İstanbul’un akciğeri denildiğinde akla ilk gelen isim,
Belgrad Ormanı’dır. İstanbul şehrimizin en büyük ormanıdır. Bol oksijenli bir ortamda, hafta sonu piknik veya kahvaltı yapacaklar için en güzel dinlenme ve aktivite yerlerinden birisidir. Kanuni Sultan Süleyman, Sırbistan Seferleri’nden gelen eserleri bu ormana yerleştirmesi ile başlamıştır.
1500’lü yıllarda burada yaşayan Sırplar, içme suyuna ve ormana zarar vermeye başlamış, Kanuni Sultan Süleyman tarafından bu ormandan çıkarılmışlardır, sadece isimleri kalmıştır.
Belgrad Ormanı Avrupa yakasının, kuzeyinde bulunan Sarıyer ilçesindedir. Kapladığı alan ise yaklaşık 5400 hektarlık bir bölgedir. Maslak’tan başlayarak, sırası ile Bahçeköy, Zekeriyaköy, Göktürk, Uskumruköy ve Kemerburgaz’ı da içine almıştır. Büyük bir alan kaplayan bu ormanda, farklı mesire alanları oluşturulmuş ve orman çeşitli bölümlere ayrılmıştır.
Belgrad Ormanı Gezilecek Yerler
Belgrad Ormanı İstanbul’da spor yapmak için en ideal doğal spor salonudur. Orman içerisinde bisiklet parkuru ve yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Zaman zaman bu ormanda, spor etkinlikleri de düzenlenmektedir. Yürüyüş parkurunda, yürüyüş yapan insanların ne kadar yürüdüklerini görmeleri açısından yer yer mesafe tabelaları da bulunmaktadır. Bu ormanı ziyaret edenlerin temel ihtiyaçlarını karşılamak adına belediye çeşitli büfeler de açmaktadır. Orman girişinde bir otopark bulunmaktadır.
Neşet Suyu Mesire Alanı
Bahçeköy’den girişte iki ayrılan, sol taraftan devam edildiğinde karşınıza çıkan alandır. Bu alan 6 kilometrelik yürüyüş yolu, çocuk parkı ve piknik oturaklarına sahiptir. Ayrıca belediyenin halka hizmet verdiği, büfelerden biri de bu alandadır. Taze meyve sıkmaları satan bir büfe daha bulunmaktadır. Yürüyüş yolunun kıyı bölümünde büyük bent gözükmektedir.
Irmak Mesire Alanı
Bu alanın içerisinde berrak bir dere bulunmaktadır. Genellikle koşu sporu ile ilgilenen kişileri burada görmeniz mümkün, alanda koşu parkuru da vardır.
Binbaşı Çeşmesi Mesire Alanı
Bu alan ailecek piknik yapacak kişiler için idealdir. Çocuk parkı, oturma alanları ve yürüyüş parkurunu içinde barındırmaktadır. Bahçeköy-Kemerburgaz karayolu üzerinden bu alana giriş yapılabilmektedir. Bu mesire alanını her mevsim ziyaret edebilirsiniz, her mevsimde farklı bir havası vardır.
Bentler Mesire Alanı
İsminden de anlaşılacağı üzere, Osmanlı döneminde şehrin su ihtiyacı bu alan içerisinde bulunan üç bentten tedarik edilmekteydi. Alanda çocuk parkları, bisiklet ve koşu parkuru bulunmaktadır. Alışveriş yapılacak yerleri de içinde barındıran bu alana, Bahçeköy girişindeki iki yönlü yoldan, sağa saparak ulaşabilirsiniz.
Kömürcübent Mesire Alanı
Orman içerisinde geyiklerin yetiştirildiği alan burasıdır. Üstelik bu alan ziyarete de açık, geyik severler için harika bir fırsat sunmaktadır. Topuz Deresi üzerine yer almaktadır.
Falih Rıfkı Atay Mesire Alanı
Bahçeköy’den girildiğinde, karşınıza çıkacak yoldan sola saparsanız Neşet Suyu Mesire Alanı’na varacaksınız. Bu alanı geçerek, biraz daha ilerlediğinizde Falih Rıfkı Atay Mesire Alanı’na ulaşabilirsiniz. Mesire alanında futbol severler için bir saha bulunmakta. Su ihtiyacınızı karşılamak için çevredeki çeşmelerden faydalanabilirsiniz. Piknik severler için ise, oturaklar da bulunmaktadır. Bu alan bölgede büyük yer kaplaması sebebiyle ünlenmiştir.
Mehmet Akif Ersoy Mesire Alanı
Çayırbaşı yolu üzerinde bulunan bu alanda, futbol sahası vardır. Bu alan çok büyük gruplara bile yetecek kadar yer bulundurur. Ayrıca Sarıyer’in merkezine yakınlığı sebebiyle oldukça popüler bir alandır.
Fatih Çeşmesi Mesire Alanı
Bol miktarda kuş ve sincap barındıran bu alan, adını Fatih Sultan Mehmet Çeşmesi’nden almıştır. Bu mesire alanında restoran olarak hizmet veren bir yer de bulunmaktadır. Bahçeköy içerisinden geçerek Kemerburgaz’a erişen yolu izleyerek, ulaşmanız mümkün olacaktır.
Ayvad Bendi Mesire Alanı
Ormanda yer alan mesire bölgelerinden, manzara açısından en güzel olan bölgesidir burası. Ayvad deresi üzerinde kurulmuş bu alan, su toplama havzasının olduğu bölümdedir. Fotoğrafçılar tarafından sıkça ziyaret edilmektedir. Kemerburgaz-Bahçeköy karayolu üzerinden ulaşılabilirdir.
Belgrad Ormanı Giriş Ücreti
Araç ile geldiyseniz, ne yazık ki
Belgrad Ormanı'na
giriş ücretli. Araç türüne göre giriş ücretleri değişkenlik göstermektedir. Hafta sonu döneminde 11-20₺ arası, hafta içi ise 5₺ olarak ücretlendirilmektedir. Eğer yaya yoluyla veya bisikletle geldiyseniz giriş ücreti bulunmamaktadır.
Belgrad Ormanı Nerede, Nasıl Gidilir?
Belgrad Ormanı, Çatalca Yarımadası üzerinde en doğuda bulunmaktadır. Doğu yönü
İstanbul Boğazına, kuzey yönü ise Karadeniz’e kadar varmaktadır. Araç ile gelecek olan misafirler için en ideal yol, Maslak-Sarıyer istikametini takip ederek, Tarabya sapağını görülmesinin hemen ardından U dönüşü yaparak Bahçeköy tabelalarını izlemesidir. Bu tabelaların yönlendireceği yol, sizi ormanın giriş kısmına kadar götürecektir. Otobüs kullanarak gelmek isteyenler; 42T, 42M, 42R, 42HM, 153 numaralı hat otobüslerine binmeliler.