Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Çanakkale » Saros Körfezi Tanıtımı

Saros Körfezi Tanıtımı


Saros Körfezi
Saros Körfezi, Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Güneyde bulunan Gelibolu Yarımadası ve kuzeyde Trakya kıyıları arasında, Çanakkale Boğazı’na paralel kalan 60 kilometrelik üçgen bir sahildir. Biçimli ve tertemiz kumsallarla kaplanmış mükemmel bir doğa harikasıdır.

Güneyinde Gelibolu ve Eceabat, kuzeyinde Keşan ve Enez ile çevrelenmiştir. Yerleşim alanları genellikle doğu ve kuzey bölgelerindedir. Trakya kıyılarında, genişliği 10 kilometreye varan, derinliği ise 90 metreyi geçmeyen kıyı şeridine sahiptir. Bu kıyının doğusunda yerleşimi olmayan küçük adacıklar vardır, bu adacıklara Eşek Adaları adı konmuştur. Gelibolu yarımadası kıyıları etrafında ise self alanları yoktur, derinlikler aniden 500 metreyi bulabilmektedir. Batıya doğru ise Gökçeada ve Semendirek adaları arasında derinlik 1000 metreye kadar çıkabilmektedir.


Saros Körfezi, Ege’nin en tuzlu kesimini oluşturmaktadır. Karmaşık girdaplar çizen su altı akıntıları çokça görülmektedir. Büyük kent yerleşimi ve sanayinin olmayışıyla Ege Denizi’nin en temiz bölgelerinden birisi haline gelmiştir. Su altı akıntıları sayesinde Saroz Körfezi, dünyada kendi kendini temizleyen körfezlerden birisidir. Dünya genelinde bu tarz körfezler toplamda 3 tanedir. Şubat, Nisan ve Temmuz aylarının 15. veya 18. gününde kendini temizlemeye başlayıp, 25. veya 28. gününde sona erer. Körfezin dibinde bulunan soğuk su ile yüzeyindeki sıcak suyun birleşimiyle oluşan akım sayesinde tüm yabancı maddelerden kendisini arındırır. Körfez’in suları yüksek oranda oksijen içerir. Bu sayede doğanın özgü çam kokusu ile denizin içerisinde barınan yosunların kokuları birleşerek doğal bir parfüm salgılar.

Gezilecek Yerler

Genel olarak Körfezin özelliklerinden bahsettik. Şimdi de mutlaka gezilmesi gereken birkaç yer tavsiyesi verelim.

Saros Körfezi
, özellikle dalış meraklıları için bulunmaz bir yer. Savaştan kalma batık gemiler balıklara yuva olunca, dalma meraklılarına da bu dünyanın büyüleyici güzelliğini keşfetmek düşüyor. Ancak balık yuvalarının zarar göreceğinden çekinen yörenin balıkçıları bu meraklılardan pek hoşlanmıyorlar. Olta balıkçılığı ve gezinti alanı olarak da körfez sayısız olanaklar sunuyor.

Saros Körfezi Plajları

Enez, Vakıfköy, Sultaniçeköy ve Erikli plajları, geniş kumsalları ve henüz kirlenmemiş deniziyle ilgi çeker. Erikli Plajı'nda belediyenin oteli vardır.

Erikli

Saros Körfezi’nin en popüler sahillerinden biridir. Geniş ve temiz kumsallarla kaplıdır. Pansiyon ve apart oteller bolca bulunmaktadır, fakat sezonda kalacak yer bulmak gerçekten zor olabilir. Yaz aylarında, eğlenceli ve doğal güzellikleri ile insanları kendisine çekmeyi başaran nadide sahillerden biridir. Yaz aylarında ülkemizin her yerinden, gerekse yurtdışından çoğu insan tatilini geçirmek için bu sahile gelmektedir. Kış mevsiminde nüfus azalmakta olup, sadece birkaç yerli ve emekli kesimden insanlar kalmaktadır. Merkez genellikle yazlıklarla dolup taşmış durumda fakat vakti olmayıp yazlığına gidemeyen insanlar, tatil amaçlı gelen diğer insanlara yerlerini günlük-haftalık olarak kiralamakta. Pansiyon ve apart otellerin fiyatları, oranın ortamına ve şartlarına göre çok cazip fiyatlardadır. Genellikle bu apart oteller ve pansiyonlar kumsala birkaç adım veya birkaç sokak ilerisinde yer almaktadır. Yaz aylarında, özellikle akşamları birkaç sokakta çeşit çeşit ürünler satılmaktadır. Erikli Hatıraları, Keşan Hatıraları, takı malzemeleri, deniz malzemeleri, çocuklar için oyuncaklar… Bu sokakların ortalarında genelde seyyar satıcılar bulunmaktadır. Dondurmacılar, mısırcılar, karpuz-kavuncular ve doğal meyve-sebze ürünleri satanlar.

