Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » İstanbul » Emirgan Korusu Tanıtımı

Emirgan Korusu Tanıtımı


Emirgan Korusu
Emirgan Korusu, Bizans döneminde ki adı ile “Kyparates” İstinye’den Balta limanına kadar olan alanı kaplayan ve içerisinde birbirinden güzel, tarihi köşkler bulunan İstanbul’un en eski ve tarihi korusudur.

Emirgan Korusu Tarihi

IV. Murad 1635 yılında İran'ın üzerine yürümüş ve Revanı kuşatmıştır. Dönemin Revan Hanı Emirgûne, kaleyi savaşmadan teslim edince, IV. Murad kendisini yanına alarak İstanbul'a getirmiş, paşalık mertebesine yükseltmiş, ismini Yusuf olarak değiştirmiş ve koruyu kendisine tahsis etmiştir. Emirgan ismi de işte buradan gelmektedir.

Emirgan Korusunun içinde ki birçok köşkten biri olan Yusuf Paşa Kasrını, bizzat Emirgûne yaptırmıştır. 1861 ile 1871 yılları arasında tahtta bulunan Sultan Abdülaziz, koruyu dönemin Mısır hıdivi İsmail Paşaya vermiştir. İsmail Paşa da 1871-1878 yılları arasında, günümüzde renkleri ile dikkat çeken, Sarı Köşk, Mavi Köşk ve Beyaz Köşk’ü yaptırmıştır. İsmail Paşanın vefatından sonra koru Satvet Lütfi Tozan’a kalmış ve nihayet 1940 yılında Lütfi Kırdar tarafından kamulaştırılarak, 1943 yılında tamamen halkın ziyaretine açılmıştır.


Emirgan Korusu, 472.000 m2 alana yayılmış olup, içerisinde aralarında Kızılçam, Veymut çamı, Fıstık çamı, Halep çamı, Japon kadife çamının olduğu 120 den fazla ağaç türü yer almaktadır. Ağaçların yanında içinde çeşitli balıkların olduğu yapay bir şelaleli havuz bulunmaktadır. Korunun tepesinde birbirine çok yakın bulunan iki gölet ve iki su aynası vardır. Göletlerin üzerinde ise süngerimsi taşlardan yapılan mağaralar yer almaktadır. Emirgan Korusu Dünyanın en eski metropollerinden biri olan İstanbul’un varlığını günümüze kadar sürdüren değerlerinden biridir.

Emirgan Korusunda Neler Yapılır?

Emirgan Korusu özellikle hafta sonları İstanbulluların yoğun ilgi gösterdiği yerlerden biridir. Bunda şüphesiz ki eşsiz boğaz manzarası ve bu manzaraya karşı koru içinde ki köşklerde verilen kahvaltı ziyafetlerinin etkisi çok büyük.

Kahvaltı Fiyatları

Özellikle Sarı köşk, konumu itibari ile boğazda ki iki köprüyü birden gören manzara açısı ile size ailenizle boğaza nazır bir kahvaltı keyfi sunuyor. Kahvaltı fiyatları ise, İstanbul’da ki birçok kahvaltı mekanı ile kıyaslayacak olur isek gayet uygun. Hafta sonları açık büfe kahvaltının fiyatı sadece 35 TL ve sabah 09.00’dan öğlen 13.30’a kadar müthiş lezzetlerin keyfini çıkarabilirsiniz.

Özellikle Lale festivali zamanı Emirgan Korusuna gidecekseniz, binlerce rengarenk laleyi görebilir, hatta korunun tepesinde yer alan büyük otoparkın karşısında ki çiçek satış noktasından Lale tohumu alabilirsiniz. Pembe, Sarı ve Mavi köşkleri ziyaret edebilir, buralarda yemek yiyebilirsiniz.

Çocuklarınızın eğlenmesi için koruda 10 adet park ve basketbol sahası bulunmaktadır. Emirgan korusu, bahar ayında açan çiçekleri ve yemyeşil bitki örtüsü ile fotoğraf çekilmek için eşsiz bir ambiyansa sahiptir. Korunun birçok yerinde heykeller, tarihi çeşmeler, çeşitli sanat eseri çalışmaları, renklendirilmiş ağaçlar yer almaktadır.

