Türkiye'nin En Güncel Gezi Rehberi...
instagram facebook twitter pinterest tumblr
Gezi Rehberi
Anasayfa » Türkiye » İzmir » Şirince'de Gezilecek Yerler

Şirince'de Gezilecek Yerler


Şirince gezilecek yerler
Ege'nin adı gibi şirin bir köyü olan Şirince ormanlarla çevrili yemyeşil bir doğa parçasının içine kurulmuş. Eskiden Kırkınca olarak adlandırılan köye mübadeleden sonra Çirkince denilmeye başlanmış, 1930’lu yıllarda da adı Şirince olarak değiştirilmiş. Yüz yıl önce 1800 haneli olan köyün Rumları mübadeleyle Yunanistan'a gönderilmiş.

Son yıllarda ünlenen Şirince’de hafta sonlarında kalabalıktan adım atacak yer kalmıyor. Köydeki çok sayıda eski ev onarılarak, pansiyona ya da lokantaya çevrilmiş. Demek ki turizm deniz, kum, güneş olmadan da oluyor. İyi korunmuş mimari doku bile, bir köyün kaderini değiştirmeye yetebiliyor.

Şirince Köyü Tanıtımı

İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı olan Şirince köyü muhteşem bir tabiatı ve doğal dokuyu bünyesinde barındırmaktadır. Pek çok efsanenin odağında bulunan Şirince 2000'li yılların başında ünü ülkemize aşarak dünyaya yayılmış olan fantastik bir beldedir. Bu kadar ünlü olmasının en önemli sebeplerinin başında Şirince gezilecek yerler bakımından zengin olması gelmektedir.


Ayrıca çeşitli efsanelerin odağında bulunan Şirince evleri ile de dikkat çekici bir güzelliğe sahiptir. Son derece küçük ve şirin bir belde olmasına rağmen ünü ülke sınırlarını aşmış olan Şirince’de konaklama adına da pek çok yer bulunmaktadır. Bu sebeple her yıl turistlerin akınına uğrayan Şirince’ye mutlaka fotoğraf makinenizi de götürmelisiniz.

Doğallığını Koruyan Şirince Evleri

Şirince'nin en önemli özelliklerinin başında çift katlı olarak beyaz badana ile inşa edilmiş olan doğal evleri gelmektedir. Şirince gezilecek yerler başında yer alan bu evlerin mimarisi de çok etkileyicidir. Tamamen doğal bir dokuyu ve yörenin ürünlerinden elde edilerek imal edilmiş olan bir mimari tarzı sürdürmekte olan evler özellikle fotoğraf tutkunlarının uğrak yeridir.

Şirince'nin her köşesi tarih kokuyor, ara sokaklarda gezerken adeta zamanda yolculuk yapılıyor. Köyde Rumlardan kalma 200 kadar ev var. Evlerin zemin ve birinci katları moloz taştan, ikinci katlan ise ahşaptan inşa edilmiş. Ulu çınar ağaçlarının gölgelediği, her iki tarafında dükkanların, kahvelerin, restoranların sıralandığı yol ve çarşıya açılan köy meydanı gezinen, alışveriş yapan yerli ve yabancı turistlerle dolu.

Ayrıca Şirince’deki evler arasındaki taş örülü daracık sokaklar pek çok kişinin hayal dünyasını farklı bir şekilde doldurmaktadır. Sokaklarda yer alan Şirince'nin köylülerinin satmış olduğu doğal ürünlere de mutlaka göz atmalısınız. Şirince'nin dar sokaklarına kurulu tezgahlarda da kadınların el emeği ürünleri, ev sabunları ve yine ev yapımı şaraplar satılıyor.

Köyün bir diğer özelliği de Rumlardan devralınan ve son yıllarda büyük bir gelişme gösteren şarapçılık. Köyün çarşısında yıllardır işlevini sürdüren bir şarap evi bile var. Birbirinden lezzetli üzümlerin ve yöreden imal edilen nar ekşisi, zeytinyağı, şarap gibi pek çok doğal ürünün bulunduğu sokaklarda aynı zamanda hediyelik eşya almak için Şirince'yi çağrıştıran el sanatı ürünlere yer verilmektedir.


