Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » İstanbul » Rumeli Hisarı Tanıtımı

Rumeli Hisarı Tanıtımı


Rumeli Hisarı
Fatih Sultan Mehmet’in boğaz güvenliğini sağlamak amacıyla, Anadolu Hisarı yapısının tam karşısına Rumeli Hisarı yaptırmasıyla oluşmuş bir yapıdır. Bu askeri yapının inşa başlangıcı 15 Nisan 1452’de gerçekleşmiştir. Özellikle boğazın en dar noktasına konuşlandırılmış bu hisar, 30 dönümlük bir arazi alanı kaplamaktadır. Yapım sürecinin tamamlandığı tarih, net olmamakla beraber ortada birçok görüş bulunmaktadır. Zağanos Kuleleri’nde yer alan kitabelere göre yapı 4 ay içerisinde tamamlanmıştır. Süleymaniye Kütüphanesi’nde saklanan “Şehr-i Tecriyd-i Ataik” isimli esere göre ise yapımın tamamlanması toplam 139 gün sürmüştür.

Rumeli Hisarı Tarihi

Tıpkı tamamlanma sürecine benzer bir durum da verilen adında farklılıklar gösteriyor. Fatih’in vakfiyelerinde “Kulle-i Cedide”; Nişancı, Aşıkpaşazade ve Kemelpaşazade tarihlerinde ise “Boğazkesen Hisarı” olarak geçmektedir. Neşri tarihinde de “Yenice Hisar” lakabıyla adlandırılmıştır. Hisarın yapım malzemeleri İzmit, Karadeniz gibi birçok Anadolu bölgesinden buraya getirilmiştir. Parça halinde bulunan taşlar ise, harabe halinde olan Bizans yapılarından sökülmüştür.

Hisarın yapımında toplam 300 usta, 750 işçi ve 200 kadar nakliye işlerinde çalışmış insanlar olduğu düşünülmektedir. 1509 yılında yaşanan deprem ve 1746 yılındaki yangın sonucunda, bu tarihi yapı restore edilmiştir. 1953 yılında Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından, hisarın içinde bulunan evler mimar gözetiminde koşullara ve düzene uyacak şekilde kaldırılmıştır. Rumeli Hisarı, günümüzde açık hava tiyatrosu ve müze olarak kullanılmaktadır. Açık hava tiyatrosu, yerli ve yabancı müzik organizasyonları için ev sahipliği yapmaktadır.

Rumeli Hisarı’nın Bölümleri

İnşa sürecinde, bölümler paşaların denetimine verilmiştir. Bu sebepten, hisarın en büyük 3 kulesine Saruca, Halil ve Zağanus paşalarının isimleri verilmiştir. Bir küçük kalenin de adı Zağanos Paşa’dır. Saruca ve Halil paşaların isminin geçtiği kuleler 9 katlı, Zağanos paşanın isminin geçtiği kule ise 8 katlıdır. Yükseklikleri ortalama olarak 22-28 metre arasındadır. Çapları ise; Halil ve Saruca 23,30 metre, Zağanos ise 26,70 metredir.
Bu üç büyük kulenin ardından hisara ebatları farklı 13 adet burç eklenmiştir. Yapıda toplam 4 esas, 1 tali kapı bulunmaktadır. Esas kapılar Dağ, Hisarpeçe, Dizdar ve Sel olarak adlandırılmıştır. Tali kapı ise Mezarlık lakabıyla anılmaktadır.

Rumeli Hisarı Giriş Ücreti

Hisara giriş ücreti 10 TL olmakla beraber Çarşamba günleri hariç haftanın her günü sabah 09:00’da ziyaretçilerine açılmaktadır. Dini bayramlarda hisar, 13:00’da açılmaktadır. Hisarın kapanış saati 16:30 olarak düzenlenmiştir. Eğer müze kart sahibiyseniz, 18 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlara giriş ücretsiz. Gazi, şehit yakını, basın kartı sahibi, engelliler ve refakatçiler için ücret alınmamakla beraber, yabancı uyruklu 0-12 yaş arası çocuklar için de hisar ücretsizdir.


Rumeli Hisarı Nerede, Nasıl Gidilir?

Hisar, Sarıyer İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yahya Kemal Caddesi üzerinde yer alan hisara, toplu taşıma araçları ile ulaşmakta mümkündür. Beşiktaş veya Taksim yönünden gelecek vatandaşlar 40T, 25E, 42T ve 22 numaralı otobüsleri kullanarak, Rumeli Hisarı’na ulaşabilir. Aşiyan ve Rumeli Hisarı Üstü duraklarından herhangi birinde inerek Hisara yürüme mesafesinde varabilirsiniz. Metro ile gelecek olanlar Boğaziçi Üni. Ve Etiler istasyonlarını kullanabilir.



admin / 09.03.2018 / 0 / 11 533

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Etiler'de Gezilecek Yerler

Etiler'de Gezilecek Yerler

Etiler gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi
Mehmet Emin Tokadi Türbesi

Mehmet Emin Tokadi Türbesi

1990'lı yılların ortalarında Macit Flordun'un antikacıyı canlandırdığı “Mehmet
İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler

İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler

Tarih boyunca çok büyük uygarlıklara ve kültürlere ev sahipliği yapmış İstanbul
Küçüksu Kasrı Tanıtımı

Küçüksu Kasrı Tanıtımı

Küçüksu Kasrı İstanbul’un Anadolu Yakası’nda Beykoz ilçesinin Küçüksu Semti’nde
Yoros Kalesi Tanıtımı

Yoros Kalesi Tanıtımı

Yoros Kalesi İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan Beykoz’daki önemli tarihi
Beyazıt’ta Gezilecek Yerler

Beyazıt’ta Gezilecek Yerler

Beyazıt Mahallesi, İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alır. Osmanlı İmparatorluğu
İstanbul Surları

İstanbul Surları

Tarihi Yarımadayı çevreleyen İstanbul Surları dünyanın en önemli kent
Anadolu Yakası’nda Gezilecek Yerler

Anadolu Yakası’nda Gezilecek Yerler

İstanbul’un Asya Kıtasında yer alan topraklarını kapsayan yaka olarak tanım
Gülhane Parkı Tanıtımı

Gülhane Parkı Tanıtımı

Geçmişi Osmanlı dönemine dayanan ve günümüze kadar zenginliğini yitirmemiş olan
İstanbul'da Gezilecek Yerler

İstanbul'da Gezilecek Yerler

Adına binlerce kitap yazılıp binlerce şiirin döşendiği İstanbul sadece
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up