Aydın merkezi haricinde bünyesinde 17 tane ilçe barındıran ülkemizin ege bölgesinde yer alan illerindendir. Türkiye’de tatil bakımından akla gelen ilk şehirlerden biri olmaktadır. Turizm bakımından oldukça gelişmiştir. Yazın plajlarda güneşin keyfini çıkartmak tam anlamıyla mümkündür. Aynı zamanda
Aydın’da gezilecek yerler birden fazladır ve doğal güzelliklerinin yanında tarihi yapıları ile ziyaretçilerini cezbeder.
Aydın Tarihi
Kente ilk yerleşenlerin Hititlere bağlı bazı topluluklar olduğu sanılmakta ise de, bu konuda kesin bir bilgi yoktur. Kentin bilinen ilk adı Tralleis'dir. Kimi kaynaklara göre kent, Peloponnesos'tan gelen Argoslular ile İllyria ya da Trakya'dan gelen Trallialılar tarafından kurulmuştur.
Daha sonra Karyalıların (MÖ 12. yüzyıl), Friglerin (MÖ 8. yüzyıl), İonların (MÖ 8. yüzyıl) ve izleyen dönemde Lidyalıların egemenliğine girmiştir. Ardından Pers kontrolüne giren kenti, MÖ 400'lerde Spartalı Thibron Batı Anadolu'daki öteki kentlerle birlikte almaya çalışmış, ancak başarılı olamamıştır.
Büyük İskender'in (Aleksandros) imparatorluğunun önemli bir üssü olan yerleşme, İskender'in ölümünden sonra önce Antigonos'un, sonra Seleukosların kontrolüne girmiş ve kent bu dönemde Seleukeia adını almıştır.
MÖ. 190'da Roma, kentin yönetimini Bergama Krallığı'na bırakmıştır. MÖ 133’de Roma İmparatorluğu’na bağlanan kent, iİparator Neron döneminde (MÖ 54 - 68) Caesarae adını almış, fakat MS 1. yüzyılın sonlarına doğru tekrar Tralleis adıyla anılmaya başlanmıştır.
Doğu Roma (Bizans) egemenliğinde Efes'e bağlı bir psikoposluk olan kent, 1280'de Selçuklu uçbeylerinden Menteşe Bey tarafından ele geçirilmiştir. Anadolu Selçukluları döneminde Güzelhisar adını alan kente, Aydınoğulları döneminde Aydın Güzelhisarı denmiştir.
1390'da Osmanlı topraklarına katıldıysa da 1402'deki Ankara Savaşı yenilgisinden sonra Timur tarafından Aydınoğlu Beyliği'ne verilmiştir. 1425 yılında Sultan II. Murad (1421 -1451) tarafından kesin olarak Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Aydın tarihi, 15. yüzyılın başlarında devlet adamı, bilgin ve büyük filozof Şeyh Bedreddin'in yandaşlarından Börklüce Mustafa'nın önderlik ettiği ayaklanmaya sahne olmuştur. İsyan şiddetle bastırılmış, Börklüce Mustafa, Torlak Kemal ve Şeyh Bedreddin gibi isyan önderleri asılarak idam edilmişlerdir. 1811 yılında Aydın; İzmir, Manisa, Muğla, Antalya ve Isparta sancaklarını içine alan eyaletin merkezi olmuştur. Daha sonra merkez İzmir olduysa da eyalet Aydın adıyla anılmıştır. Birinci Dünya Savaşı sonrasında üç yıl Yunan işgali altında kalan Aydın, 7 Eylül 1922 yılında kurtarılmıştır.
Dilerseniz yazımızın devamında
Aydın gezilecek yerler listesine göz atalım.
Ağaçarası Camisi
Güzelhisar Mahallesi'nde, Büyük Menderes Caddesindedir. 1658 yılında Ahmet Şemsi Paşa tarafından yaptırılmıştır. Camiyi yaptıranın adından dolayı Şemsi Paşa Camisi diye de tanınmaktadır. Kare planlı bir camidir. İçten kubbeli olan çatısı kiremitle örtülüdür. Tek şerefeli minaresi kuzeybatı köşededir, içi sade bir yapıdır.
