Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Giresun » Şebinkarahisar'da Gezilecek Yerler

Şebinkarahisar'da Gezilecek Yerler


Şebinkarahisar gezilecek yerler
Kelkit Vadisi’nin cennet köşesi Şebinkarahisar, el değmemiş doğası ve yaylalarıyla büyük bir turizm potansiyelini barındırıyor. Ayrıca bu bereketli topraklar Dünyaca ünlü iki ismi de yetiştirmiş: Ocaktaşı (Gölve) köyünden yazar Aziz Nesin ve Yaycı köylü Dacat Güler’in oğlu fotoğraf sanatçısı Ara Güler.

Şebinkarahisar Tarihi

Şebinkarahisar'ın ilk olarak Romalılarca kurulduğu kabul ediliyor. Osmanlı döneminde Şark-i Karahisar adıyla sancak merkezi yapılan, cumhuriyetin ilanından sonra da vilayet merkezi olan Şebinkarahisar, 1933 yılında da Giresun'a bağlı bir ilçe merkezi yapılmış. Şebinkarahisar adını yörede antik çağlardan beri işletilen şap (Şebin) madeninden ve görkemli kalesinden (Karahisar) almış.


Şap boya sanayinde kullanılmaya başladıktan sonra Avrupa endüstrisinin aradığı bir hammadde durumuna gelmiş. Yıllarca Avrupa'nın şap ihtiyacının büyük bölümü Şebinkarahisar’dan sağlanmış, ancak madenler verimsizleşince kapanmış.

Tarihi Eserleri

Şebinkarahisar Kalesi, Anadolu'nun en görkemli kalelerinden biri. Modern yerleşim 1568 metre yüksekliğindeki kalenin eteklerinde ve Avutmuş Çayı vadisinin kuzey yamaçlarında gelişmiş. Kentin özgün dokusunu koruyan çarşısıyla birlikte; Fatih Camisi, Behramşah Camisi, Kurşunlu Camisi ve hamamıyla Taşhanlar Şebinkarahisar'da gezilecek yerler arasında.

Meryem Ana Manastırı

20. yüzyıl başına kadar Şebinkarahisar çevresinde çok sayıda Rum ve Ermeni de yaşıyor, kentin yakınlarında da Anadolu'nun en ünlü Rum manastırlarından biri bulunuyordu. Eskiden bu manastırda mucizeler yarattığına inanılan bir Meryem Ana ikonası varmış. Meryem Ana Manastırı’nın 15 Ağustosta kutlanan ve üç gün süren yortusunda, çevre kentlerden binlerce Rum ve Türk, bu ikonayı görmeye geliyormuş.

Kayadibi köyünün üstündeki bir kaya oyuğunun içine inşa edilen manastır uzaktan bir kaleyi andırıyor. Dört katlı ve 32 odalı manastırın ana yapısı olduğu gibi duruyor, ancak içi definecilerce darmadağın edilmiş ve manastıra kadar çıktığı bilinen merdivenler yok olmuş. O yüzden manastırın bulunduğu yere çıkmak çok kolay değil Şaplıca köyünün Asarcık, Göynük ve Licese mahallelerinde de birer kilise kalıntısı var. Tümü özel mülkiyet olan kiliseler günümüzde samanlık olarak kullanılıyor.

Yapmadan Dönme!

» Meryem Ana Manastırı'nı görmeden,
» Şebinkarahisar kalesine çıkmadan,
» Dut pestili ve pekmezi almadan, DÖNME!

Şebinkarahisar'ın Neyi Meşhur?

Şebinkarahisar yöresine özgü birçok çorba, yemek ve tatlı bulunmakta. Bunlardan Gavut anılmaya değer. Kavrulmuş buğday, mısır, nohut, kabak çekirdeğinin öğütülmesiyle Gavut unu elde edilir. Gavut unu ateşte süt, su ve tuz kullanılarak kavrulur; buna Güllü Gavut denir. Gavuta süt, tereyağı, şeker ve kaymak eklenirse adı Gollü Gavut olur. Parça ekmeklerle hazırlanan Gelecoş ve Cevizli Şebinkarahisar Helvası da yine bu yöreye özgü.


Şebinkarahisar'ın cevizi ve dutu çok ünlü. Her yıl adına festival düzenlenen Şebin Cevizi Şebinkarahisar kökenli bir tür. Son derece faydalı bir besin olan Şebin Cevizinin kalp-damar hastalıklarından kansere kadar birçok hastalığı önlediği, kanı temizlediği ve kolesterolü düşürdüğü kabul ediliyor, ilçede çokça yetişen duttan da pestil ve pekmez üretiliyor.

Şebinkarahisar Nerede, Nasıl Gidilir?

Şebinkarahisar'a Giresun, Sivas, İstanbul ve Ankara'dan otobüs seferleri düzenleniyor. Giresun-Şebinkarahisar arası 118 km.



admin / 21.02.2018 / 0 / 8 608

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Görele'de Gezilecek Yerler

Görele'de Gezilecek Yerler

Görele gezilecek yerler nelerdir sorusunun yanıtı, buraya seyahat etmeyi
Alucra'da Gezilecek Yerler

Alucra'da Gezilecek Yerler

Alucra gezilecek yerler isimli bu yazımızda; Giresun Alucra ilçesi hakkında
Bulancak’ta Gezilecek Yerler

Bulancak’ta Gezilecek Yerler

Bulancak , Giresun’un ilçelerinden biridir. İl merkezine 15 kilometre mesafede
Tirebolu’da Gezilecek Yerler

Tirebolu’da Gezilecek Yerler

Tirebolu Giresun’un ilçelerinden biridir. İl merkezine 45 kilometre mesafede
Kromni Vadisi Tanıtımı

Kromni Vadisi Tanıtımı

Erzurum-Gümüşhane karayolu üzerindeki İkisu tabelasından girip kuzeye doğru
Giresunda Gezilecek Yerler

Giresunda Gezilecek Yerler

Yemyeşil doğası ve hırçın denizi ile tipik Karadeniz şehirlerinden biri olan
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up