Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Bolu » Göynük'te Gezilecek Yerler

Göynük'te Gezilecek Yerler


Göynük gezilecek yerler
Yemyeşil ormanların içindeki Göynük, Sülüklü Göl ve Sünnet Gölü İstanbul ve Ankara’ya yaklaşık iki saatlik uzaklıkta bulunan doğa harikaları. Büyük kentlerin karmaşasından yorulanlar için ideal dinlenme mekanları.

Göynük Tarihi

Göynük Türkçe’de yanık viran anlamına geliyor; eskiden halkı at çulu ve torba işlediği için ilçeye Torbalı Göynük de denirmiş. Yörede Frig döneminden beri yerleşimlerin olduğu biliniyor; Göynük'e 30 km uzaklıktaki Soğukçam köyü yakınlarında bulunan Frig kaya yazıtı bunun bir kanıtı ve Frigya’nın sınırlarının buraya kadar uzandığını da ortaya koyuyor. Göynük’ün içinde antik kalıntı yok, Gazi Süleyman Paşa hamamının arkasında Hasanlar ve Demirhanlar köylerinden getirilmiş steller sergileniyor.


Göynük Çayı vadisinin iki yamacında çam ormanları arasında kurulmuş Göynük Osmanlı kasabası karakterini koruyor. İlçenin siluetine 100-150 yıllık ahşap evler hakim; iki ya da üç katlı evlerin yaklaşık yüz kadarı koruma altına alınmış, birçoğu da son yıllarda restore edilmiş, şimdi bir kaçı butik otel olarak hizmet veriyor.

Göynük'te Gezilecek Tarihi Eserler

İlçe merkezindeki en önemli tarihi eserler ise Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Paşa tarafından 1331-1335 yılları arasında inşa ettirilen Gazi Süleyman Paşa Cami ve hamamıyla, Akşemsettin Türbesi. İlçeye tepeden bakan Zafer kulesi de Göynük’ün simgesi. Üç kadı saat kulesi 1922 yılında Sakarya Zaferinin anısına Kaymakam Hurşit Bey tarafından inşa ettirilmiş olup Göynük'te gezilecek yerler arasında bulunmaktadır.

Göynük Çarşısı

Bir zamanlar İzmit-Ankara yolu üzerindeki önemli bir ticaret merkezi olan kazada 2 medrese, 4 han, 195 dükkan varmış. Göynük Çarşısı da görülmeye değer, dava vekillerinden envai çeşit malın satıldığı rengarenk bakkallarına kadar artık büyük kentlerde görülmeyen dükkanların yer aldığı çarşı otantik dokusunu koruyor. Pazartesi günleri kurulan Pazar ilçenin can damarı, çevre köyler ve kasabalar Göy­nük’te toplanıyor.

Akşemsettin Türbesi

Fatih’in ünlü hocası Akşemsettin’in türbesi Göynük'te. Bu yüzden Göynük’ün ziyaretçisi hiç eksik olmuyor, ilçeye gelenler Gazi Süleyman Paşa Camisinin bitişiğindeki Akşemsettin Türbesi'ni mutlaka ziyaret ediyor. Fatih’in ilk hocalarından biri olan Akşemsettin’in (1390-1459) daha çocuk yaşlardan başlayarak Fatih'e sürekli Hz. Muhammed’in İstanbul’un fethine dair hadisini anlattığı, fethin ona nasip olacağını söylediği ve Fatih'e fetih düşüncesini böylece yerleştirdiği kabul ediliyor. Fetih sırasında da Fatih’in, en büyük desteği Akşemsettin’den aldığı biliniyor. Hatta Akşemsettin, kuşatma sırasında Peygamberin sancaktan Hz. Eyüp’ün mezarını bularak orduyu motive etmiş ve fethin ne zaman gerçekleşeceğini de bildiği için İstanbul’un manevi fatihinin Akşemsettin olduğu kabul ediliyor.

Fetihten sonra Göynük'e yerleşen Akşemsettin burada ölmüş. Birçok eseri olan Akşemsettin’in Pasteur’den yüzlerce yıl önce mikropların varlığından haberdar olduğu da biliniyor. Akşemsettin Maddetü’l Hayat adlı eserinde mikropların varlığını şöyle anlatıyor: “Hastalıklar, insan vücuduna giren göze görünmeyen bazı canlı tohumlar yüzünden meydana gelir. Yine o canlı tohumlarla insandan insana bulaşır.”

Sünnet Gölü

Göynük’ün çevresi yeşilin her tonunun görüldüğü ormanlarla kaplı. Göynük çevresindeki yollarda adım başı bir pınar var. Mudurnu yolunun 22. kilometresinden ayrılan virajlı bir yol 4 km sonra Sünnet Gölü’ne ulaşıyor. Göle giden yolun üzerinde de alabalık çiftlikleri var.

