Çamlıca Tepesi, İstanbul’un şarkılara konu olmuş meşhur 7 tepesinden biridir. Küçük Çamlıca ve Büyük Çamlıca tepesi olarak iki tepeden oluşmaktadır. 360 derece görüş alanı ile şehri ayaklarınızın altına seren bu ünlü tepe, tarihi boyunca aşıklar tepesi olarak nam salmış, İstanbul’un ünlü şairleri bu tepede şehri izleyerek, şiirler yazmıştır.
Osmanlı döneminin önemli padişahlarından IV. Murad burayı çok sevdiği için, Bağ-ı Cihan Kasrını inşa ettirmiştir. Tamamen halkın kullanımına açık olan tepe, her sosyal sınıftan ve yaştan ziyaretçiler ile yaz ve kış dolup taşmaktadır. Yeni evli çiftler için dış çekim yapılabilecek ender yerlerden biridir.
Özellikle hava kirliliğinin her geçen gün arttığı metropol de Çamlıca Tepesi temiz havası ve rengarenk çiçeklerinin kokusu ile sizi mutlu edecektir. Lale festivali zamanı belediye Çamlıca Tepesini, laleler ile donatmaktadır.
Çamlıca tepesi şehrin en yüksek tepesi olduğu için burada, radyo vericileri ve GSM operatörlerine ait baz istasyonları bulunmaktadır. Bu durum her ne kadar tepenin doğal yapısını ve ambiyansını bozsa da başka bir alternatif olmadığı için mecburen başka şekilde çözülememektedir.
Çamlıca Tepesinde Neler Yapılır?
Bahar ayında havalar ısınmaya başlayınca
Çamlıca Tepesi daha sık ziyaret ediliyor. Ziyaretçiler için İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Çamlıca Sosyal Tesisleri tüm imkanlarını seferber etmiş. İster sabah erken saatlerde gelip burada
kahvaltı ve manzara eşliğinde çayınızı yudumlayın, isterseniz de gün içerisinde aileniz ile beraber gelip, yemeğinizi yiyip İstanbul'u izleyerek kahvenizi için. Burada ki sosyal tesisler, her bütçeye uygun hizmet vermekte, dolayısı ile gelir düzeyi farklı ziyaretçiler tüm imkanlardan yararlanabilmektedir.
Fotoğraf makinanızı alıp, birçok farklı noktadan İstanbul'u arkanıza alabilir ve mükemmel pozlar yakalayabilirsiniz. Büyük Çamlıca Tepesini gezdikten sonra, yakınında bulunan Küçük
Çamlıca Tepesinde ki köşkleri gezebilirsiniz. Küçük Çamlıca Köşkleri, Osmanlı mimarisinin göz alıcı şaheserlerinin başında gelir. Köşkler, tarihi dokusu bozulmadan günümüze değin çeşitli dönemlerde restore edilmiş ve ziyaretçilere açılmıştır. Aynı zamanda bu köşkler de düğün, nişan ve çeşitli kutlama etkinlikleri de yapılabilmektedir. Çamlıca Tepesinin bir farklı özelliği de, göçmen kuşları en iyi izleyebileceğiniz nokta olmasıdır. Göç dönemlerinde, birçok farklı kuşu gökyüzünde süzülürken görebilir ve fotoğraflayabilirsiniz.
Çamlıca Tepesi Nerede, Nasıl Gidilir?
İstanbul ilinin,
Üsküdar ilçesine bağlı, Çamlıca Tepesine ulaşmanın en pratik yolu, öncelikle Altunizadeye gitmektir. Altunizadeye, metrobüs hattı veya Kadıköy’den otobüs ve minibüsler ile kolayca ulaşabilmektesiniz. Altunizadeye geldiğinizde buradan kalkan minibüsleri kullanarak direkt Çamlıca durağına kadar gidebilirsiniz. Çamlıca durağından, isterseniz 10 dakika bir yürüyüş ile isterseniz de taksi vasıtası ile Çamlıca tepesine çıkabilirsiniz.
Üsküdar’dan gelecekseniz, sahilde bulunan Mihrimah Sultan Cami önünden otobüsler kalkmakta. 15C numaralı bu otobüsleri kullanarak,
Çamlıca Tepesi yokuşuna kadar gidebilir, buradan kısa bir yürüyüş ile tepeye ulaşabilirsiniz. Özel aracım ile geleceğim derseniz de, Altunizadeye gelip, NATO yoluna girmeden, yol boyunca tabelaları izleyip Çamlıca Tepesine kolayca ulaşabilirsiniz.