Dünyanın en önemli oksijen kaynaklarından biri olan
Kaz Dağları, doğal çevrenin korunması amacıyla 1993 yılında milli park olarak düzenlenmiştir.
Zeus'un Troya Savaşı'nı Kaz Dağının üzerinden izlediği, antik çağlardaki adı İda olan Kaz Dağları, havası, suyu, şifalı bitkileri ve manzarasıyla konuklarına farklı yaşam olanakları sunmaktadır.
Biga Yarımadası üzerinde,
Edremit Körfezi'nin kuzey kıyısını takiben uzanan Kaz Dağları, 1993 yılında doğal çevrenin korunması amacıyla, 21.300 hektarlık alanda milli park olarak düzenlenmiştir. Milli Parka rehberle birlikte ve Milli Parklar Mühendisliğinden izin alınarak girilmektedir.
Kaz Dağları Efsanesi
Kaz Dağları mitolojiye göre üç tanrıça arasında geçen ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yerdir. Troya Kralı Priamos'un oğlu Paris, tanrıçalar arasında yapılan güzellik kraliçesi yarışmasının tek jüri üyesidir; çünkü Zeus kararı bir ölümlünün vermesini uygun görmüştür. Bugün Kaz Dağları olarak bilinen İda Dağı'nda, kıran kırana bir rekabet söz konusu olmuştur. Paris’in kazanana vereceği elmaya karşılık; Hera Asya Krallığı'nı, Athena sonsuz akıl ve başarıyı, Aphrodite ise Spartalı Helena'nın aşkını vaat etmiştir.
Yakışıklı Troya prensi, Athena ve Hera'nın verdiği rüşvetlere iltifat etmemiş, Aphrodite'in sevgi mesajlarına sıcak bakarak elmayı tanrıçaya uzatmıştır. Dünya mülkü de, kahramanlık vaatleri de vız gelmiştir genç prense. Athena ve Hera'nın hışmına uğramayı göze alarak kalbinin sesini dinlemeyi yeğlemiştir. 0 gün bugündür Aphrodite güzelliği temsil etme hakkını kazanmış ve
Anadolu toprakları da ilk güzellik kraliçesi seçimine sahne olmuştur.
Sarıkız Efsanesi
Kaz Dağları ile ilgili bir başka efsane de Sarıkız Efsanesi'dir. Efsaneye göre, hacca giden baba dönüşünde kızı hakkında dedikodular duyar. Canına kıymak için onu dağa götürür. Baba abdest almak için kızından su ister, fakat kızın verdiği su tuzludur. Dağın tepesinden uzanıp testiyi denizden doldurmuştur. Baba, kızının erdiğini anlar ve çok pişman olur. Sonra dağın üstüne bulutlar çöker. Bulutlar kalktıktan sonra gelenler baba kızı ölü bulurlar. Köylüler, babanın öldüğü yere
Baba Dağı, kızın öldüğü yere de
Sarıkız Tepesi derler ve üstlerine birer türbe yaparlar. Sarıkız'ın doğduğu köy olan Kavurmacılar köyü sakinleri, her yıl ağustos ayında kurban kesmeye, adaklar adamaya ve Sarıkız’ın ruhuna mevlit okutmaya günümüzde de devam etmektedirler.
Kaz Dağları, kendine has zengin doğası, kanyon ve şelaleleri, kültürel zenginlikleri, nehir ve derin vadileriyle ekoturizm için tam anlamıyla bir cennet.
Kaz Dağları Gezilecek Yerleri
Balıkesir’in kuzey batı istikametinde yer alan bu alan, tamamıyla gezebilmek için en az bir hafta zaman ayrılmalıdır.
Kazdağı Milli Parkı
Kazdağı, kültürel ve doğal kaynakları açısından oldukça eşsiz bir potansiyele sahiptir. Bu güzel coğrafya da yerüstü ve yeraltı su kaynaklarıyla,
Biga Yarımadası için hayat kaynağıdır. Doğal bitki örtüsü olan ormanları, sadece bu yöreye özgü bitki türleri ile dünya genelinde eşsiz ve en önemli ekosistemlerden birisidir.
Kaz Dağı Milli Parkı,
Kazdağları’nın içerisinde büyük bir alandır. Güneyinde Edremit Körfezi, doğusunda Zeytinli Çayı, kuzeyinde Karamenderes Çayı ve batısında Mıhlı Çayı arasında kalmaktadır. Bu alan yaklaşık 21,452 hektarlık bir alandır. 1994 yılından bu yan milli park olarak geçmektedir. Jeolojik konumu sayesinde, ilginç bir bitki örtüsüne sahiptir. İklimi ve toprak yapısı nedeniyle bu bölgede çok yüksek oranlarda oksijen üretimi vardır.