Deniz seviyesinden 820 metre yükseklikte bulunan Sünnet Gölü dar ve derin bir vadinin önünün heyelanla kapanmasıyla oluşmuş. Çevresini karaçam ağaçlarının kapladığı gölün derinliği 22 metre. Sünnet gölünde balık avlamak, gölde yaşayan alabalıkların çoğalmasını sağlamak için yasaklanmış. Yorgun ruhlar için benzersiz bir dinlenme yeri Sünnet Gölü.

Sülüklü Göl

Göynük yakınlarındaki bir başka doğa harikası ise Sülüklü Göl. Bir zamanlar Sülüklü Göl’de halk arasında ağrıyan yerlere yapış­tırılınca sızıları çektiğine inanılan 8-10 cm boyunda sülükler yaşıyormuş. Göle bırakılan balıklar sülükleri yok etmiş, geriye sülüklerin adı kalmış. Sülüklü Göl çevresinde herhangi bir tesis yok. Ancak ortam müthiş, piknik ve kamp için ideal bir yer.

Göynük’ün kuru fasulyesi de çok ünlü. Bombay fasulyesi olarak bilinen kuru fasulye ilçeye özgü bir tür ve normal fasulyeden 3-4 kat daha iri.

Yapmadan Dönme!
» Sünnet Gölü'nü görmeden,
» Tarihi konakları dolaşmadan,
» Akşemsettin türbesini ziyaret etmeden, DÖNME!

Göynük'ün Neyi Meşhur?

Özellikle sabahlan içilen Donmuş Paça Çorbası Göynük mutfağının en ünlü lezzetlerinden. Bal kabağı tatlısı da yöreye özgü bir tat.

Göynük Nerede, Nasıl Gidilir?

Göynük İstanbul'a 230 km, Ankara'ya 220 km uzaklıkta. İstanbul yönünden gelenlerin Adapazarı'nda otoyoldan çıkıp Bilecik yoluna girmesi gerekiyor. Geyve-Taraklı yoluyla Göynük'e ulaşılıyor.


Sülüklü Gül'ü görmek isteyenlerin Akyazı gişelerinde TEM otoyolundan çıkması gerekiyor. Tavşansuyu mevkinden ayrılan 9 km'lik bir yol Sülüklü Göl'e kadar ulaşıyor. Tekrar anayola geri dönüp Göynük-Mudurnu yoluna saparak Sünnet Gölü ve Göynük'e ulaşmak olanaklı. Ankara yönünden gelenler ise Beypazarı-Nallıhan rotasını izleyerek Göynük'e ulaşabilir.



admin / 20.02.2018 / 0 / 6 371

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Mengen’de Gezilecek Yerler

Mengen’de Gezilecek Yerler

Mengen gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya
Gerede’de Gezilecek Yerler

Gerede’de Gezilecek Yerler

Gerede, Bolu'nun ilçelerinden biridir. İl merkezine 52 kilometre mesafede
Seben’de Gezilecek Yerler

Seben’de Gezilecek Yerler

Bolu'nun şirin bir ilçesinden bahsetmek istiyorum bugün size. Akkayalar
Akşemsettin Türbesi

Akşemsettin Türbesi

Akşemsettin Türbesi , Bolu ilinin Göynük ilçesindeki Cuma Mahallesi’nde
Sülüklü Göl Tanıtımı

Sülüklü Göl Tanıtımı

Sülüklü Göl Bolu'nun Mudurnu ilçesine bağlı Tavşansuyu köyünde bulunur. Bolu ve
Sünnet Gölü Tanıtımı

Sünnet Gölü Tanıtımı

Sünnet Gölü, Bolu ilinin Göynük ilçesinde yer alır. İlçe merkezine 27 kilometre
Yedigöller Milli Parkı Tanıtımı

Yedigöller Milli Parkı Tanıtımı

Batı Karadeniz Bölgesinin en gözde mekanlarından olan Yedigöller, Bolu ili
Abant Gölü Tanıtımı

Abant Gölü Tanıtımı

Bolu, Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan, Düzce'nin il olması ile denize
Mudurnu'da Gezilecek Yerler

Mudurnu'da Gezilecek Yerler

Yemyeşil ormanların arasında bir vadinin içinde kurulmuş Mudurnu; konakları,
Bolu'da Gezilecek Yerler

Bolu'da Gezilecek Yerler

Günümüzde Marmara, Karadeniz ve İç Anadolu arasında bağlantı güzergahında
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up