Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » Eskişehir » Sivrihisar’da Gezilecek Yerler

Sivrihisar’da Gezilecek Yerler


Sivrihisar gezilecek yerler
Nasrettin Hoca’nın doğduğu köyü, Anadolu'nun ana tanrıçası Kibele’nin baş tapınma merkezi Pessinus ve Balıkdamı Kuş Cenneti’ni barındıran Sivrihisar ilçesi bir turizm merkezi olmaya aday.

Nasrettin Hoca

İlk durağımız Nasrettin Hoca’nın doğduğu Sivrihisar'ın Hortu köyü. İki mahalleden (Hortu ve Yunus Emre) oluşan köy 1999 yılında belde yapılmış ve adı Nas­rettin Hoca olarak değiştirilmiş. Nasreddin Hoca beldesi gerçekten çok farklı bir yer. Binalara Hoca’nın fıkralarını anlatan resimler ve sözler asılmış. Beldede birçok park, spor sahası, Nasrettin Hoca ve Atatürk heykeli var. Bilim adamları Hoca’nın doğduğu evin yerini bulmuş ve dönemin özelliklerine uygun bir Nasreddin Hoca evi de inşa edilmiş.

Nasrettin Hoca Kimdir?

Nasrettin Hoca’nın (1208-1284) Hortu (Nasrettin Hoca Beldesi) köyünde doğduğu, babasının köyün imamı Abdullah Efendi, annesinin de Sıdıka Hatun olduğu kabul ediliyor. Sivrihisar’da medrese eğitimi gören Hoca babası ölünce Hortu’ya dönerek köyün imamı olmuş. 1237 yılında Akşehir’e yerleşen Hoca ölene dek orada yaşamış. Medreselerde ders okutan, kadılık yapan Nasrettin Hoca’nın yaşamıyla ilgili bilgiler, halkın kendisine olan aşırı sevgisi yüzünden yer yer olağanüstü nitelikler kazanmış. Bu yüzden halk arasında üretilen birçok fıkra Nasrettin Hoca’ya atfedilmiş. Örneğin Timur’la aynı zaman diliminde yaşamadığı halde, halk Timur’a ka­fa tutanın olsa olsa Hoca olabileceğini kabul etmiş.

Sivrihisar’da Gezilecek Yerler

Sivrihisar ilçesi adını üç yanını kuşatan sarp kayalıklardan almış. İlçenin en yüksek noktasındaysa bir saat kulesi var. Beş günde bir kurulan saatin çanı her saat başı çalıp, Sivrihisarlılara zamanı bildiriyor. Kayalıkların dibinde İç Anadolu'nun belki de en büyük kilisesi olan Surp Yerortutyun Ermeni Kilisesi var. Restore edilen yapı şimdi kültür merkezi olarak kullanılıyor. Kilisenin altındaki mahalle de gezip görmeye değer. Bahçeli ahşap evlerle dolu sokaklar zaman tünelinde bir yolculuğa çıkarıyor ziyaretçilerini. Anadolu'nun en büyük ahşap direkli camilerinden biri olan Ulu Cami de Sivrihisar’da. 67 ağaç sütunlu Ulu Cami 1275 yılında inşa edilmiş, özellikle Selçuklu tarzı ahşap minberi ise benzersiz. Caminin çevresindeki çarşı da henüz karakterini kaybetmemiş. En azından yedi yüzyıllık geçmişe sahip Hoşkadem Camisi ve Kurşunlu Camisi de Sivrihisar'ın görülmeye değer yapılarından.

Pessinus Antik Kenti

Sivrihisar’ın Ballıhisar köyünde de Pessinus antik kentinin kalıntıları bulunuyor. Kalıntılarla köy iç içe. Pessinus, Frigya’nın en önemli ticaret ve dini merkeziydi. Burada büyük saygı gören ve Agdistis olarak adlandırılan Ana Tanrıçaya ait bir tapınak vardı. Tapınakta bulunan ve Kibele’yi simgeleyen bir göktaşı Ana Tanrıça kültüne dönüşmüştü. Neolitik dönemden başlayarak Anadolu'nun en kutsal varlığı olarak kabul edilen Ana Tanrıçayı Hattiler Vurusemu, Hurriler Hepat, Hititler Kubaba olarak adlandırmıştı. Bin tanrılı Hititler’in en güçlü dönemlerinde bile Anadolu yarımadasında Ana Tanrıça kültü egemenliğini sürdürmüştü. Kubaba, Yunanca’ya Kibele olarak uyarlanmış. Frig yazıtlarında Matar olarak adlandırılan Ana Tanrıça Kibele (Frigçe Kubileya), batı dillerine de Mather ya da Mother olarak girmişti. Friglerin yıkılmasından sonra Orta Anadolu'nun birçok kenti yakılıp yıkıldığı halde Pessinus’a dini bir merkez olduğu için dokunulmamış. Pessinus, kendini ana tanrıçaya adayarak hadım edilmiş rahiplerin de (Galluslar) merkeziydi. Rahiplerin Kibele’nin çıldırtarak hadım ettirdiği Attis gibi erkeklik organları kesilirmiş. Kenti beş Frigyalı ve beş Galat rahiple birlikte bir baş rahip yönetiyordu.

