Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » İstanbul » Kız Kulesi Tanıtımı

Kız Kulesi Tanıtımı


Kız KulesiMilattan Önce Yunan komutan Alkibiades tarafından boğaza giriş, çıkış yapan gemileri denetlemek ve vergi tahsil etmek için Üsküdar sahilinden kopan küçük bir kayalığa yaptırılan kule, Bizans İmparatoru Manuel Comnenos ‘un hükümdarlığında ( M.S 1110 yılında ) restore ettirilerek, belirgin bir yapı haline getirilmiştir. İmparator Manuel, Kız Kulesi dışında bir kule de Topkapı Sarayı sahiline yaptırmıştı ve iki kule arasına çektirdiği zincirler ile boğaza izinsiz gemi girişini engellemiş hem de boğazdan geçen gemileri vergiye bağlamıştı.

Kız Kulesi Tarihi

Osmanlı döneminde, özellikle İstanbul’un fethi süresince, Venedikliler, Bizans’a yardım etmek için, Kız Kulesini üs olarak kullanmıştır. İstanbul fethedilince de Fatih Sultan Mehmet kuleyi yıktırıp, tekrar inşa ettirir ve burayı mehter marşlarının çalınıp, top atışlarının yapıldığı bir gösteri alanına dönüştürür. Şuanda ki Kız Kulesinin temel yapısı, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır.


Kule, 1510 yılında İstanbul’da meydana gelen büyük deprem sonrası ciddi hasar görmüş ve Yavuz Sultan Selim tarafından tekrar onarılması sağlanmıştır. Yavuz dönemi itibari ile tahta çıkan tüm padişahlar, payitahta gelirken Kız Kulesinden yapılan top atışları ile karşılanmıştır. 1719 yılında kule de çıkan büyük yangın, ahşap zemini yakmış ve bu nedenle Damat İbrahim Paşa tarafından, tekrar onarılmıştır.

Karşılama ve kutlamalar için kullanılan kule, Osmanlı Devletinin çöküş döneminde tekrar savunma amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. 1830 yılında İstanbul da baş gösteren büyük kolera salgınında kule hastane olarak kullanılmış ve burada uygulanan karantina ile kolera salgını durdurulmuştur. Kız Kulesi son olarak II. Mahmut döneminde restore edilmiş, 1832 yılında yaptırılan yenileme ile II. Mahmut’a ait tuğra kulenin kapısına mermer bir sütun ile konulmuştur. Ayrıca kuleye bir bayrak direği ve dilimli kubbe yerleştirilmiştir. Cumhuriyet döneminde ise betonarme bir yapıya dönüştürülerek askeriyeye devredilmiş, uzun süre radar istasyonu olarak kullanılmıştır. 1992 yılında Denizcilik İşletmesine devredilmiş ve nihayet 2000 yılında kamulaştırılarak halka açılmıştır.

Kız Kulesi Efsaneleri

Leandros ’un Aşkı; Yunan efsanesine göre, Kız Kulesinde Hero adında bir kız yaşamaktadır ve Leandros bu kıza aşıktır. Her gece Leandros, Üsküdar kıyısından kuleye yüzerek, sevgilisini görmeye gider. Hero ise karanlıkta yolunu bulabilsin diye, Kız Kulesinde ateş yakar ve bekler. Ancak yine bir gece, fırtına ateşi söndürür ve Leandros yolu bulamayıp denizde boğularak can verir. Sevgilisinin ölümünün acısına dayanamayan Hero ise canına kıyar.

Bizans Kralının Kızı; Bizans kralının kulağına bir kehanet geliyor. Kehanete göre sevgili kızı bir yılan sokması sonucu ölecektir. Kral çok korktuğu için sevgili kızını Kız Kulesine hapseder. Gel zaman git zaman bir prens, prensese aşık olur ve ona bir çiçek yollar. Çiçeğin içinden çıkan bir yılan prensesi sokar ve prenses oracıkta ölür.

Kız Kulesinde Neler Yapabiliriz

Kız Kulesi 2000 yılı itibari ile kamuya açılmış ve bu tarihten günümüze kadar yeri ve yabancı birçok ziyaretçiyi ağırlamıştır. Gündüz ve gece restoran, kafeterya olarak hizmet vermektedir. Ayrıca Sevgililer günü, davetler ve Düğün organizasyonları için burayı tercih edebilirsiniz. Sabahları özellikle yaz aylarında, kahvaltı için müthiş manzarası ve harikulade ambiyansı ile sevdikleriniz ile gelebilirsiniz. Kız Kulesine ait küçük müzede, kulenin tarihi ile ilgili detayları görebilirsiniz. Boğazı 360 derece gören bir konumda olan kulede muhteşem yarımadayı fotoğraflayabilir, güneşin batışını izleyebilirsiniz.

