Kente ulaşım karayolu, demiryolu ve havayolu ile yapılabilmektedir. Kente kendi aracınız ile karayolunu kullanarak gitmek istediğinizde İstanbul’dan 360 km, Ankara’dan 310 km, İzmir’den 340 km yol almanız gerekmektedir.