Emirgan Korusunun büyük bir bölümünde ise aileniz ile piknik yapabileceğiniz, masalardan oluşan mesire alanları mevcuttur. Tabi bu alanlarda mangal ve semaver yasak, evden termos çayınız ve poğaçanızı getirip, pikniğinizi yapabilir, hemen yanı başınızda bulunan Lale müzesini gezebilirsiniz.

Emirgan Korusu Nerede, Nasıl Gidilir?

Reşitpaşa Mahallesi, Emirgan Sokak, 34467 Sarıyer/İstanbul adresinde bulunan Emirgan Korusu, konum itibari ile merkezi bir bölgede olduğundan dolayı, çeşitli ulaşım araçları ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Sarıyer, sahil yolu üstünde bulunan koruya, birçok ilçeden toplu taşıma araçları ile gelinebilmektedir.

  • Taksimden gelecekseniz; 40, 42T ve 40T numaralı otobüsleri,
  • Zincirlikuyu’dan gelecekseniz; 40B numaralı otobüsleri,
  • Kabataş’tan gelecekseniz; 40T, 25E ve 22RE numaralı otobüsleri,
  • Beşiktaş’tan gelecekseniz; Sarıyer yönüne doğru gelen tüm otobüsleri,
  • Anadolu yakasından gelecekseniz; İDO ile Emirgan iskelesine kadar gelebilirsiniz
  • Şahsi aracınız ile gelecekseniz; Beşiktaş-Sarıyer yolunu kullanarak gelebilirsiniz.
Çalışma saatleri: Her gün 07:00–22:00 saatleri arası hizmet vermekte olup, (0212) 600 00 00 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.
Eğer yeşili ve doğayı seviyorsanız, aynı ilçede bulunan Atatürk Arboretumu'nu da ziyaret etmenizi öneririz.



admin / 24.01.2018 / 0 / 18 065

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Beyazıt’ta Gezilecek Yerler

Beyazıt’ta Gezilecek Yerler

Beyazıt Mahallesi, İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alır. Osmanlı İmparatorluğu
Ebu'l Vefa Türbesi

Ebu'l Vefa Türbesi

Ebu'l Vefa, bilgin ve bilge, yol gösterici ve öğüt verici. Hayır sahibi. Mürşid
Sultanahmet'te Gezilecek Yerler

Sultanahmet'te Gezilecek Yerler

İstanbul'un Avrupa Yakasında bulunan ve Fatih ilçesine bağlı 57 mahalleden biri
Bahçelievler’de Gezilecek Yerler

Bahçelievler’de Gezilecek Yerler

İstanbul Avrupa yakasında yer alan diğer büyük ilçe ise Bahçelievler. Bu
Beşiktaş’ta Gezilecek Yerler

Beşiktaş’ta Gezilecek Yerler

İstanbul Avrupa yakasında ve İstanbul Boğazı’nın en güzel alanına konumlanmış
Beykoz’da Gezilecek Yerler

Beykoz’da Gezilecek Yerler

Yapılan araştırmalar, en eski tarihin M.Ö 700’lere dayandığını ortaya koyuyor
Yıldız Parkı Tanıtımı

Yıldız Parkı Tanıtımı

Beşiktaş ile Ortaköy arasında kalan, yaklaşık 46 hektarlık alana sahip olan
Gülhane Parkı Tanıtımı

Gülhane Parkı Tanıtımı

Geçmişi Osmanlı dönemine dayanan ve günümüze kadar zenginliğini yitirmemiş olan
Hıdiv Kasrı Tanıtımı

Hıdiv Kasrı Tanıtımı

İtalyan Mimar Delfo Seminati 1907 yılında Beykoz yeşilliklerinin içerisine o
İstanbul'da Gezilecek Yerler

İstanbul'da Gezilecek Yerler

Adına binlerce kitap yazılıp binlerce şiirin döşendiği İstanbul sadece
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up