MÖ 204 yılında Romalılar, Anibal’ı yenebilmek için göktaşından bir parçayı (Kibe­le’nin kült heykelini) alıp, Roma’da inşa edilen Magna Mater adlı tanrıçanın tapınağına koymuşlar. MÖ 25 yılında Augustus, Galatia eyaletini kurunca, Roma yönetimine giren Pessinus bu dönemde çok gelişmiş ve birçok anıtsal yapı inşa edilmiş. Kentin içinden geçen yıllar önce kurumuş Gallos Nehri’nin yatağı mermerle döşenerek iki yakası heykellerle süslenmiş.

Balıkdamı Kuş Cenne­ti

Ballıhisar’dan güneye doğru devam edildiğinde Ertuğrul köyüne ulaşılıyor. Bu köyün yakınlarında Türkiye'nin en büyük sulak alanlarından biri olanBalıkdamı Kuş Cenne­ti yer alıyor. Balıkdamı, Sakarya nehrinin oluşturduğu taşkın alanlarının günümüze kurutulmadan ulaşmış en önemli örneği. Sulak alan büyük oranda sazlık, mevsimsel gölcükler, sulak çayırlar ve su basar söğüt topluluklarından oluşuyor. Bahar aylarında binlerce göçmen kuşun da konakladığı bölgenin ekosistemi kuşların üremesi için çok uygun, sazlıkta on binden fazla su kuşunun yaşadığı saptanmış.

Yapmadan Dönme!

» Sivrihisar Ulu Camisi'ni görmeden,
» Nasrettin Hoca'nın köyünü dolaşmadan,
» Pessinus'u gezmeden
» Balıkdamını görmeden, DÖNME!

Sivrihisar'da Ne Yenir?

Sivrihisar'a özgü lezzetlerin başında arap aşı, bamya çorbası ve kelem dolması geliyor.

Sivrihisar Nerede, Nasıl Gidilir?

Sivrihisar, Ankara-İzmir-Eskişehir yollarının birleştiği noktada, ilçe merkezi Eskişehir'e 95, Ankara'ya 133 kilometre uzaklıkta. Ankara ve Eskişehir'den kalkan otobüslerle Sivrihisar'a ulaşmak olanaklı. Ankara yönünden gelenler önce Sivrihisar'a 26 kilometre uzaklıktaki Nasrettin Hoca Beldesi'ni gezebilir. Belde anayoldan 4 km içeride. Daha sonra Sivrihisar'ı dolaşıp 10 km güneyindeki Pessinus Antik Kenti gezilebilir. Ballıhisar'dan Ahiler yönüne doğru devam edince önce Ertuğrul köyüne, sonra da Sakarya Nehri kıyısındaki Balıkdamı Kuş Cenneti'ne ulaşılıyor.



admin / 31.01.2018 / 0 / 5 558

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Beylikova'da Gezilecek Yerler

Beylikova'da Gezilecek Yerler

Beylikova gezilecek yerler nereleridir sorusunun yanıtı, bu bölgeye gezi veya
Odunpazarı’nda Gezilecek Yerler

Odunpazarı’nda Gezilecek Yerler

Odunpazarı, Eskişehir’in merkez ilçelerinden biridir. 2008 yılında il merkezi
Yazılıkaya Antik Kenti

Yazılıkaya Antik Kenti

Erken Tunç çağından beri yerleşimin olduğu sanılan Yazılıkaya antik kenti
Seyitgazi'de Gezilecek Yerler

Seyitgazi'de Gezilecek Yerler

Antik dönemde Nakoleia olarak adlandırılan ilçeye Seyyid Battal Gazi'nin mezarı
Eskişehir'de Gezilecek Yerler

Eskişehir'de Gezilecek Yerler

Köklü tarihsel eserleri, zengin kültürü ve genç nüfusunun verdiği canlı sosyal
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up