Kula yakınlarındaki
Emre köyü Anadolu’da
Yunus Emre ve
Tapduk Emre'nin mezarının bulunduğu kabul edilen on bir yerden biri. Emre köyüne giden yol yakın zamana kadar Menye olarak adlandırılan ve antik dönemde Lidya’nın önemli kentlerinden biri olan Gökçeören kasabasının içinden geçiyor.
Emre köyündeki evlerde ve camide de eski yapılardan taşındığı anlaşılan devşirme malzemeler görülüyor. Köyün Saruhanoğulları zamanında
Tapduk Emre tarafından kurulduğu kabul ediliyor. Tapduk Emre, dergahını buraya kurunca köy büyük ün kazanmış ve Emre Sultan olarak adlandırılmış.
Emre Köyünde Gezilecek Yerler
Emre köyünün en önemli yapısı
Tapduk Emre'nin dergahına inşa edilmiş
Carullah Bin Süleyman Camisi. Caminin yazıtından 1541- 1548 yılları arasında yaptırıldığı anlaşılıyor. Caminin bitişiğinde Selçuklu eseri bir hamam ve karşısında da dergahın bazı binaları bulunuyor. Cumhuriyet dönemine kadar varlığını sürdüren dergahın bazı binaları birkaç yıl önce caminin etrafını açmak için yıkılmış, cami de restore edilmiş.
Caminin içi çok çarpıcı, belki de
Türkiye'nin en ilginç camilerinden biri. Zira duvarları kök boyasıyla yapılmış resimlerle süslü. Ressam caminin duvarlarına gezip gördüğü yerleri resmetmiş. Evler, yelkenliler, hurma ağaçları, yel değirmenleri, kaleler, manzaralar neler yok ki caminin duvarlarında. Resimlerin arasındaki Arapça yazıtta 1808 yılında Şehzade Abdurrahman Efendi tarafından Banazlı Mehmet Demli adlı bir ustaya yaptırıldığı anlatılıyor.
Tapduk Emre ve Yunus Emre Türbesi
Köyün dışındaki bir tepenin üzerinde de
Tapduk Emre ve
Yunus Emre'nin türbesi yer alıyor. Türbenin ortasında
Tapduk Emre mezarı, onun çevresinde eşi ve çocuklarının mezarları var.
Yunus Emre'nin mezarı ise türbenin dışında, kapının önünde. Şiirlerinden de anlaşılacağı gibi Yunus şeyhinin ayakucuna gömülmek istemiş. Mezar taşındaki balta kabartması onun Tapduk Emre'nin dergahında odunculuk yaptığını simgeliyor. Türkiye’nin on bir yerinde Yunus Emre'nin mezarının bulunduğu kabul ediliyor, ancak yöre halkı Yunus’un mezarının burada olduğuna inanıyor.
Bana soracak olursanız Yunus halkın gönlünde yatıyor. Her yıl burada Yunus Emre'yi anma etkinlikleri yapılıyor. Halk arasında türbenin birçok kerameti olduğuna inanılıyor; bu nedenle ziyaretçisi hiç eksik olmuyor. Örneğin çocuğu olmayan kadınlar burada adak adayıp çocuk diliyor, doğan çocuklara da
Yunus Emreadı veriliyor. Bu yüzden Emre köyünde ve civar köylerde birçok çocuğun adı Yunus Emre.
Eğer Emre Köy yakınlarında iseniz, köyün yakın civarında bulunan ve peri bacaları ile meşhur
Kula ile Anadolu uygarlığının kilometre taşlarından biri olan
Sardes Antik Kenti'ni görmeden bölgeyi terk etmeyiniz.
Yapmadan Dönme!
» Carullah Bin Süleyman Camisini görmeden,
» Tarihi evlerini gezmeden,
» Tapduk Emre'nin dergahına uğramadan
» Tapduk Emre ve Yunus Emre'nin mezarlarını görmeden, DÖNME!
Emre Köyde Ne Yenir?
Köye özgü yemekler arasında Makarna Böreği, Kuzu Oğlak Dolması, Darplı Ciğer, Kakırdaklı ve Gicirgenli Pide başta geliyor.
Emre Köy Nerede, Nasıl Gidilir?
Emre köyü Kula'ya 25 km, İzmir'e 135 km uzaklıkta.
İzmir-
Ankara kara yolundaki ayrımdan girince Gökçeören Kasabasının içinden geçen yol 10 km sonra Emre köyüne ulaşılıyor.