Kamp Ateşi Yakma
Kamp ateşi yakmak bazı durumlarda yaşamsal önem taşır; ateş ısınmayı, kampı aydınlatma aynı zamanda yemek pişirmeyi sağlar, gerektiğinde morali yükseltir doğada motive olmak çok önemlidir vahşi hayvanları ve böcekleri kamp alanından uzak tutar, ısınmak için vücuttaki değerli kalorileri harcamayı engeller, ağza konulmayacak durumdaki yiyecekleri ziyafete dönüştürür, elbise ve botların kurumasından tutunda birçok şeyi ateş sayesinde yapılabilir. Ateş yakmak için kav, çalı çırpı ve ana yakıt, ateşin sönmeden yanabilmesi için de oksijen gerekir. Her boyutta kuru ağacı, yakıt kaynağı olarak kullanabilir. Eğer odunu devrilmiş ağaçlardan sağlarsanız yerle bağlantılı olan kısımlar yerine etrafa yayılmış kuru dalları kullanabilirsiniz.
Kamp Ateşi Yakma Teknikleri
Kamp ateşinin dumansız yakılabilmesi de önemlidir. Ateşin dumansız yanabilmesi için canlı ve dolayısıyla biraz büyük olması gerekir. Çok küçük ateş mutlaka duman yapar. Büyük, hızlı yanan ateş ise çok yakacak harcar ve sürekli ateşi beslemek ister. Odunların çatılarak yakılması hızlı ve dumansız yanma sağlar. Alttan yakılan ateşte tam yanma oluşana kadar aşağıdan yukarıya doğru çıkan alev üstteki odunları ısıtarak geçer, dolayısıyla duman oluşur. Ateş yeterince güçlendiğinde üstteki odunlar da tamamen tutuşur, duman kesilir. Eğer hem duman yapmayan hem de çok güçlü değil ama uzun süren bir ateş isteniyorsa, (mesela gece boyu kamp ateşi gibi) o zaman ateş üstten yakılabilir. Aşağıya en kalın odunlar kabuksuz tarafları üste bakacak şekilde üste doğru incelerek ve her sıra birbirine dik olacak şekilde dikilir. (Duman yapmaması için ağaç kabukları soyulabilir).
Ateş yakmak ilkyardım bilgisiyle beraber en gerekli survival bilgisidir. Bu bilgi insanı diğer hayvanlardan ayıran en önemli farklardandır.
Kamp yerlerinde güvenlik en önemli konudur. Ateş kolaylıkla çevredeki yanabilir her şeye sıçrayabilir. Çadırlar özellikle yanıcı maddelerdir. Çadırlar ateşin savrulup yanmayacağı uzaklıkta olmalıdır. Ateş özellikle kapalı bir yerde yakılması gerekiyorsa ortamdaki oksijeni ateş tüketeceğinden sürekli havalandırma yapılmalıdır.
Odun ya da diğer yakıtlar ısındıkları zaman tutuşarak alev oluşturan gazlar çıkarır. Ateş sadece birkaç parça çalı çırpı kullanılarak başlatılmalı ve bu küçük ateş adım adım büyütülmelidir. Islak yakıt çok harlı yananlar hariç, ateşi söndürebileceğinden yakıtın kuru olması önemlidir. Isı ve yakıtın yanı sıra ateşin yanması için bol oksijene ihtiyaç vardır. Ateşi söndürmek gerektiğinde üzeri toprakla örtülmelidir. Alev yanmak için gerekli oksijeni bulamayacağında söner.
Ateş yeri toprakla kapatılırsa araziye de zarar verilmemiş olur.