Ateş Başlatıcılar ve Yakma Teknikleri
Doğada kazanılması gereken en önemli becerilerden biri ateş yakmaktır. Ateş, özellikle kötü hava şartlarında sizi donmaktan korur, yemek yapmanıza imkan verir, yaban hayatını sizden uzak tutar. Belki de en önemlisi olağanüstü bir psikolojik destek ve güven hissi oluşturmasıdır. Bu malzemeler ne olursa olsun en önemli malzeme, kuru ve hemen alev alabilen bir kavdır. Doğaya planlı bir şekilde gidiliyorsa mutlaka hayat kurtarıcı bir kit taşımak gerekir.
Ateş yakmaya en küçük malzemelerle başlanmalıdır ve rüzgar hesabı çok önemlidir. Ateşi yakarken rüzgarı her zaman arkanıza almalısınız.
Kibrit ve Çakmakla Ateş Başlatma
Bu teknik doğada kullanılabilecek en kolay tekniktir. Planlı olarak doğaya gidildiğinde mutlaka olması gereken malzemeler listesinin başında çakmak ve kibritin olması gerekir.
Havanın yağışlı olabileceği zamanları da düşünecek olursak hazırlıklı olmak gerekecektir. Kibrit ve çakmağı su geçirmeyen bir plastik poşette muhafaza etmek iyi olacaktır. Kibrit ve çakmak yakılırken rüzgar etkisi iyice hesaplanmalıdır. Eğer bu konuda deneyim sahibiyseniz avucunuzun içerisinde rüzgardan koruyarak ateşi başlatabilirsiniz. Doğa sporcuları için üretilen özel çakmaklar da rüzgarlı havalarda dahi yanabilmektedir. Bazıları su geçirmez olan çakmaklar genellikle manyetolu veya benzinli olarak değişir. Acil kurtarma kitlerindeki kibritler mumlanmış olurlar böylelikle sudan korunmuş olurlar. Kullanılacakları zamanda mutlaka mumlarının kazınması gerekmektedir.
Şekil 1 Mumlanmış kibritler Çakmak Taşıyla Ateş Başlatma
Kuvars taşının bir çeşididir. Sert yapısı sayesinde birbirine ya da çeliğe vurulduğunda kıvılcım çıkardığından ateş yakmada kullanılır. Kav olarak kullanılacak malzeme alta düzgünce yerleştirilir ve çakmak taşını 45 derecelik bir açı ile tutarak bir bıçak sırtı ya da metal parçası ile çakmak taşına yukarıdan aşağıya doğru sürterek kıvılcımları kav parçasının içine atılır. Çıkan kıvılcımlar kavı közlemeye başlar ve ateş başlatılmış olur. Bunun peşinden kuru ve ince otlar kavın etrafına toplanmalıdır. Daha sonrada önceden hazır olan odun ve çalıların ortasına konulmalıdır. Sabır ve biraz uğraşla ateş başlatılmış olur. Pratik yapılırsa eğer bu yöntem çok etkilidir. Kav olarak parafinli pamuk, ağaç yaprakları, kuru ince otlar, yosunlar, kurumuş ağaç mantarları veya huş ağacının kabukları kullanılabilir.
Şekil 2 Çakmak taşı Büyüteç ve Mercek Kullanarak Ateş Başlatma
Bu yöntem ise gündüz ve güneşli havalarda iş görebilen bir tekniktir. Gece kullanılamaz. Mercek ne kadar büyük olursa ateşi başlatmak daha kolay olacaktır. Bunun için şişe altı, su dolu pet şişe, fotoğraf makinelerinin mercekleri veya gözlük camları da kullanılabilir. Hazırlanılan odunların ortasına kav yerleştirildikten sonra mercek güneş den gelen ışınları kavın üzerine gelecek şekilde beklenir ve kav alev aldıktan sonra ateşin ortasına ittirilir (Şekil 3).
Şekil 3 Mercek yardımı ile ateş başlatma El Matkabı Tekniği ile Ateş Başlatma
Sıcak havalarda ateş yakmakta daha kolay bir yöntem, sivri bir sopa ellerin arasında çevirerek tahtaya sürtmektir. Ancak ellerinizi kullanarak daha az sürtünme sağlayabileceğinizden bu metot sadece sıcak iklimlerde, iyice kuru odunlarla kullanılabilir. Uzun sürebilir sabırlı olmak gerekir (Şekil 4).
Şekil 4 El matkabı yöntemi