Taraklı betona yenik düşmemiş yüzlerce yıllık konakları, Arnavut kaldırımlı daracık sokakları, el değmemiş doğası ve tertemiz havasıyla Osmanlı yadigarı şirin bir ilçe. Kasabanın
Taraklı adını Osmanlı döneminde burada tarak üretilmesi nedeniyle aldığı kabul ediliyor.
Taraklı Tarihi
Osmanlı'nın ilk fethettiği kalelerden biri olan
Taraklı bir zamanlar ticaret yollarının kesiştiği noktada bulunması nedeniyle önemli bir ticaret merkeziymiş. Ticaret yollarının yön değiştirmesi yüzünden önemim kaybetmiş. Şimdi Orta çarşının tüm dükkanları kapanmış, gençlerin büyük bölümü göç etmiş, ilçenin üstüne adeta ölü toprağı serilmiş. İlçeye adını veren tarak yapımı da çoktan bitmiş. Eskiden ilçe merkeziyle birlikte tüm köylerde ağaç oymacılığı yapılırken, hammadde bulmak zorlaşınca bu sanatı sürdürenler azalmış. Kemaller, Alballar, Uğurlu ve Esenyurt gibi dağ köylerinde kaşık yapımı sürdürülüyor.
İlçenin en önemli tarihi yapısı Mimar Sinan eseri olan
Yunus Paşa Camisi. Kubbesi kurşun kaplı olduğu için Kurşunlu Camisi de deniliyor.
Taraklı Evleri
Hıdırlık Tepesi ile Taraklı Hisarı arasındaki vadide kurulmuş ilçenin içinde antik kalıntıya pek rastlanmıyor. Taraklı'da gezilecek yerler için Taraklı'nın en dikkat çekici yapıları ise Osmanlı sivil mimari örnekleri olan evleri.
Taraklı Evlerinin yoğunlaştığı bölge SİT alanı ilan edilmiş ve buradaki 120 ev tescillenerek korunmaya alınmış. Bu evlerin bir bölümü devletin sağladığı hibe ve kredilerle onarılmaya başlamış. Evlerin görkemi halkının zenginliğinden kaynaklanıyor. Ticaretle zenginleşen Taraklı halkı İstanbul’da bulunan konaklara benzeyen ahşap karkas evler inşa ettirmiş. Her ev farklı özelliklere ve plana sahip.
Çakırlar Konağı
Çakırlar Konağı dışında Taraklı evlerinin içi son derece yalın.
Çakırlar Konağında kasabaya gelen misafirler ağırlanıyormuş. Bu yüzden konağın duvarları kalem işleriyle ve İstanbul manzaralarıyla süslenmiş.
Ferli Ev, eski ilkokul binası,
Rüştiye Okulu ve
Hacı Rıfatlar Konağı Taraklı'nın en güzel yapıları.
Hacı Atıf Hanı ise ahşap hanların ayakta kalan en son örneği.
Taraklı'nın doyumsuz güzelliğini kuşbakışı seyretmek için ya Hisar tepesine ya da
Hıdırlık tepesine çıkmak gerek.
Karagöl Yaylası
İlçenin çevresinde görülmeye değer birçok doğa harikası var. Bunların en önemlisi ilçenin 21 km kuzeydoğusundaki Karagöl Yaylası.
Hark Kanyonu
İlçeye 17 km uzaklıkta Hark köyünün çıkışında da yaklaşık 30 metre yüksekliğinde bir şelale, biraz ilerisinde de Hark Kanyonu bulunuyor. Kanyona, Karagöl yaylasından ve ilçeden ulaşılabilinir. Hark yakınlarındaki ilçeye en uzak köy olan Tuzla’da da kanyonlar var.
İlçeye 8 km uzaklıktaki
Kil hamamının Roma döneminden beri kullanıldığı ve suyunun birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor.
Yapmadan Dönme!» Taraklı evlerini görmeden,
» Hisar ve Hıdırlık tepelerine çıkmadan,
» Karagöl Yaylası'na gitmeden,
» Ahşap kaşıklardan almadan,
» Köpük helvasını tatmadan, DÖNME!
Taraklı'nın Neyi Meşhur?
Taraklı’ya özgü yemekler arasında keşkek başta geliyor. Düğün ve sünnet gibi cemiyetlerde konuklara keşkek ikram ediliyor. Çöğün kökü, şeker ve glikozdan yapılan Köpük Helvası da Taraklı'ya özgü bir başka lezzet. Taraklı'nın enginarı ve cevizi de çok ünlü.
Taraklı Nerede, Nasıl Gidilir?
Taraklı,
Sakarya'ya 70 km,
İstanbul'a 210 km ve Ankara'ya 250 km uzaklıkta.
Ankara ve İstanbul'dan ilçeye her gün otobüs seferleri yapılıyor. Sakarya'dan da saat başı otobüsler kalkıyor.