Kız Kulesi Kahvaltı

Hafta içi 09:00 – 13:00 arası kafeterya kısmında kahvaltı tabağı ile sunum yapılmaktadır.Önceden rezervasyon gereklidir ve tekne ulaşım ücreti ile müze girişi ücreti dahil 45 TL dir. Hafta sonu ise 10:00 – 13:00 arası serpme kahvaltı verilir, önceden rezervasyon gereklidir ve tekne ulaşım ücreti ile müze giriş ücreti dahil 75 TL dir. Aşağıda yer alan linkten, hafta içi ve hafta sonu kahvaltısı için rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Kız Kulesi Öğle Yemeği

Öğle yemeği için ayrıca rezervasyon yaptırmanıza gerek yoktur. Kuledabar kısmından saat 12:00 itibari ile istediğiniz menünün siparişini verebilirsiniz. Menü fiyatları, seçilecek yiyeceğe göre değişmektedir.

Kız Kulesi Akşam Yemeği

Kulenin muhteşem ambiyansında eşiniz ile romantik bir akşam yemeği yiyebilir, arkadaşlarınız ile bir araya gelip, canlı müzik dinleyerek boğazın ışıl ışıl görüntüsünün tadını çıkartabilirsiniz. Kız Kulesi restoranı hafta sonu saat 20:15 itibari ile dünya mutfağının çeşitli yemekleri ile sizlere sıcak bir karşılama yapıyor. Yemeklerde 2 farklı menü ve birçok seçenek mevcut. Kuledebar kısmında denize karşı şarabınızı yudumlayabilirsiniz. Menüler 165 TL ile 195 TL arasında. Akşam yemeklerinde 7 yaş altı çocuklar kabul edilmiyor. Aynı şekilde şort, kapri tarzı kıyafetlerle de giriş yapılamıyor.

Kız Kulesi Düğün ve Davet

Boğazın incisi konumunda olan ve birçok aşk efsanesine konu olan Kız Kulesinde çiftler, hayatlarının en güzel günü olan düğünlerini veya nişanlarını burada yapabilmektedirler. Aynı zamanda çeşitli davetler, toplantılar da boğazın müthiş görüntüsüne karşı gerçekleştirilebilmektedir.

Müze Giriş Ücreti

Kız Kulesi giriş ücreti yetişkinler için 20 TL, öğrenciler ve 60 yaş üstü kişiler için ise 10 TL dir.

Kız Kulesi Çalışma Saatleri

Hafta İçi: 09:15 – 18:45
Hafta Sonu: 10:00 – 18:45 20:15 – 00:30

Kız Kulesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Kız Kulesi, İstanbul Üsküdar ilçesine bağlı, Salacak Mahallesinde, Salacak Mevkiinde bulunmaktadır. Kuleye ulaşım Salacak ve Kabataş iskelelerinden düzenli motor seferleri ile sağlanmakta olup, güncel hareket saatleri aşağıda yer almaktadır.

SALACAK – KIZ KULESİ: Her gün 09:00 – 18:45
KABATAŞ – KIZ KULESİ: Hafta içi: 12:00- 18:00– Hafta sonu: 10:00 – 18:00
Eğer Kız Kulesini ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, bölgenin çok yakının da ve Üsküdar, Mahmud Efendi Sokakta bulunan Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi'ni de gezi listenize ekleyebilirsiniz.



admin / 26.01.2018 / 1 / 26 229

Yorum Ekleyin


  1. Funda
    Ziyaretçi
    24 Aralık 2018 09:13
    0

    İstanbul'un tarihi ve bir okadar da güzel mekanlarından biri.

    Öyle ki her hafta sonu uğradığım tek yer, hem kafa dinlemek için hem de deniz havası almak için ideal. 

Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler

İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler

Tarih boyunca çok büyük uygarlıklara ve kültürlere ev sahipliği yapmış İstanbul
Beyazıt’ta Gezilecek Yerler

Beyazıt’ta Gezilecek Yerler

Beyazıt Mahallesi, İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alır. Osmanlı İmparatorluğu
İstanbul Surları

İstanbul Surları

Tarihi Yarımadayı çevreleyen İstanbul Surları dünyanın en önemli kent
Akbaba Sultan Türbesi

Akbaba Sultan Türbesi

Akbaba Sultan ya da Ak Mehmed Efendi. O da İstanbul'un fethi sırasında
Üsküdar’da Gezilecek Yerler

Üsküdar’da Gezilecek Yerler

Tarihi yarımadanın tam karşısında konumlanmış olan ve coğrafi olarak önemli bir
Anadolu Yakası’nda Gezilecek Yerler

Anadolu Yakası’nda Gezilecek Yerler

İstanbul’un Asya Kıtasında yer alan topraklarını kapsayan yaka olarak tanım
Beylerbeyi Sarayı Tanıtımı

Beylerbeyi Sarayı Tanıtımı

Barok stili mimarinin en güzel örneklerinden biri olan Beylerbeyi sarayı,
Topkapı Sarayı Tanıtımı

Topkapı Sarayı Tanıtımı

Saray 15. Yüzyıldan, 1853 yılına kadar, Osmanlı Padişahlarının ve Hanedan
İstanbul’un İncisi Tarihi Galata Kulesi

İstanbul’un İncisi Tarihi Galata Kulesi

İstanbul'a gelenlerin sürekli olarak gitmek istedikleri mekanların en başında
İstanbul'da Gezilecek Yerler

İstanbul'da Gezilecek Yerler

Adına binlerce kitap yazılıp binlerce şiirin döşendiği İstanbul sadece
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up