Sütüven Şelalesi
Sarıkız Yaylası’ndan başlayarak, Kızılkeçeli Çayı üzerinden ilerleyen
Sütüven Şelalesi yakınında yer alan Hasan Boğuldu Göleti’nin yardımı ile misafirlerine harika bir doğa manzarası sunuyor. İsmini sıçrayan sudan alan şelalemiz, yemyeşil doğası ve küçük göletleriyle doğayla bütünleşmiş durumda. Suyu oldukça soğuk, yüzmek isteyen misafirleri dikkatli olmalıdır. Akçay, Altınoluk yolu üzerinden devam ederek, Zeytinli Beldesi içerisinden bu şelaleye ulaşabilirsiniz.
Hasanboğuldu
Sütüven alanından sonra, derenin karşısında bulunan patika yolu izleyerek
Hasanboğuldu’ya ulaşmak mümkündür. Bu patika yol üzerinde, rivayete göre Romalıların kaldığı Su Kemerlerini görülebilmektedir. Hafta sonları çok fazla ziyaretçisi olmakla beraber, hafta içi ise kafa dinlemek için ideal bir doğa ortamı elde edilebilir. Efsaneye göre adını, gölde boğulan Hasan isimli aşık bir gençten almıştır.
Pınarbaşı
Milli Park içerisinde yer alan
Pınarbaşı’nda iki adet günübirlik kullanım için alan bulunmaktadır. Güre Köyü sınırları içerisinde kalan bu alan, Akçay’a ise 6 kilometre uzaklıktadır. Günümüzde büyük ilgi gören mesire alanlarından biridir. Bu dere Kaz Dağları’nda biriken kar sularının, tepenin altından patlaması ile kendiliğinden oluşmuştur. Yamacından akan bu su, yaz aylarında da buz gibidir. Yaz sezonunda ortalama 80-100 bin arasında ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Sarıkız Tepesi
Kaz Dağları’nın en yüksek üç tepesinden biri olan
Sarıkız Tepesi’ne, rehbersiz girmek kesinlikle yasaktır. Bu alanda Tahtacı Türkmenleri yüzyıllarca yaşamıştır. Efsaneler sonucunda, Türkmenlerin kutsal ziyaret alanına dönüşmüştür. Edremit Körfezine 1726 metre tepeden bakıyor ve Ayvalık Adaları ile Midilli’yi de bu alandan görmek mümkündür.
Çamlıbel Köyü
Piknik alanıyla meşhur
Çamlıbel, en güzel otelleri ve mekanlarıyla misafirlerine ev sahipliği yapmaktadır. Kaz dağları içerisinde yer alan bu köy, yeşil bir vadiden Edremit Körfezini gözlemektedir. Köyün manzarası Ege’ye varmaktadır. Zamane Çamlıbel halkının büyük bir kısmı Kurtuluş Savaşına katılmıştır ve Ayvalık cephesinde düşmanla çarpışıp, işgale karşı direnişte bulunmuştur. Yol üzerinde bulunan Köyün Delisi yerine uğrayıp, birbirinden güzel ve eşsiz hediyelik eşyalar elde etmek mümkündür. Ayrıca Tuncel Kurtiz’in de mezarı bu köyde bulunmaktadır.
Kızılkeçili Köyü
1980’de Osmanlı kayıtlarından bu yana
Kızılkeçili Çayı’nın yanında yer alan bir köydür. Günümüzde, yeni taş yapılaşmalar sayesinde köy tekrar hayata dönmüş durumdadır. İş adamları, sanatla uğraşan sanatçılar ve akademi camiasından akademisyenler bu köye yerleşmeye başlamıştır. Köy içerisinde ziyaretçileri tarafından çokça ziyaret edilen 850 yaşında görkemli bir çınar ağacı bulunmaktadır. Akçay yolçatıdan sadece 2,7 km uzaklıktadır.
Tahtakuşlar
Edremit’e bağlı
Tahtakuşlar da dağın eteklerinde kurulmuş bir Tahtacı köyü. Tahtakuşlar köyü Edremit Körfezi’nin mavisiyle Kazdağı’nın yeşilinin içine gizlenmiş bir hazine. Türkiye'nin ilk özel etnografya müzesinin kurulduğu bu köy çok ünlü, gazete ve televizyonlarda hakkında sayısız haber yapıldığı için yolu buralara düşenlerce mutlaka ziyaret ediliyor.
Kaz Dağları Nerede, Nasıl Gidilir?
Uzak bölgelerden gelen ziyaretçiler için en ideal yol, hava yolunu kullanmak olacaktır.
Balıkesir’in Edremit İlçesi’ndeki Koca Seyit Havalimanı’nı kullanabilirsiniz.
İstanbul üzerinden gelirken ise; Osman Gazi Köprüsü eşliğinde
Yalova’yı takip ettikten sonra, Yenikapı-Bandırma üzerinden ulaşmak mümkündür. Dilenirse, İstanbul’dan otobüs firmaları kullanılarak da gelmek mümkündür.