Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Aksaray » Ihlara Vadisi Gezilecek Yerler

Ihlara Vadisi Gezilecek Yerler


Ihlara Vadisi
Yabancı bir gezginin Anadolu’nun en vahşi romantik köşesi olarak betimlediği Ihlara Vadisi Aksaray’ın 25 km güneydoğusunda yer alıyor. Bu baş döndürücü güzellikteki vadi bir zamanlar dünya nimetlerinden elini-eteğini çekmiş keşişlerin mekanıydı.

Ihlara Vadisi'nin Oluşumu

Volkanik bir dağ olan Haşan Dağı’nın püskürmesine neden olan tektonik hareketler ve lavlar Ihlara Vadisi’nin oluşmasını sağlamış. Çökme sonucu oluşan kanyonun tabanını Melendiz Çayı oymuş ve böylece kanyonun derinliği yer yer 150-200 metreye ulaşmış. Ihlara (Peristrema) Vadisi, Ihlara ve Selime köyleri arasında kuzey- batı-güneydoğu ekseninde 14 km boyunca uzanıyor. Geçmişte Peristrema olarak adlandırılan vadi şimdi güneydoğu ucundaki Ihlara kasabasının adıyla anılıyor.

Peristrema Yunancada her yanı kıvrımlı anlamına geliyor, Melendiz Çayı vadiyi boydan boya geçip 26 kıvrım çizerek akıyor, Peristrema adı da buradan geliyor. Ihlara ise Yunancada ılık anlamına geliyor. Ihlara’nın devamındaki Ilısu’da da termal kaynaklar ve kayalara oyulmuş yerleşimler var.

Ihlara Vadisi'nin Tarihi

Ihlara Vadisi’nde Bizans dönemine tarihlenen kayalara oyulmuş ve duvarları resimlerle süslü yüzden fazla kilise ve manastırla, on bine yakın kaya oyuğu var. Ancak bu kilise ve manastırlardan 15 kadarı gezilebiliyor. Ihlara Vadisi’ni tam manasıyla gezebilmek içinse birkaç gün gerekiyor.


Ihlara Vadisi’ndeki kiliseler vadiyi boydan boya yürüyerek gezileceği gibi, arabayla birkaç noktaya vadiye giriş yapılarak gezilebiliyor. Vadiye ilk giriş Ihlara Kasabası’nın içindeki müze kapısından yapılıyor. Vadi en güzel şekilde buradan seyrediliyor. Adeta bıçak gibi kesilmiş kaya duvarları, aşağıda gürül gürül akan Melendiz, köylülerin ekip biçtiği tarlalar ve şimdi bile ulaşılması güç noktalara oyulmuş kiliseler insanı hayretler içinde bırakıyor.

Ihlara Vadisi Gezilecek Yerler Listesi


Ağaçaltı Kilisesi

382 basamaklı merdivenle kanyonun içine iniliyor. Merdivenlerin bittiği yerde Ağaçaltı Kilisesi yer alıyor. Kilise, girişinde bulunan Danyal peygamberi iki aslan arasında betimleyen bir resim nedeniyle Daniel Pantanossa Kilisesi olarak da anılıyor. Dökülen fresklerin altından çıkan geometrik bezemelerden kilisenin ilk olarak ikonakırıcı dönemde süslendiği anlaşılıyor. Daha sonra Ihlara tarzı fresklerle süslenmiş. Bu vadideki kiliseleri süsleyen ressamlar kendi tarzlarını da yaratmış. Ihlara tarzı olarak bilinen ve yalnızca burada görülen resim tarzında birbirine yakın sahneler, bağımsız gruplar halinde çerçevelenmiş. Ihlara tarzının, diğer resim tarzlarından en belirgin farkı renklerinin canlı, figürlerinin ayrıntılı ve hareketli olması.