Şirince'nin Tarihi Güzellikleri

Şirince'de gezilecek yerler içerisinde evlere ve doğal dokuya ek olarak geçmişten kalan yapılar da bulunmaktadır. Hodri Meydan Kulesi diye anılmakta olan ve köyün uç noktasında bulunan taş örülü kuleye mutlaka çıkmalısınız. Şirince’de Rumlardan kalma iki de kilise kalıntısı var. Bunların ilki köyün girişindeki Hagios Dimitrios Kilisesi. Kilisenin karşısında şimdi şarap evi olarak kullanılan eski Rum Okulu var. Yukarı mahalledeki bir evin avlusunda da Hagios Ioannes Prodromos Kilisesi bulunuyor.

Şirince yolu üzerindeki Sütini (Sütlü Panaya-Meryem Ana) Mağarası da görülmeye değer. Halk arasında, sarkıt ve dikitlerden damlayan suları içen ya da mağaranın taşlarını göğüslerine koyan kadınların sütlerinin çoğaldığına inanılıyor.

Yapmadan Dönme!

» Şirince'nin sokaklarını dolaşmadan,
» Hodri Meydan Kulesini ziyaret etmeden,
» Şirince'nin meyve şaraplarından almadan, DÖNME!

Şirincede Ne Yenir?

Selçuk yöresinin çöp şişi ve ayranı ünlü. Şirince'deki lokantalarda da yöresel lezzetlerden tatmak olanaklı.

Şirince Nerede, Nasıl Gidilir?

Bu güzel beldeye gitmek de oldukça kolaydır. Selçuk ilçesine 8 kilometre, Efes Antik Kenti'ne 12 kilometre, Kuşadası’na ise sadece 30 kilometre uzaklıktadır.


İzmir’den Şirince’ye gitmek istiyorsanız İzmir Şirince otobüs hatları her gün hizmet vermektedir. Ayrıca İzmir hava alanından araç kiralayarak da Şirince’ye erişim sağlayabilirsiniz.

İzmir-Aydın otoyolunu kullanarak yaklaşık bir saatte Selçuk'a ulaşılıyor. Selçuk'a trenle de gelmek olanaklı. Selçuk Otogarından kalkan minibüslerle 8 km uzaklıktaki Şirince'ye ulaşılıyor.



admin / 20.01.2018 / 0 / 9 797

Yorum Ekleyin


Gezilecek Yerler

Gezi Rehberi

Bağlantılar

Çeşme Dalyanköy Tanıtımı

Çeşme Dalyanköy Tanıtımı

Çeşme Dalyanköy hakkında verilen bilgiler, bu bölgeye gezi veya seyahat
Nazarköy Tanıtımı

Nazarköy Tanıtımı

Nazarköy, İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı köylerden biridir. Kemalpaşa ilçe
Selçuk'ta Gezilecek Yerler

Selçuk'ta Gezilecek Yerler

Efes (Ephesos) antik kentinin kuzeyindeki Ayasuluk Tepesi, St. Jean'in (Aziz
Nesin Matematik Köyü Tanıtımı

Nesin Matematik Köyü Tanıtımı

Dünyada ve Türkiye de tek olan, kuruluş felsefesinden, köy içindeki yerleşkeye
Birgi Köyü Tanıtımı

Birgi Köyü Tanıtımı

Bozdağlar’ın serin yamaçlarına saklanmış, yemyeşil doğasıyla Birgi Köyü şirin
Dikili'de Gezilecek Yerler

Dikili'de Gezilecek Yerler

Arkeolojik çalışmalar bu bölgenin tarihinin MÖ 4000'li yıllara kadar uzandığını
Dünyanın Harikası Efes

Dünyanın Harikası Efes

Antik dünyanın yedi harikasından birinin bulunduğu Efes (Ephesos) bir zamanlar
Alaçatıda Gezilecek Yerler

Alaçatıda Gezilecek Yerler

Alaçatı denizden 3 km içeride kurulmuş; kuzeyinde tropik sahilleri andıran
Foça Kozbeyli Köyü

Foça Kozbeyli Köyü

Yeni Foça'nın sırtında Şaphane Dağının Gencerlik Körfezi'ni kuş bakışı seyreden
Ödemiş Lübbey Köyü

Ödemiş Lübbey Köyü

Ege Bölgesinde yer alan Lübbey Köyü İzmir'in Ödemiş İlçesinde tarihi bir öneme
Bizi Takip Edin!
15k
Twitter
8.6k
Facebook
21k
İnstagram
1.1k
Youtube
1.6k
Google
1.9k
Pinterest
Abone Olun!
up