Kaz Dağları’nı saran, yemyeşil çınar ve çam ağaçlarının hayat verdiği Yeşilyurt Köyü, Ege’nin kuzeyinde yer alan ve muhakkak görülmesi gereken bir köyümüzdür. Doğa ile uyumlu taş yapıtlar, butik oteller, huzur dolu sokaklar, sağlıklı beslenmeye dair doğal ürünler. Özellikle bu köyümüz zeytin ve zeytinyağı konusunda Türkiye genelinde öncü köylerden biridir, yaşadığınız şehirlerde bulamayacağınız ürünleri burada bulacaksınız.
Yeşilyurt Tarihi
Yeşilyurt Köyü, şehirden uzaklaşarak, doğa ile baş başa keyifli bir tatil yapmak isteyenler için en ideal köy olacaktır. Köyün tamamı sit alanı olmasıyla, kesinlikle yeni yapılaşmalar yapılamıyor. Böylelikle eski taş ev döneminden kalan orijinal yapıya göre restorasyon çalışmaları başlatılmış durumda. Göze hitap açısından, oldukça estetik öğeler ile tasarlanmış binalar çokça mevcuttur. Önünden geçerken insanlar, birkaç kez durup bakmadan geçemiyor. Geçmişte Anadolu’ya yerleşen Çepi Boyu’ndan Büyük ve Küçük Çepni olmak üzere iki farklı yamaca kurulmuştur.
Uzun yıllar boyunca Türk ve Rum birlikte, huzur içerisinde bu köyde yaşamıştır. Lozan Antlaşması’nın ardından Rum nüfusu Girit ve Midilli adalarına göç etmiştir. Bu iki adadan gelen Türklerin yerleşmesi ve Cumhuriyetin ilanı ile köyün adı Yeşilyurt olarak değiştirilmiştir.
Yeşilyurt'ta Gezilecek Yerler
Köy yakınlarında Nusratlı’dan çıkan taşlar ile inşa edilen evler, köyün karakteristik yapısını oluşturmaktadır. Doğa ile uyumlu bu evlerin belli bir kısmı da butik oteller olarak misafirlerine hizmet etmektedir. Bu köyün, herhangi bir sezonu yok. Yaz-kış oldukça yoğun, butik otellerde yeri geliyor, kalacak yer bulmak zorlaşıyor.
Çanakkale'nin güneyinde yer alan Ayvacık ilçesi sınırları içerisinde, Kaz Dağları eteklerinde yer almaktadır. Türkiye’de çok nadir rastlanacak kaliteli oksijenin solunduğu bu köyün havası, şehirde yaşayan ve bu tür havaya alışık olmayan insanları çarpmaktadır. Oksijenin fazla yoğun olması nedeniyle, çoğu insan uyuyakalıyormuş.
Köylü halkın özenle yetiştirdiği meyve ve sebzeleri, köy meydanında yer alan tezgahlarda satmaktadır. Yeşilyurt köyü zeytinyağı oldukça meşhurdur. Tezgahlarda yer alan; zeytin, zeytinyağı, kekik, bal, peynir ve kurutulmuş domates gibi ürünleri satın almanızı tavsiye ederiz. Sağlıklı ürünler ile hazırlanan zeytinyağlı yemeklerin servis edildiği restoranlar köy meydanında sırası ile yer almaktadır. Yöresel köy kahvaltısı, mantı, gözleme çeşitleri, manlama, çetmi tatlısı gibi kendine has yiyecekleri de bu restoran ve kafelerde bulabilirsiniz. Köyü tam anlamıyla gezebilmek için en iyi başlangıç noktası köy meydanı olacaktır. Meydanında yer alan camiden yukarıya doğru çıkıldıkça, dar taş sokaklar arasında eşsiz yapılar ve kafeler göreceksiniz.
Köyden Kente Teknoloji Müzesi
Köyün kesinlikle görülmesi gereken en önemli yerlerinden biridir. 18. Yy’dan bu yana var olan ve yaklaşık 500’den fazla etnografik parçalar müzede yer almaktadır. Bu parçalar arasında Osmanlı döneminden ve dünyanın farklı ülkelerinden kalıntılar bulunmaktadır.
Yeşilyurt Köyü Nerede, Nasıl Gidilir?
Yeşilyurt Köyü,
Çanakkale ilimizin
Ayvacık ilçesinde yer alan Küçükkuyu beldesinin sınırında bulunmaktadır.
İzmir’den gelecek misafirler için ise, İzmir-Çanakkale yolu boyunca ilerlemeleri ve Akçay-Altınoluk-Küçükkuyu’yu takip ederek, Yeşilyurt Köyü tabelasıyla ilerlemeleri gerekiyor.
İstanbul istikametinden gelecekler için iki alternatif rota bulunmaktadır. İlk olarak,
Tekirdağ ve Çanakkale üzerinden devam edip, Marmara Denizi’nin kuzey tarafını dolaşmaktır. Bu seçenek sayesinde
Eceabat veya
Gelibolu limanlarından deniz yolunu kullanarak Çanakkale’ye geçerek
Ezine ve Ayvacık üzerinden köye ulaşılabilir. İkinci rota ise,
Bursa veya Bandırma üzerinden ilerleyerek, Balıkesir-
Edremit yolunda ilerlemektir. Küçükkuyu beldesine vardıktan sonra, Yeşilyurt tabelasını takip ederek köye ulaşmak mümkündür.
Yeşilyurt Köyü ile İzmir arası 229 KM,
Yeşilyurt Köyü ile Çanakkale arası 89 KM,
Yeşilyurt Köyü ile İstanbul arası 440 KM’dir.