Bey Camisi
İstasyon binası yanındaki meydandadır. Aydın'ın en güzel eserlerindendir. Mısır Beylerbeyi Oveys Paşa'nın oğlu, Mehmet Paşa'nın torunu Hacı Süleyman Bey tarafından 1683 yılında yaptırılmıştır. Bu nedenle "Süleyman Bey Camisi" adı ile de bilinir. Önünde piramit şekilli bir kubbeyle örtülü ve 15 musluklu bir şadırvan yer alır. Son cemaat yeri, 4 yuvarlak sütun üzerine 3 kubbeyle örtülüdür. Sağdaki tek şerefeli minarenin gövdesi çok kenarlıdır.
Eski - Yeni Cami
Gazi Bulvarındadır. 1585 yılında Mısır Beylerbeyi Üveys Paşa'nın kardeşi Haşan Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Minaresi 1899'daki yer sarsıntısında yıkılmıştır. "Haşan Efendi Camisi" adı ile anılırken, onarımdan sonra "Eski - Yeni Cami" adını almıştır. Kesme taştan yapı kare planlıdır. Tek şerefeli minaresi sağdadır. Giriş kapısı, minberi ve mihrabı mermerdir.
Alihan Kümbeti
Üveys Paşa Mahallesindedir. 14. yüzyılda yapılmıştır. Aydınoğlu Beyliği'nden Aydın'da kalabilen tek eserdir. Sekizgen kasnaklı küçük bir kubbe ile örtülüdür. İçerisinde Aydınoğlu soyundan 3 kişinin ve Horasan'dan gelme İsmailoğlu Ali Han'ın mezarları bulunmaktadır. Yanında bulunan Alihanbaba Camisi ve Medresesi, Kurtuluş Savaşı esnasında yıkılmıştır.
Nasuh Paşa Medresesi
Köprülü Mahallesinde, Gazi Bulvarındadır, 1708 yılında Aydınlı Nasuh Paşa tarafından yaptırılmıştır. Medrese, mescit, han ve hamamdan oluşan külliyenin ortasında bulunan medrese U planlıdır. Moloz taştan yapılmış medresenin kapısı güneyde bulunur ve çatısı yıkık haldedir. 17 odacığı günümüze ulaşmış medresenin yanındaki 20. Sokak'ta ve Zincirli Han’ın kuzeybatı köşesinde moloz taş ve tuğla karışımı duvarlı, 7x7 m. boyutunda iki kat pencereli bir mescit bulunmaktadır. Külliyenin batısında ve medrese bitişiğinde bulunan hamam kubbelidir.
Aphrodisias Antik Kenti
Aydın ilinin arkeolojik bakımdan ne cevherler barındırdığının belgesi ve göstergesi olarak bulunan antik kenttir. Dünyaca tanınan Türk arkeolog Kenan Erim’in burada birçok hizmeti bulunmaktadır.
Dilek Yarımadası
Kuşadası'ndan 28. Km uzaklıkta ve
Güzelçamlı Milli Parkı içerisinde yer almaktadır. Büyük Menderes ve Küçük Menderesin arasında kalan
Dilek Yarım adası, 500 milyon yıllık menderes kütlesinin parçası konumundadır.
Kurşunlu Manastırı
aydında gezilecek yerler arasında mutlaka yer almalıdır. Kilisenin en önemli özelliği tavanının kreskleridir. Puta karşı olunan dönemde geometrik ve simgesel motiflerine yansımıştır. 9. Yüzyılın ikinci yarılarında, ikonoklastik dönemin ardından, kişisel fresklerde ve dinsel olaylarda yer almıştır. Horoz, üzüm ve balık başlıca sembollerdir.
Milet Müzesi
Bu müze 19673 senesinde açılmıştır.
Millet’te bulunan arkeolojik kazılardan elde edilen ürünlere yönelik açılmıştır. İki büyük salondan oluşmaktadır. Burada Arkaik, Miken, Helenistik, Klasik, Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı çağlarından kalma birçok eseri görmek mümkündür.
Tralleis Antik Kenti
Kestane dağlarının güney eteklerinde plato üzerinde yer almaktadır. Merkezden 1 kilometre uzaktır, Tralleis ve Argoloslular tarafından kurulmuş olan bir kenttir. Menderes havzası üzerinde yer aldığından dolayı verimli topraklara sahiptir. MÖ.334’te İskender burayı alınca Helenistik krallıklar döneminde egemen güç sürekli değişkenlik göstermiştir.
