Bölgenin ilk yerleşimcileri Traklardır. Ayrıca
Miletoslu, Phokaia (Foça) ve Lesboslu (Midilli) göçmenlerin de buraya yerleştiği sanılmaktadır. Bu yerleşmelerden başlıcaları; bugünkü Eceabat'ın yerindeki Madytos, kente 4 km uzaklıkta, Yalova köyündeki Sestos, Kilidülbahir köyündeki Kynossema ve Bigalı Kalesi yöresindeki Idaion'dur.
Eceabat Tarihi
Atina ile Sparta arasındaki Peloponnesos Savaşı'nda (MÖ 431 - 404) Atina'nın merkez donanım üssü olarak kullanılan Sestos, daha sonra Sparta ve Atina arasında birkaç kez el değiştirmiştir. Bölge MÖ 334'de Büyük İskender tarafından alınmıştır. Roma döneminde Sestos'un önemi azalırken, Madytos gelişmeye başlamıştır. Kent. Hristiyanlığın ilk dönemlerinde önemli merkezlerden biri olmuştur.
Madytos adı zamanla, Maydos'a dönüşmüştür. Bu önemli kent, Orta Çağ'da zamanla ortadan kalkarken, üzerinde bugünkü
Eceabat kurulmuştur. Buraya gelen ilk Türkler, Melik İshak Bey'e bağlı kuvvetlerdir. Osmanlılar, 1354'de Rumeli'ye geçerken Ece Bey, Maydos'u almış ve adına uygun olarak kente Eceabat denilmiştir. Yerleşme, Kanuni Sultan Süleyman döneminde (1520 -1566) merkezi Gelibolu olan Kaptan Paşa Eyaleti içinde kalmıştır. 1915
Çanakkale Savaşı sırasında top atışlarıyla yıkılan Eceabat, daha sonra yeni baştan kurulmuştur.
Çanakkale’nin bu güzel ilçesinin tarihini öğrendikten sonra şimdide
Eceabat’ta gezilecek yerler listemize bir göz atalım.
Sestos Antik Kenti
Antik Sestos Kenti, Eceabat'a 4 km uzaklıktaki Yalova köyünde ve Akbaş Limanı'nın güneyinde bulunmaktadır. Burada yapılan kazılarda, Roma dönemine tarihlenen sikkeler, yazıtlar ve çanak çömlek parçaları ele geçirilmiştir. Doğu Romalılardan (Bizanslılardan) kalma sarnıçlar hala kullanılmaktadır. Kentin adı ilk olarak Homeros'un destanlarında geçer. Fatih Sultan Mehmet döneminde (1451 -1481),
Gelibolu Sancakbeyi Yakup Bey tarafından
Kilitbahir Kalesi yaptırılırken, Sestos Kalesi'nin taşları kullanılmıştır.
Kilitbahir Kalesi
Kilitbahir ya da Kilidülbahir Kalesi, Osmanlı yapımı kalelerin içinde mimari yönden bir başyapıttır. Fatih Sultan Mehmet döneminde (1451 -1481) Gelibolu Sancakbeyi Yakup Bey tarafından yaptırılan kaleye (1462), Kanuni Sultan Süleyman döneminde (1520 -1566) üç katlı kubbeli bir kapı kulesi ile sur eklenmiştir. Kale I. Dünya Savaşı'nda Türklerin önemli bir savunma üssü olmuştur.
Kilitbahir Kalesi, başka hiçbir kalede uygulanmamış özgün bir plana sahip olmasıyla meşhurdur.
Çanakkale Zafer ve Meçhul Asker Anıtı
Eceabat'ın Seddülbahir köyü, Morto Koyu, Hisarlık Burnu'ndadır. Doğan Erginbaş ve İsmail Utkular'ın ortak projesi ile 1954'de başlanmış ve 1960'da bitirilmiştir. Hisarlık Burnu denizden 48 m yüksekliğinde doğal bir kaide oluşturmakta, bunun üstünde 4 m yüksekliğindeki anıt platformu ve 39,75 m yüksekliğindeki granit ve betonarme anıt yer almaktadır.
Bakkal Salim Mutlu Müzesi
Eceabat'a 10 km uzaklıktaki Alçıtepe köyündeki müze, Bakkal Salim'in savaştan arda kalan kalıntıları toplamasıyla oluşmuştur. Topladığı parçaları evinin iki odasında ziyarete açan Bakkal Salim Mutlu'nun koleksiyonundaki eşyalar arasında kurşunla delinmiş bir tütün tabakası, bir matara, kopmuş bir asker düğmesi, dağılmış bir tespihten arda kalanlar gibi ilginç eşyalar yer almaktadır.
Eceabat Nerede, Nasıl Gidilir?
Gelibolu Yarımadası’nın uç bölümünde ve
Çanakkale'nin tam karşısındaki koyda yer alan ilçe merkezi,
İstanbul'a 309 km olup araç ile E84 üzerinden ulaşabilirsiniz. Çanakkale’den sürekli otobüs ve minibüs seferleri vardır.