Kurtuluş Savaşı’nın ve Türk tarihinin en büyük önderi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 57 yıllık hayatı boyunca her anlamda ulusuna en iyi şekilde hizmet etmiştir. Büyük önderimiz 10 Kasım 1938 yılında ebediyete intikal etmiştir. Cenazesi ilk olarak Ankara Etnografya Müzesi’ne konmuştur. Fakat bu o dönemde Atamız için layık görülmemiş ve daha özel bir mezar yapılaması için proje yarışması başlatılmıştır. Yarışmayı Türk mimarları olan Emin Onat ve Orhan Arda ortaklaşa yarattıkları proje ile kazanmışlardır.
Anıtkabir projesi 1945 yılında başlayıp, 1953 yılında tamamlanmıştır.
Anıtkabir Hakkında Genel Bilgi
Ankara'nın kaleden sonraki en yüksek yeri olan Rasattepe’de yapılmıştır. Anıtsal proje temel üç bölümden oluşur; yol, avlu ve şeref salonu. Yolun iki tarafı aslan heykelleri ve servi ağaçları ile süslenmiştir. Avlu ise yolu asıl anıta bağlayan kısımdır. Çevresinde sekiz kule bulunmaktadır. Bu kulelerin her birine isim verilmiştir ve bu isimler Kurtuluş Savaşı ile ilgilidir. Bu isimler sırasıyla; Müdafaii Hukuk, Cumhuriyet, Devrim, 23 Nisan, Barış, Zafer, Misakı Milli, Mehmetçik’tir.
Avlu bölümünün sol kenarında ise kabir kısmı bulunur. Bunun içerisinde barınan Şeref Salonu 20 metre yüksekliğinde, 60 metre boyunda, 32 metre genişliğinde kapalı bir salondur. Tavanda altın mozaiklerle Türk motifleri işlenerek dekore edilmiştir. Salonun gerisinde kalan pencere kısmında lahit ve lahdin bölümünün altındaki toprak kısmında ise Mustafa Kemal Atatürk’ün mezarı bulunmaktadır.
Anıtkabir’in çevresinde ise İsmet İnönü, Cemal Gürsel ve 27 Mayıs Şehitleri’nin mezarları bulunmaktadır.
Anıtkabir’in İnşası
Projenin belirlenmesinin ardından, inşaat çalışmalarının başlayabilmesi için kamulaştırma çalışmaları yapıldı.
Anıtkabir’in inşaatı 9 Ekim 1944 tarihinde görkemli bir temel atma töreni ile başladı. İnşa süresi 9 yıl sürdü ve 4 aşamalı olarak tamamlandı.
Birinci Kısım İnşaat: 1944-1945
Toprak seviyesinin düzlenmesi ve aslanlı yolun duvarlarının yapılmasını kapsayan bu kısım tören tarihinden başlayarak, 1945 yılına kadar devam etti ve tamamlandı.
İkinci Kısım İnşaat: 1945-1950
Mozole ve tören meydanını çevresinde yer alan yardımcı binalar yapılmaya başlandı. 29 Eylül 1945 tarihinde başlayarak, 8 Ağustos 1950 yılında tamamlanarak inşa sona ermiştir.
Üçüncü Kısım İnşaat: 1950
Üçüncü kısım inşaat aşamasında; aslanlı yol, tören meydanı, anıta çıkan yollar, mozole üst döşemesi için taş kaplama, merdiven basamakları, lahit taşının yerine konması ve temel tesisat işleri tamamlandı.
Dördüncü Kısım İnşaat: 1950-1953
Anıtkabir’in dördüncü ve son kısım inşaat aşamasıdır. Bu aşamada; şeref holü ve tonozlar için döşemeler tamamlanmıştır. 20 Kasım 1950 yılında başlayarak, 1 Eylül 1953 yılında tamamlanmıştır.
Anıtkabir’in Mimari Özellikleri
Türk mimarlığında 1940-1950 yıllarını,“II. Ulusal Mimarlık Dönemi” olarak adlandırılmıştır. Bu dönemde yoğun miktarda anıtsal, simetriye daha önem verilen, kesme taş malzemelerinin daha fazla kullanıldığı bir dönem olmuştur.
Anıtkabir de bu dönemin özelliklerini taşımaktadır. Bu dönemde özellikle Anıtkabir’de Selçuklu ve Osmanlı devrinin mimarisi özelliklerine ve süslemelerine rastlanır.
Anıtkabir Giriş Ücreti
Anıtkabir’in tamamını ücretsiz gezebilirsiniz.
Anıtkabir Ziyaret Saatleri
Anıtkabir aşağıda belirtilen tarih ve saatler arasında her gün ziyarete açıktır.
01 Şubat - 14 Mayıs09:00 - 16:30
15 Mayıs - 31 Ekim09:00 - 17:00
01 Kasım - 31 Ocak09:00 - 16:00
Anıtkabir’de Neleri Gezebiliriz?
- Barış Parkı,
- Anıt Bloku,
- İstiklal Kulesi,
- Hürriyet Kulesi,
- Kadın ve Erkek Heykel Grubu,
- Aslanlı Yol,
- Tören Meydanı,
- Mehmetçik Kulesi,
- Atatürk ve Türk Devrimi Kütüphanesi,
- Zafer Kulesi,
- İsmet İnönü’nün Lahti,
- Barış Kulesi,
- 23 Nisan Kulesi,
- Bayrak Direği,
- Misak-ı Milli Kulesi,
- Anıtkabir Atatürk Müzesi,
- İnkılâp Kulesi,
- Cumhuriyet Kulesi,
- Sanat Galerisi,
- Müdafaa-i Hukuk Kulesi,
- Sakarya ve Başkomutan Meydan Muhabereleri Konulu Kabartmalar,
- Mozole,
- Şeref Holü,
- Mezar Odası,
- Alagöz Karargâh Müzesi,
Anıtkabir Nerede, Nasıl Gidilir?
Anıtkabir, Ankara şehrinde ve Çankaya ilçesinde yer almaktadır.
Anıtkabir'e en kolay ulaşmanın yolu Ankaray’ı kullanarak Tandoğan Durağı’nda inmek ve kısa süreli yürüme mesafesiyle rahatça Anıtkabir'e varabilirsiniz.