Sümbüllü Manastırı

Vadinin diğer yakasına tahta köprülerle geçiliyor. İlk köprünün önünde kiliselerin yerini gösteren bir tabela da var. Patika yollarla kiliselerin yanına kadar gidilebiliyor. Sümbüllü, Yılanlı ve Karagedik Kilisesi vadinin bir tarafında, Pürenliseki ve Kokar Kilise diğer tarafında yer alıyor. Vadinin içinden Belisırma yönüne doğru 300 metre kadar ilerlendiğinde Sümbüllü Manastırına ulaşılıyor. İki katlı manastırın dış cephesi de oyulmuş. Manastırın ana kilisesi giriş katında. Ana kilisenin freskleri arasında Selçuklu Sultanı 2. Mesud’un portresi de var. Bu resim bölgeye Türkler hakim olduktan sonra da Ihlara Vadisindeki manastırların faaliyetini sürdürdüğünün kanıtı olarak görülüyor.

Yılanlı Kilise

Sümbüllü Manastırı'nın karşısındaki yamaçta da Yılanlı Kilise bulunuyor. Kadınlar manastırı olduğu sanılan kilise adını batı duvarındaki yılanların saldırısına uğramış dört çıplak günahkar kadının resmedildiği bir freskten almış. Kilisenin Ihlara tarzında yapılmış freskleri 11. yüzyılın başına tarihleniyor. Kilisedeki son akşam yemeği sahnesinde şeytanın da yer alması ressamın apokrif (doğruluğu kilise tarafından kabul edilmeyen) İncil’lerin etkisinde kalmasına bağlanıyor. Böyle resimlere Kapadokya’da sıkça rastlanıyor. İncil’de çok fazla söz edilmeyen İsa'nın çocukluğuna sahneler apokrif İncillere dayandırılarak anlatılmış.

Pürenli Seki ve Kokar Kilise

Tekrar köprünün başına gelip vadinin Ihlara kasabası yönüne doğru ilerlendiğinde Ihlara tarzı fresklerle süslü Pürenli Seki ve Kokar Kiliseye ulaşılıyor. Bu civarda Karanlık Kale Manastırı gibi başka kiliseler de var, ancak bir tabelası yok bunların, binlerce kaya oyuğunun bulunduğu vadide tarifle yol bulmanın olanağı da yok.

Direkli Kilise

Aslında vadinin içinden yürüyerek de Belisırma’ya gidilebiliyor ama bu çok uzun sürüyor. Üstelik Melendiz bahar ve kış aylarında patika yolları kaplayıp geçit vermeyebiliyor, o yüzden geri dönüp arabayla Belisırma’ya gitmek en mantıklısı. Araç yoluyla Belisırma’ya doğru inerken karşınıza bir tabela çıkıyor; Direkli Kilise. Burası kayalara oyulmuş iki katlı ve on iki odalı bir manastır. Kilise oyulurken içinde büyük sütunlar yapıldığı için Direkli Kilise denilmiş. Direkli Kilise’nin 50 metre ilerisinde Bahattin Samanlığı Kilisesi yer alıyor. Bu kilisenin 10. yüzyıla tarihlenen fresklerinde İsa'nın yaşamı Ihlara tarzında yapılmış fresklerle anlatılıyor.

Ala Kilise

Tekrar anayola dönüp vadiye inildiğinde Belisırma köyüne giriliyor. Vadinin tam merkezinde yer alan Belisırma köyü el değmemiş dokusuyla büyüleyici bir atmosfere sahip. Melendiz çayı üzerindeki köprüden karşıya geçip köyün üstündeki tepeye tırmandığınızda Ala Kilisenin bulunduğu yamaca geliniyor. Ihlara Vadisi’nin en geniş ve büyük kilisesi olan Ala Kilise de bir manastır kilisesi. Kilisenin yanında bir bezirhane var, içinde taş mengene, havuz, fırın ve büyük bir ahşap pres de görülüyor.

