Schengen vizesi 22 Avrupa Birliği ülkesi 4 Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkesinin 1995 yılında aldıkları karar ile bu ülkelerin vatandaşlarının ülkeler arası serbestçe seyahat edebilmesi için düzenlenen bir belgedir.
Schengen Vizesi Nedir?
Schengen ismi, Lüksemburg’a bağlı küçük bir kasabanın adından geliyor. Fransa, Almanya ve Belçika 1985 yılında kendi sınırlarından geçmeyi kolaylaştırmak amacı için bu kasabada bir antlaşma imzalamışlar. Antlaşmaya göre bu 3 ülkeden birinde bulunan herkes, aranmadan diğer iki ülkenin sınırlarından geçebilmektedir.
Antlaşma günümüzde revize edilmiş ve birçok Avrupa Ülkesi antlaşmaya dahil olmuştur. Bu vize Avrupa ülkelerinin vatandaşları için muazzam bir faydaya sahiptir. Aynı faydayı biz Türkler için ise söylemek oldukça zor. Çünkü ülkemiz bir
Schengen üyesi ülke değil. Bu nedenle yurt dışı seyahatleri için vizesiz gidilen ülkeler aramamızın en büyük sebeplerinden biride budur. Neyse ki hem Avrupa’da hem Afrika’da hem de Amerika kıtasında onlarca
vizesiz gidilen ülkeler vardır.
Dünya üzerinde her yıl ortalama 8 milyon kişi farklı ülkelerden
Schengen vizesine başvurmaktadır. Bu kadar çok talep gören
Schengen ülkeleri ise başvurular sırasında hiçbir işlemi kolaylaştırmamaktadır. Belki inanmayacaksınız ama Türkiye Schengen vizesine en çok başvurunun yapıldığı 4. Ülke konumunda. Türk vatandaşları herhangi bir Schengen ülkesine girdiklerinde, diğer üye ülkelerin sınırlarından da rahatça giriş yapabiliyorlar.
Schengen vizesi ile
180 gün içerisinde sadece 90 gün üye ülkelerde kalabilirsiniz. Bu sürede vizenin geçerliliğini uzatamazsınız.
Türklerin En Çok Schengen Vizesi Başvurusu Yaptığı Ülkeler
Almanya;
Avrupa da en çok Türkün yaşadığı ülkeye gidebilmek için her yıl ortalama 190.000 vatandaşımız Schengen vizesine başvurmaktadır.
İtalya;
Yaşam koşullarının ve doğanın en güzel olduğu ülkelerden biridir. Tatil ve kültür turizminin en güzel örneklerinden biri olan ülkeye 1 yılda tam 139.071 vatandaşımız başvurmuş.
Yunanistan;
Komşumuz Avrupa’nın ayrılmaz parçalarından. Ekonomisi çok iyi olmasa da turizm için çok uygun şartlara sahip, üstelik meşhur Yunan adaları resmen tatil cenneti. Geçen sene 131.600 Türk vatandaşı bu ülkeye gitmek için Schengen ’e başvurmuş.
Fransa;
Batı sahillerinin meşhur turkuaz okyanusu ve romantizmin başkenti Paris’e gitmek için 103.678 kişi başvurmuş Türkiye’den
İspanya;
Boğa güreşlerinin anavatanına gidebilmek için, ülkemizden geçen yıl 48.900 kişi Schengen başvurusu yapmış.
Schengen Ülkeleri
Danimarka, Estonya, Belçika, Fransa, Almanya, Hırvatistan, İzlanda, Letonya, Yunanistan, Finlandiya, Litvanya, Malta, Liechtenstein, Hollanda, Avusturya, Lüksemburg, Polonya, İsveç, Slovakya, İspanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Portekiz, İsviçre, Slovenya, İtalya.
Schengen Vize Harcı
Vizeye başvurunuzun sonuçlanması 1 haftayı buluyor.
Schengen üyesi ülkelerin tamamında
Schengen vize harcı 60 Euro’dur ve sadece Euro olarak nakit ödeyebilirsiniz. 6 yaş ile 12 yaş arası çocukların vize harç ücreti ise 35 Euro’dur. Bütün başvurular kişisel olarak yapılmaktadır. PTT yolu ile yahut alternatif yollar ile başvurular kabul edilmemektedir.
Schengen Vize Evrakları
Öncelikle gitmek istediğiniz ülke sizin sadece seyahat veya iş amaçlı kısa süreli ziyaret ettiğinize emin olmalı. Bunun içinde onlara somut kanıtlar göstermeniz gerekmektedir. Konsolosluk sizden farklı
Schengen vize evrakları ve belgeler de isteyebilmektedir. Orijinal belgelerin yanında mutlaka 1 nüsha fotokopide götürülmelidir.
1. Pasaport
Pasaportunuz, vizenin bitimini takiben 3 ay daha geçerli olmalıdır. Pasaportun üzerinde ki kişinin siz olduğunuzun net şekilde okunabiliyor ve anlaşılıyor olması gerekmektedir. Fotoğrafında tanınmayacak kadar tahribat bulunan pasaportlar kabul görmüyor. Tabi pasaportta yazan bilgilerin de size verilen formda ki bilgilerle örtüşmesi gerekiyor.
2. Vize Talep Formu
Hangi ülkeye gitmek için başvuracaksanız, o ülkenin konsolosluğundan veya internet sitesinden ücretsiz olarak başvuru formunuzu alabilirsiniz. Form güzel bir yazı ile doldurulup, imzalanmalıdır.
3. Fotoğraf ( Biyometrik )
Başvurunuz sırasında sizden 2 adet 3,5 cm X 4 cm boyutunda ve son 180 gün içerisinde çektirilmiş biyometrik fotoğraf istenmektedir.
4. Seyahat Sigortası
Seyahatiniz sırasında sağlığınız da bozulabileceğinden dolayı henüz Türkiye’deyken Schengen ülkelerinde geçerli olan bir sağlık sigortası yaptırmanız ve bu sigortanın 30000 Euro teminat bedeli olmalıdır.
5. Ulaşımda Kullanılacak Biletler
Seçmiş olduğunuz ülkeye uçakta yer ayırttığınızı gösteren rezervasyon bilgileri veya alınmış biletler
6. Konaklama Yapılacak Yerin Rezervasyon Bilgileri
Gezeceğiniz ülkede ki otelin ödemesini gitmeden önce yapmış ve ödediğinizi gösteren ödeme yapıldı yazısını yazılı olarak yanınızda bulundurmalısınız.
7. Gelir Belgesi
İşvereniniz tarafınca size verilen maaş bordronuz ve son 90 güne ait kredi kartı ekstreleriniz belge olarak sizden mutlaka istenecektir.
8. Turla Gidiliyorsa Tur Evrakları
Kişisel olarak değil de bir tur şirketi ile gidiyorsanız, tur şirketinizden seyahat evraklarınızı almalısınız.
9. Davetiye
Yurt dışında gideceğiniz ülkede bir arkadaşınız veya akrabanız yaşıyorsa bunların size göndermiş olduğu o ülkede onlara ait olan ikametgâh bilgileri ve telefon numarasının olduğu davetiye gereklidir.
10. Dilekçe
Konsolosluğa yazılmış, seyahat amacınızı anlatan dilekçe mutlaka evraklar arasında olmalıdır. Ülkeye gidiş amacınız bu dilekçe de mutlaka yazmalıdır.