Beşiktaş ile Ortaköy arasında kalan, yaklaşık 46 hektarlık alana sahip olan
Yıldız Parkı, İstanbul’da yer alan en büyük korudur. Kanuni Sultan Süleyman döneminde yer alan kayıtlarda adı ilk kez duyulmuştur. 1600’lü yıllarda “Kazancıoğlu Bahçesi” olarak adlandırılmıştır. Ayrıca Lale Devri döneminde bu koruda çerağan eğlenceleri de düzenlenmiştir.
Ana cadde kısmında bir taş duvar ve mermer işlemeli köprü hala varlığını sürdürmektedir. Tahta çıkan II. Abdülhamid, Yıldız Sarayı’na yerleşmiştir. Çadır, Malta, Kaskat, Şale, Limonluk, Cihannüma ve Set köşkleri ile Saray Tiyatrosu’nu inşa ettirirken büyük paralar harcayarak koru için hatıra defteri düzenlettirmiştir. Bu defter içerisinde yer alan bir ifadede “Her metre karesine altın döküldü.” Bulunmaktadır.
Cumhuriyetin İlanından sonra
Yıldız Parkı’nda yenilenme çalışmaları yapılırken, 1925’te İtalyan bir işletmeci tarafından Casino olarak kullanılan Şale Köşkü, Atatürk tarafından boşalttırılmıştır. Böylelikle yanlış bir kullanım amacının da önüne geçilmiştir. 1930’lu yıllarda saray üç bölüme ayrılırken, 1978 yılında Harp Akademisi’ne verilen bölümden ayrılmasıyla, bu bölüm Kültür Bakanlığı’na bağlanmıştır. Şale Köşkü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilirken, koruluk ve içindeki Malta-Çadır köşkleri de İstanbul Belediyesi’ne verilmiştir. 1940 yılında imzalanan protokol ile “Yıldız Parkı” adını almıştır.
Yıldız Parkı Kahvaltı Yerleri ve Fiyatları
Malta Köşkü: Muhteşem boğaz manzarası ile misafirlerini ağırlayan köşk, 80 çeşit açık büfesiyle hizmet vermektedir. Bu köşk sadece Cumartesi, Pazar ve resmi tatillerde hizmet vermektedir. Açık büfenin kişi başı fiyatı 35 Türk Lirası’dır. 09:00-13:30 saatleri arasında kahvaltı servisi sunmaktadır. Bunun hemen ardından da 14:00’da yemek servisi vardır. Bahçesinde 300 kişiyi ağırlayabilecek bir kapasitesi bulunmaktadır. İç mekanda konukları için, alt katta 90 kişilik, üst katta bulunan sol oda da 25 kişilik toplantı salonu ve üst kat toplamında ise 70 kişiye hizmet verebilmektedir. Randevu sistemi bulunmamaktadır, bu nedenle erken gitmekte fayda vardır.
Çadır Köşk: Hafta içi kahvaltı tabağı ile hizmet verirken, hafta sonları ise açık büfe imkanı bulunmaktadır. 10 kişi ve daha fazlası için konukların rezervasyon yaptırması gerekmektedir. Kahvaltı tabağının fiyatı 35 Türk Lirası ile 40 Türk Lirası arasında değişkenlik göstermektedir. Açık büfeden ziyafet çekmek içinse kişi başı 45 Türk Lirası ödenmektedir.
Yıldız Parkı Nerede, Nasıl Gidilir?
Yıldız Parkı,
İstanbul ilimizin, Beşiktaş ilçesinde 46 hektarlık bir alanda bulunmaktadır. Avrupa yakasından ulaşmak için; Eminönü-Beşiktaş veya Sarıyer-Beşiktaş sahil yolu takip edilerek parka varmak mümkündür.
Anadolu yakasından ulaşmak için; Boğaziçi köprüsünü aşarak, Beşiktaş sapağından
Yıldız Parkı tabelası yönünde takip edilerek varılabilir.