Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » İzmir » Karaburun’da Gezilecek Yerler

Karaburun’da Gezilecek Yerler


Ayıbalığı Koyu

İzmir sınırları içerisinde en temiz 5 koydan biri olarak nitelendirilmiştir. Karaburun’un Mordoğan bölümünde yer almaktadır. Diğer koylardan farklı olarak, bu nadide koy tamamen kayalıklardan oluşmaktadır. Denizi oldukça sakin ve dalgasızdır. Koy içerisinde 5-10-20 metreler arasında yer alan atlama falezleri bulunmaktadır. Bu falezlerden en çok ilgi çekenleri Küçük Ayıbalığı ile Büyük Ayıbalığı’dır. Adrenalin tutkunlarının vazgeçilmezi olan bu koyda, falezlere rahat çıkmak için halat kullanımı gerektirmektedir. Koy içerisinde havuz adı verilen kısımdan, denize daha sakin ve rahatça girebilmek mümkündür. Bu koyda denizin derinlik seviyesi 10 metreye ulaşabiliyor.

Karaburun gezilecek yerler
Koy içerisinde, Karaburun Belediyesi’ne ait şemsiye ve şezlonglar mevcut ve tamamen ücretsiz halkın kullanımına sunulmuş durumdadır. Küçük bir alan da olsa, kum plajına da sahiptir. Bu plaj içerisinde de yine kullanılabilecek ücretsiz şezlong ve şemsiyeler bulunmaktadır. Koyun içerisindeki konaklama alanlarında bulunan tesisler, bungalov tarzı mimari ile tasarlanmıştır. Bu tesislerden günübirlik oda kiralayabilir, isterseniz tesis içerisinde geceleri düzenlenen DJ etkinliklerine de katılabilirsiniz.

Sarpıncık Deniz Feneri

Sarpıncık Deniz Feneri, 10 Ocak 1938 yılında kurulmuştur. Kurulum tarihinden bu yana hala hizmet vermektedir. Güneş enerjisi ile çalışan bu fener, denizden yaklaşık 97 metre yüksekliğe ve görülme erişimi ise 12 mildir. Karaburun’un terk edilmiş bu bölgesinde yıllardan beri görevine devam eden fener, Ege Denizi’ni de selamlamaktadır. 12 metrelik yükseklikte tasarlanmış, beyaz kulesi ve bahçesinde barındığı fener evi ile şahane bir görüntüsü bulunmaktadır. Karaburun’un merkezinde bulunan iskeleyi takip ederek 12 kilometrelik bir yol seyredildiğinde, yarımadanın uç noktasında bulunan Sarpıncık Köyü tabelasını göreceksiniz. Bu tabelanın istikametinde devam ederek, tepeleri çıkarak Sarpıncık Deniz Feneri’ne varabilirsiniz.

Karaburun Büyük Ada

Karaburun Büyük Ada, Karaburun’da yer alan iskeleden bakıldığında, göz mesafesinde görünen kara parçasıdır. Merkezden bakıldığında görülebilen tek ada olma özelliğini taşımaktadır. Bir diğer adıyla Sahip Adası olarak da bilinmektedir. Büyük Ada’daki yerli halk ise keçilerdir. İnsan eli değmeden keçilerin beslenme ihtiyacını ise, bu adaya uğrayan balıkçılar karşılamaktadır. Keçilerin günlük temel su ihtiyacını, balıkçılar bidonlar aracılığıyla tedarik etmektedir. Ege Bölgesi’nin meşhur kırlangıçları da bu adada görülmektedir. Adada adeta tümüyle doğal bir yaşam döngüsü hakimdir. Büyük Ada’nın doğal bitki örtüsünden kaynaklı, Karaburun Sahili’ne kadar varan kekik kokusu vardır. Ada üzerinde en çok yetişen bitki türünün kekik olması, doğal atmosferi bu şekilde yönlendirmektedir.

Karaburun’un Koyları

Karaburun’da yerleşime sahip olan bazı koylar bulunmaktadır. Bodrum Koyu, İncirli Koy, Kuyucak, Badembükü Koyu. Bir de doğal oluşum ile oluşmuş koylar bulunmaktadır. Kumbükü Koyu, Dikencik Koyu ve Kocadere Koyu’nda yerleşim bulunmamaktadır.

Karaburun Yarımadası

Karaburun Yarımadası, ülkemizin en büyük yarımadasıdır. Bu ada, İzmir ilimizin Körfez girişinde bulunmaktadır. Adanın yapısı girintili çıkıntılı bir yapıdadır. Eski çağlardan bu yana hala yerleşim sürmektedir. O dönemlerde adı Mimas olarak geçmektedir. Yunanlar, Persler, Romalılar, Bizanslılar gibi pek çok medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu pek çok eski döneme ait taş el baltaları ve ilkel çanaklar bulunmuştur. Günümüzde tarihi ve doğa güzellikleri sebebiyle pek çok turistin ilgisini çekmiştir.

