Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Aydın » Doğanbey Köyü Tanıtımı

Doğanbey Köyü Tanıtımı


Doğanbey Köyü
Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Doğanbey Köyü, bir diğer adıyla Eski Doğanbey Köyü olarak bilinmektedir. Arkanıza Büyük Menderes Deltası’nı alarak, köyün eşsiz dar ve göze hoş gelen mimari yapısını inceleyerek köye giriş yapacaksınız. Köyün yerli halkı, ortamın dinginliğine öyle bir ayak uydurmuştur ki, köyü terk edilmiş sanabilirsiniz.

Doğanbey Köyü Tarihi

Doğanbey bir Rum köyüdür, geçmiş tarihte adı Domatia olarak geçmektedir. Köy Milattan Önce 7. Yüzyıla kadar varan geçmişe sahiptir. 1924 yılında mübadele yaşanana kadar bu alanda Rum halkı yaşamaktaydı. Köyün bir sonraki halkı olan Türkler, burayı terk ederek 2 kilometre aşağısında yer alan alana taşındığı dönemin ardından köyün adı eski ve yeni lakapları ile anılmaya başlamıştır. Uzun bir süreç boyunca köyde yalnızlık hakimiyet sürerken, günümüz döneminde şehir dışından gelen misafirleri ağırlama görevini üstlenmiştir.


Köyün yerli halkı arasında sanatçı ve siyasetçi insanlar da bulunmaktadır. Dilek Yarımadası’nın güneyinde yer alan ve Milli Park alanları içerisindeki tek yerleşim alanı bulunan bir köydür. Günümüzde adeta Rum ve Türk kökenlerinin, mimari yapısını ve oluşumunu taşıyan bir Açıkhava müzesine bürünmüştür. Her renk tonunda çeşitli çiçekler ve bitkiler, yemyeşil ağaçlardan oluşmuş doğal bir dekorasyon köyün karakteristik yapısını oluşturmuştur.

Doğanbey Köyü Gezilecek Yerler

Taş evlerin arasında yer alan yüzyıllık bir çeşme bulunmaktadır. Bunun devamında ise yine aynı türden şapel ve kilise, çeşmeye eşlik etmektedir. Geçmiş yıllarda eğitim amacıyla kullanılan Rum okul binası ise, günümüzde ziyaretçi tanıtım merkezi görevinde yer alarak misafirlerini karşılamaktadır. Bina 2001 yılında restore edilerek; sergi salonu, müze odası, kütüphane, kafeterya ve bilgisayar odaları ile daha detaylı kullanıma tekrar açılmıştır. İsteğe bağlı, deneyimli ekip tarafından düzenlenen turlara katılabilir, çevreyi daha detaylı bilgiler ile keşfedebilirsiniz.

Eko Turizm İmkanı

Köyün içerisinde bulunan yürüyüş parkurları, trekking bölgeleri, kuş türleri, gelişmiş florası ve yöreye has bitki türleriyle eko turizmin gelişmeye devam ettiği bir yer haline gelmiştir. Ziyaretçi Tanıtım Merkezi’nin düzenlediği etkinlikler içerisinde Olukdere Kanyonu’nda rehber eşliğinde doğa yürüyüşü de yapabilirsiniz. Bu tur ortalama 15 KM’lik bir parkur içerisinde yapılmakta. Bu parkur esnasında bitki örtüsünü yakından tanıyabilir, dereleri ve şelalelerin harika manzarasını seyredebilirsiniz. Spor tutkunları için dağ bisikleti parkurları da bulunmaktadır. Bu parkur tamamen doğal stabilize ve eğimi az olan yollardan oluşmaktadır. Bitki örtüsünü ve çeşitliliği daha yakından tanımak adına, botanik turlara da katılmak mümkündür. Milli park içerisinde 95 familyaya ait bitki türleri bulunmaktadır. Bunların içerisinde yer alan türler arasında, altı tanesi sadece Doğanbey Köyü’nde görülebilecek türlerdendir. Milli Park içerisinde bulunan bitki çeşitliliğinden dolayı Avrupa Konseyi kararıyla “Flora Bio Geneik Rezerv Alanı” ilan edilmiş bir bölgedir.