Büyük Kemikli Burnu

Saros Körfezi'nde dalgaların bir oya gibi işlediği kayalar çok ilginç görüntüler oluşturur. Kemikli Burnundaki lagün gölü ise eskiden tuzla olarak kullanılıyordu. Şimdi balık çiftliği olan gölde kuğu, yaban ördeği, kaz ve flamingo gibi kuş türlerine de rastlanır.

Yayla

Körfez’in bir diğer popüler tatil yeri Yayla Sahili’dir. Nüfus yoğunluğu ve zengin yapılaşma özelliği sayesinde bu sahil adeta bir “Sahil Kenti” havasındadır. Yayla, genel anlamda sakin ve dinlenme amacıyla gelenler için en ideal yerlerden biridir. Çok çeşitli bitki örtüsüne sahip ormanları bulunmaktadır. Tertemiz Körfez suyuyla, Yayla’nın ormanları harika bir uyum içerisindeler.

Gökçetepe

Saros Körfezi’nin kumsallarından uzak, orman ile iç içe bir yerdir. Gökçetepe, Mariz Bölgesi olarak da bilinir. Bu nedenle görülmesi gereken önemli ve ender bir yerleşim alandır.

Saros Körfezi Nerede, Nasıl Gidilir?

Eğer İstanbul üzerinden gidiyorsanız, Tem Otoyolu’ndan Kınalı yol ayrımına kadar ortalama 82 kilometre ilerledikten sonra, sırasıyla; Tekirdağ, Malkara ve Keşan üzerinden ilerlenir. Koru Dağları’nda rampa aşağıya iniş yaptıktan sonra, Çamlıca bölgesinde ise rampa yukarı bir çıkış yapacaksınız. Bu yol sizi Gökçetepe’ye götürecektir. Buradan devam ederek Sazlıdere’ye varacaksınız.



admin / 27.02.2018 / 0 / 13 161

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Gökçeada Kaleköy Tanıtımı

Gökçeada Kaleköy Tanıtımı

Gökçeada Kaleköy son zamanların ilgi çekici tatil yerleri arasında gösterilmeye
Ahmetçe Köyü Tanıtımı

Ahmetçe Köyü Tanıtımı

Ahmetçe köyü , Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde bağlı köylerden biridir.
Çanakkale Seddülbahir Tanıtımı

Çanakkale Seddülbahir Tanıtımı

Çanakkale'nin Eceabat İlçesine bağlı olan Seddülbahir köyü , Gelibolu
Kilitbahir'de Gezilecek Yerler

Kilitbahir'de Gezilecek Yerler

Kilitbahir boğazın en dar bölgesinde olan bir yerleşim yeridir. Çanakkale'nin
Çanakkale Adatepe Tanıtımı

Çanakkale Adatepe Tanıtımı

Adatepe, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı bir köydür. Çanakkale il
Yeşilyurt Köyü Tanıtımı

Yeşilyurt Köyü Tanıtımı

Kaz Dağları’nı saran, yemyeşil çınar ve çam ağaçlarının hayat verdiği Yeşilyurt
Lapseki'de Gezilecek Yerler

Lapseki'de Gezilecek Yerler

Çanakkale’de bulunan Lapseki ilçesi, sadece 2500 yıllık mitolojik
Eceabat’ta Gezilecek Yerler

Eceabat’ta Gezilecek Yerler

Bölgenin ilk yerleşimcileri Traklardır. Ayrıca Miletoslu, Phokaia (Foça) ve
Gelibolu’da Gezilecek Yerler

Gelibolu’da Gezilecek Yerler

Kentin kimler tarafından ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Fakat Truva kadar
Çanakkale'de Gezilecek Yerler

Çanakkale'de Gezilecek Yerler

Tarih boyunca iki büyük savaşa sahne olan Çanakkale, Asya ve Avrupa'nın
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up