Sazak Köyü

Sazak Köyü’nde eski dönemlerde 120 hane barınmaktaydı. Bu hanelerden yaklaşık 100 tanesi Rumlara, 20 tanesi ise Türklere aitti. Rum ve Türk halklarının barış içerisinde, bir arada yaşadığı nadir köylerden birisiymiş. Köy içerisinde Rumlara ait bir kilise ve mezarlık bulunmaktadır. Yine köy girişinde Türklere ait bir mezarlıkta bulunmaktadır. Köy aşağısında bulunan unutulmuş bu çeşme, mimari yapısından dolayı Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülüyor.

Manal Koyu

Amatör olta balıkçıları tarafından sıkça ziyaret edilen bir koydur. 2004 yılında koyda çıkan yangın nedeniyle, neredeyse yeşil alanın tamamı yok olmuştur. Yöre halkının ağaçlandırma projesi sayesinde büyük bir kısmı tekrar eski haline kavuşmuştur. Manal Koyu, özellikle sessizlik, sakin ve huzurlu ortamları seven insanlara hitap etmektedir. Manal Koyu, pek bilinmemekle birlikte, adeta bilenen için bir sığınak niteliğindedir.

Ayşe Kadın Cami

Erken Osmanlı döneminden olan bu eser, Mordoğan’da yer almaktadır. Ayşe Kadın Cami kesme taş örgü duvar yapısı ile inşa edilmiştir. Cami, tek kubbeden oluşmaktadır. Minaresi, kare bir kürsü üzerine oturtulmuştur. Cami’ye ait herhangi bir inşa veya usta kitabe bilgisi bulunmamaktadır. Vakıflar Müdürlüğü’nün hazırladığı camiye ait kitabe levhasında bir yapılış hikayesi bulunmaktadır.

Karaburun İskelesi

Büyük Ada’yı, iskeleden izlemek ve manzarasının keyfine varmak mümkündür. İskele, küçük balıkçı tekneleri ile süslenmiş gibidir. Merkez bölgede yer aldığı için market, restoran ve otel gibi işletmeler İskelenin etrafında yer almaktadır. Bu bölgede yer alan deniz, dip yapısı nedeniyle dalışlar için en ideal denizlerden biridir. Bu sebepten dolayı, bölgede pek çok dalış kursu ve okulları bulunmaktadır.

Karaburun Nerede, Nasıl Gidilir?

Karaburun’a ulaşmak için, eski Çeşme yolu üzerinden sırası ile Karaburun ve Mordoğan sapağına girilir. Bu yolu ilerlerken ortalama 30 kilometrelik virajlı ve bir o kadarda manzaralı yolda ilerlenir. İzmir ile Karaburun arası ortalama 102 kilometredir. Özel aracınız ile bu yolu yaklaşık olarak 1 saat 30 dakikada tamamlayabilirsiniz.
Eğer Karaburun'a yolunuz düşerse, civarda bulunan Urla, Bademler Köyü, Çeşme ve Alaçatı'ya uğramadan gezi programınızı tamamlamayınız.



admin / 02.03.2018 / 0 / 7 933

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Çeşme Ildır Tanıtımı

Çeşme Ildır Tanıtımı

Yaz turizmi denildiği zaman ilk akla gelen merkezlerden birisi olan
İzmir Mordoğan Tanıtımı

İzmir Mordoğan Tanıtımı

İzmir Mordoğan son zamanların ilgi çekici mekanları arasında gösterilmeye
Dikili Denizköy Tanıtımı

Dikili Denizköy Tanıtımı

Dikili Denizköy, son zamanların ilgi çekici sakin mekanları arasında
Çeşme Dalyanköy Tanıtımı

Çeşme Dalyanköy Tanıtımı

Çeşme Dalyanköy hakkında verilen bilgiler, bu bölgeye gezi veya seyahat
Germiyan Köyü Tanıtımı

Germiyan Köyü Tanıtımı

Her köşesi ayrı bir güzellik barındıran ülkemizin en güzel yerlerinden biri
Seferihisar Sığacık Köyü Tanıtımı

Seferihisar Sığacık Köyü Tanıtımı

İon medeniyetine ev sahipliği yapmış olan ve bu medeniyetin 12 şehrinden biri
Erythrai Antik Kenti

Erythrai Antik Kenti

Erythrai Antik Kenti, Çeşme'nin kuzeydoğusunda, Ege Denizi kıyısında Ildır
Güzelbahçe'de Gezilecek Yerler

Güzelbahçe'de Gezilecek Yerler

M.Ö. 7. Yüzyılda Dor Kabilesi tarafından işgal dilip “Klonamiye” adında bir
Şirince'de Gezilecek Yerler

Şirince'de Gezilecek Yerler

Ege'nin adı gibi şirin bir köyü olan Şirince ormanlarla çevrili yemyeşil bir
Ödemiş Lübbey Köyü

Ödemiş Lübbey Köyü

Ege Bölgesinde yer alan Lübbey Köyü İzmir'in Ödemiş İlçesinde tarihi bir öneme
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up