Karina’da Balık Keyfi

Gezintinizi, tatlı bir son ile noktalamak için Karina Sahiline uğrayıp, harika bir damak tadına erişebilirsiniz. Büyük Menderes coğrafyasına yakın olması sebebiyle, bu güzelliklerden faydalanan bu köy limanında 1900’lü yıllardan bu yana limanı ticaret için kullanılmaktadır. Bu sahilin ismi, geçmiş dönemde popüler bir Rum tüccarının kızı olan Karina’nın adı verilmiştir. Rumlar bölgeden topladıkları üzüm, tütün, hububat, bal ve zeytinyağı gibi ürünleri bu liman aracılığıyla başka adalara gönderirlermiş. Günümüzde artık ticaret gemileri yerini balıkçı teknelerine bırakmıştır. Bu limanda dilerseniz balık tutarak hoş vakit geçirebilirsiniz. Eğer tutmak yerine, yemekten yanaysanız sahilin tek balık restoranında her çeşit deniz ürününü tüketebilirsiniz.

Doğanbey Köyü Nerede, Nasıl Gidilir?

Söke’den başlayarak sırası ile Didim-Milas-Bodrum yerleşkelerini geçerek, priene ile işaret edilmiş Eski Doğanbey tabelasını göreceksiniz. Bu sapaktan devam ederek, önce Güllübahçe’yi arkanızda bırakacak, daha sonra ise Didim-Priene’deki sapağa varacaksınız.


Sapaktan devam ederek Atburgazı geçip, Tuzburgazı-Doğanbey tabelasını göreceksiniz. Tabelayı takip ederek Yeni Doğanbey Köyü’ne ulaşabilirsiniz. Bahsedilen Karina Sahili ile Doğanbey arası yaklaşık 8 kilometredir.



admin / 05.03.2018 / 0 / 10 751

Yorum Ekleyin


Bölgedeki Otelleri İnceleyin

The Palm Club Apart Otel

The Palm Club Apart Otel

The Palm Club Apart Otel ülkemizin gözde tatil merkezlerinden Kuşadası

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Didim Yalıköy Tanıtımı

Didim Yalıköy Tanıtımı

Yalıköy gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, bu bölgeye seyahat etmeyi
Akbük’te Gezilecek Yerler

Akbük’te Gezilecek Yerler

Didim’in şirin ve küçük bir beldesi olan Akbük, masmavi deniz ile yemyeşil bir
Aydın Efeler Tanıtımı

Aydın Efeler Tanıtımı

Efeler , Aydın'ın ilçelerinden biridir. Aydın'ın en büyük ve nüfusu yoğun
Güzelçamlı’da Gezilecek Yerler

Güzelçamlı’da Gezilecek Yerler

Güzelçamlı Aydın'ın Kuşadası ilçesine bağlı beldelerden biridir. İl merkezine
Söke'de Gezilecek Yerler

Söke'de Gezilecek Yerler

Söke, Aydın ilinin batısında, Büyük Menderes Ovasında kurulu ilçe merkezi ve
Myus (Myos) Antik Kenti Tanıtımı

Myus (Myos) Antik Kenti Tanıtımı

Söke'nin 30 km güneyindeki Avşartepe’de yer alan antik kenttir. Karia'nın batı
Alabanda Antik Kenti

Alabanda Antik Kenti

Karia bölgesi kentlerinden olan yerleşme, Çine'nin 12 km batısında, Doğanyurt
Bafa Gölünde Gezilecek Yerler

Bafa Gölünde Gezilecek Yerler

Önemli bir doğa alanı olan Bafa Gölü ve çevresi, tarih öncesinden bu yana süren
Milet (Miletos) Antik Kenti

Milet (Miletos) Antik Kenti

Söke Ovasının ortasında yer alan Milet (Miletos) antik dönemde Latmos
Kuşadasında Gezilecek Yerler

Kuşadasında Gezilecek Yerler

Kuşadası; 20 kilometreyi bulan kumsalları, ormanları, limanı ve tarihi
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up