Güvercinada Kalesi
Ziyaretçilerine görsel şölen sunarak onları büyüleyen bu yer
aydında görülmesi gereken yerler arasında çoktan yerini almıştır. Mora isyanı sırasında denizden gelebilecek tehlikelere karşı savunma amaçlı yapıldığı bilinmektedir. Burada hem şehrin eşsiz manzarasını izleyebilir hem de denizin tadını çıkartabilirsiniz. Milet Tiyatrosu, Magnesia Antik Kenti, Aphrodisias Antik Kenti be Didyma Antik Kenti de mutlaka görmeniz gereken diğer tarihi yerler arasında yer almaktadır.
Priene Antik Kenti
Bu yapılar küçüklükleri ile dikkat çeker ve şehrin gençlik dönemlerinden kalmadır. Masif Roma yapıları bu kentte en çok göze çarpan yerlerdir. Sokaklar, kamusal yapılar ve konutlar tam anlamıyla size İskender zamanlarına geri götürür. Bu nedenle görülmesi gereken yerler listesinde yer almaktadır.
Forum Aydın
Mutlu Türkiye'nin Ege bölgesinde yer alan üçüncü yatırım yeridir. 2007 Eylül ayında temelleri atılmıştır. Aydın ve çevresinde yer alan en büyük alışveriş ve yaşam merkezi olarak, yaklaşık 22.000 öğrencinin yer aldığı Adnan Menderes Üniversitesi’ne yürüme mesafesinde yer almaktadır. Aydın ilinin en canlı ve işlek ticaret merkezleri arasında yer almaktadır. Alışveriş ve Yaşam Merkezi Adnan Menderes Bulvarından yaklaşık olarak 2 kilometre uzaklıktadır.
Bafa Gölü
Önemli bir doğa alanı olan
Bafa Gölü ve çevresi, tarih öncesinden bu yana süren yerleşimlerin izleriyle dolu. Bafa Gölü antik dönemde denizin bir parçasıymış, Büyük Menderes nehrinin taşıdığı alüvyonlar Orta çağın sonlarında körfezin denizle ilişkisini keserek göle çevirmiş. Gölün doğusunda heybetli Beşparmak Dağı uzanıyor. Antik dönemde dağ, körfez ve burada kurulan bir kent Latmos olarak adlandırılıyordu. Türkler Latmos Dağı’na çok uzaklardan görülen siluetinden dolayı Beşparmak adını vermiş.
Aydın'ın Neleri Meşhurdur?
Aydın’ın neyi meşhurdiye merak edenler için araştırdık ve işte Aydın ilinin meşhurları;
- Pirinçli tavuk çorbası,
- havuç çorbası,
- patates çorbası,
- Teleme Tatlısı,
- Aydın Sıkması,
- Yumurtalı Pazı Kavurması,
- Aydın Çemeni,
- Sütlü Yemiş,
- Pazı Otu Kavurması,
- Kırlı Patlıcan Kızartma,
- Semizotu Yemeği,
- Etli Kereviz,
- Arapaşı,
- Kedirgen Kavurması,
- Alca Pilav,
- Domates Çorbası,
- Kalburabastı,
- Koruk Ekşili Bamya,
- Etli Enginar Yaprağı,
- Zerde,
- Yemiş Tatlısı,
- Kabak Tatlısı,
- Avukma,
- Ebegümeci Kavurma,
- Kabak Kavurma,
- Kulak Çorbası,
- Mantar Kavurma,
- Aydın Güveci
en meşhur yemekleri arasında olup, gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken tatlardı.
Aydın Nerede, Nasıl Gidilir?
Aydın nerede diye sorulacak olunursa; Ege bölgesinde bulunan Aydın ilimiz İzmir, Manisa, Uşak ve Muğla illerimiz ile komşu durumundadır. Aydın İzmir'e 112 km, İstanbul'a 608 km, Ankara'ya ise 587 km uzaklıktadır. Havayolu kullanmak isteyenler için Çıldır Havaalanı Aydın merkeze 7 km uzaklıktadır. Mobil cihazlarınızdaki navigasyon uygulamaları ile de aşağıdaki haritayı kullanarak Aydın'a gelebilirsiniz.