Kırkdamaltı Kilisesi

Belisırma yakınlarında iki önemli kilise daha var. Bunlardan ilki Ihlara Vadisi’nin en yüksek noktasına inşa edilmiş Kırkdamaltı Kilisesi. Kilisedeki bir yazıtta Bizans İmparatoru 2. Andronikos Paleologos ve Selçuklu Sultanı 2. Gıyaseddin Mesud’un adları görülüyor, bu yüzden 1283-98 yılları arasında resimlendiği anlaşılıyor. Kilisenin bağışçısı Amirarzes Basileos karısı Thamar ile birlikte, kilisenin maketini yapının adandığı Aziz Georgios’a sunarken resmedilmiş.

Karagedik Kilisesi

Karagedik Kilisesi ise kayalara oyulmuş onlarca kilisenin bulunduğu Ihlara Vadisi’ndeki tek duvar kilisesi. Belisırma’yla Yaprakhisar arasındaki Ziga kaplıcaları da bölgenin cazibe merkezlerinden biri. Yaprakhisar ve Selime’de de birkaç kilise kalıntısıyla, peri bacaları görülüyor. Hatta Selime’de Kapadokya’nın en büyük manastırlarından biri olan ve Selime Kalesi olarak bilinen 28 odalı manastır da bulunuyor. Manastırın önündeki mezarlıkta Selçuklu yapısı olduğu bilinen Selime Hatun türbesi var.


Yapmadan Dönme!
» Vadideki kilise ve manastırları gezmeden,
» Melendiz Çayı'ndan tutulan balıklardan yemeden,
» Belisırma köyünü gezmeden,
» Selime'deki peri bacalarını görmeden, DÖNME!

Kapadokyada Ne Yenir?

Yörede daha çok tahıla dayalı yemekler öne çıkıyor. Bamya çorbası, çiğleme ve çullama yöreye özgü yemekler arasında. Belisırma'daki çayının kıyısındaki lokantalarda Melendiz Çayından tutulmuş balıklardan da yeme şansınız var.

Ihlara Vadisi Nerede, Nasıl Gidilir?

Ihlara'ya gitmek için önce 45 km uzaklıktaki Aksaray'a ulaşmak gerek. Aksaray; Ankara'ya 225 km, İstanbul'a 674 km, İzmir'e 693 km uzaklıkta. Aksaray-lhlara arasında sürekli minibüsler çalışıyor. En yakın havaalanı ise Nevşehir'de.
Eğer Ihlara Vadisi civarındaysanız; muazzam taş konakları, kayalara oyulmuş kilise ve manastırları ile ünlü Güzelyurt'u, Kapadokya'nın incisi Göreme'yi ve önemli bir rum yerleşimi olan Mustafapaşa'yı görmeden bölgeyi terk etmeyiniz. Ayrıntılı bilgi için ise; Kapadokya gezilecek yerler listemizi inceleyiniz.



admin / 13.02.2018 / 1 / 8 325

Yorum Ekleyin


  1. Bebek Arabası
    Ziyaretçi
    14 Mart 2018 15:13
    0

    Kapadokya iyi güzel bir Türk olarak gurur verici lakin o balon fiyatları çok yüksek :(

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Hasan Dağı Tanıtımı

Hasan Dağı Tanıtımı

Aksaray ili sınırları içerisinde bulunan Hasan Dağı bir bakıma Toros
Tuz Gölü Tanıtımı

Tuz Gölü Tanıtımı

Tuz Gölü Konya ve Aksaray'ın sınırlarının buluştuğu noktada yer alır.
Güzelyurt'ta Gezilecek Yerler

Güzelyurt'ta Gezilecek Yerler

Güzelyurt, muazzam taş konakları, kayalara oyulmuş kilise ve manastırları ve
Aksaray’da Gezilecek Yerler

Aksaray’da Gezilecek Yerler

Bu içeriğimizin asıl konusu Aksaray’da gezilecek yerler olacak fakat, şehrin
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up