Doğada Ateş Yakmak için İhtiyaç Duyulan Malzemeler
İyi bir ateş yakmanın sırrı önce küçük dallarla başlayarak ateşi kademeli olarak büyütmek ve giderek daha büyük odunlar kullanarak ateşi olgunlaştırmaktır. Yakacakların sıralaması kav, çalı çırpı, küçük dallar, büyükçe dallar ve kütükler şeklinde olmalıdır. Sıradaki kategoriye geçmeden önce ateşin içindeki yakacağın iyice tutuşmasını beklemelidir. Ateş olgunlaşmaya başladıktan sonra kalın kütükler ateşin önünü kapatmayacak şekilde ateşin içerisine yatırılmalıdır.
Dişbudak, köknar, elma, fındık, çobanpüskülü gibi yumuşak odunlar çabucak ve bol alevli yanarlar. Bu tür odunlar iyi de ısı verir. Isıtıldığı zaman en çok kıvılcım çıkaran odun sedir ve köknardır. Yumuşak odunlar çok hızlı yandıkları için ateşi sürdürmez, hızlı yemek pişirmek ve çeşitli sıvıları kaynatmak için kullanılabilir. Ancak ateş çabucak söner, fırınlama ve yavaş pişirme için gerekli közler yerine bol miktarda kül bırakır.
Acil durumlarda yakacak olarak çevrenizde bulacağınız herhangi bir şeyi kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Hayvan pisliği (tezek doğuda evlerde kışın çok kullanılır ve kalorili bir yakıttır), kuru dikenler, kara yosunu, kara süpürgeotu, çürümüş sebze gibi malzemeleri önceden güneşe serip kurutarak kullanabilirsiniz. Deniz kıyısındaysanız kuru deniz yosunu yakılabilir. Bazen kömür parçaları hatta yeryüzüne sızıp küçük göller oluşturmuş petrol bulmak bile mümkündür. Ayrıca bazı kumsallarda yakmak için kullanabileceğiniz zift parçaları da bulabilirsiniz. Hayvan yağı da yakacak olarak kullanılabilir. Fakat bunların dumanı fazla ve zehirleyici olabilir.
Çam, alıç gibi reçineli bazı odunlar ateşe atıldıklarında şiddetle patladıklarından mümkün olduğunca az kullanılmalıdır. Kızılağaç, kestane, kavak ve söğüt ise yanmaktan ziyade çok tüter. Bambu da ateşe atılmadan önce yarılmazsa patlayabilir.Ateş Malzemeleri
Kav
En azından bir elma büyüklüğünde iyice ufalanmış bir topak kav olmalıdır. Kav ateş yakarken kullanılacak en önemli malzemedir. Eğer kav yerine kullanabilecek suni bir tutuşturucu yoksa küçük dallar yanmaz. Bir önceki konuda kav olarak kullanılabilecek maddeleri anlatmıştık.
Çalı çırpı
Çalı çırpılar ateş yakarken hemen kavın yanında olmalıdır. Hatta üzerinde olması alevlenmeyi kolaylaştırır. Kav alev aldıktan sonra küçük dal parçalarını da ve kuru yapraklardan oluşan çalı çırpıyı da tutuşturur. Dal parçaları en fazla kurşunkalem kalınlığında olmalı ve kullanacak çalı çırpının tam anlamıyla kuru olduğundan da emin olunmalıdır.
Küçük yakacaklar
Çalı çırpı iyice tutuştuktan sonra ateşe parmak kalınlığında sopalar atmaya başlanabilir. Bu küçük yakacaklar ateşi yavaş yavaş güçlendirirler.
Esas yakacaklar
Ana yakacak görevi gören büyükçe dalların kolayca kırılabilecek kalınlıkta olması gereklidir. Kamp ateşlerinde genel olarak bu büyüklükte odunlar kullanılır.
Büyük yakacaklar
Yakılan ateşin bütün gece yanmasının sürmesi istendiğinde ya da yarı kalıcı bir kamp kurulduğunda büyük kütükler kullanılır. Esas yakacaklar iyice alevlendiğinde ateşe atılmalıdırlar. Ateşi söndürürken kütüklerin tamamen yandığından emin olunmalıdır.