Önemli bir doğa alanı olan
Bafa Gölü ve çevresi, tarih öncesinden bu yana süren yerleşimlerin izleriyle dolu. Bafa Gölü antik dönemde denizin bir parçasıymış, Büyük Menderes nehrinin taşıdığı alüvyonlar Orta çağın sonlarında körfezin denizle ilişkisini keserek göle çevirmiş. Gölün doğusunda heybetli Beşparmak Dağı uzanıyor. Antik dönemde dağ, körfez ve burada kurulan bir kent Latmos olarak adlandırılıyordu. Türkler Latmos Dağı’na çok uzaklardan görülen siluetinden dolayı Beşparmak adını vermiş.
Bafa Gölünün Tarihi
Latmos Dağının eteklerindeki yaşamın neolitik dönemden bu yana sürdüğünü birkaç yerde kayalara kırmızı boyayla yapılmış resimler kanıtlıyor. Bu yörede iki önemli antik kentin kalıntısı var. Bunlardan ilki gölün üzerinde yükselen dağ ile aynı adı taşıyan
Latmos kenti, İkincisi ise MÖ 4. yüzyılda kurulmuş yeni kent
Herakleia. Terk edilen
Latmos antik kentinin taşlarının yeni kentin inşasında kullanıldığı anlaşılıyor.
Heraklia altın çağını Karia Kralı Mausolos döneminde yaşamış; Büyük İskender’in komutanlarından Pleistarkhos ise kenti sahip olduğu toprakların başkenti yaparak adını vermiş. Daha sonra Heraklia (Herakles’in yurdu anlamına gelir) olarak anılmaya başlayan kenti diğer Heraklia'lardan ayırmak için
Latmos Heraklia denilmiş.
Latmos körfezinin içinde bir liman kenti olan Heraklia'nın çevresi bu yıllarda 65 kulesi bulunan ve günümüzde de rahatlıkla izlenebilen 6 km uzunluğunda surlarla çevrilmiş. Menderes Nehri körfezi doldurmaya başlayınca Heraklia'nın denizle bağlantısı kesilmiş ve Roma döneminde yıldızı sönmüş.
Bafa Gölünde Gezilecek Yerler
Latmos, Anadolu’nun kutsal dağlarından biriydi. Dağın zirvesi Hava Tanrısının tahtıydı, yerel bir dağ tanrısıyla birlikte tapınım görüyordu. Bu iki Tanrının yerini daha sonra Yunanlıların Hava Tanrısı Zeus ve Ay Tanrıçası Selene’nin sevgilisi Endymion almıştı. Mitolojiye göre Latmos Dağı Çoban Endymion’un yurduydu. Baş Tanrı Zeus yakışıklı Endymion’un Latmos Dağı’ndaki bir mağarada sonsuza dek uyumasını sağlamış, Ay Tanrıçası Selene ise ona aşık olmuş. Selene Zeus’tan sevgilisi Endymion’un uyanmamasını ve sonsuza kadar genç kalmasını dilemiş. Bu aşk ilişkisinden elli kız çocuğu dünyaya gelmiş. Antik kaynaklara göre Endymion’un mezarı ve tapınma alanı Latmos Dağı’ndaydı, Heraklia’da da kentin kurucusu olarak kabul edilen Endymion’a adanmış bir tapınak vardı.
Herakleia Antik Kenti
Dağın kutsallığı Hristiyanlık döneminde de sürmüş. Latmos Dağı’nın etekleri, Herakleia antik kenti ve
Bafa gölündeki dört adaya manastırlar inşa edilmiş. Bu çevrede on üç Bizans manastırının kalıntısı var. Ancak bu manastırlara araç yolu yok, yürüyerek ulaşılabiliyor ve mutlaka köylülerden birini rehber olarak almak gerekiyor. Adalardaki kalıntıları görmek için ise
Kapıkırı köyünden kalkan motorlara binmek gerek.
Yediler Manastırı
Beşparmak (Latmos) dağının eteklerindeki en büyük manastırlar ise
Yediler ve
Stylos.
Yediler Manastırı’na Gölyaka köyünden bir saatlik bir yürüyüşle ulaşılıyor. Latmos Dağının en büyük manastırı olan
Yediler Manastırının yapılan iki avlunun etrafında toplanmış. Kaleyi andıran manastırın yakınlarında içi fresklerle süslü bir mağara da var.
Stylos Manastırı
Beşparmak Dağının Arap Avlusu olarak bilinen bölgesinde yer alan
Stylos Manastırı’na ise
Kapıkırı köyünden yapılacak uzun bir yürüyüşle ulaşılıyor. Çevresi yüksek duvarlarla çevrilmiş manastırın kuzeyinde Genç Paulos adlı bir keşişin inzivaya çekildiği kabul ediliyor. Meryem Ana’ya adandığı bilinen fresklerle süslü bir mağarada yaşayan Genç Paulos Latmos Dağının en ünlü keşişiymiş, geleceği bildiğine ve mucizeler yarattığına inanılıyormuş ve hatta imparator bile ona danışırmış. Didim’de görüleceği gibi Hıristiyanlıkla beraber kehanet merkezleri kapatılmış ancak gelecekten haber alma tutkusu bitmemiş. Kahinlerin yerini keşişler almış.
Bafa Gölünün Biyolojik Çeşitliliği
1994 yılında Tabiatı Koruma Alanı ilan edilen
Bafa Gölü’nde 208 kuş türü yaşıyor. Göl nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Cüce Karabatak, Tepeli Pelikan ve Deniz Kartalı gibi kuş türlerinin üreme alanı. Yapılaşmaya izin verilmemesi sayesinde gölün çevresi bakir kalmış. Gölün kıyısındaki
Kapıkırı köyü doğayla baş başa kalmak ve kafa dinlemek için ideal bir yer. Kayalıkların üzerine kurulmuş Heraklia’nın kalıntılarıyla köy iç içe. Gerçekten bir köy ortamı var burada, öyle iki kağnı tekerleğiyle birkaç eşyadan oluşturulmuş “
çakma” köy havası değil.
Yapmadan Dönme!
» Heraklia'nın kalıntılarını gezmeden,
» Beşparmak Dağının eteklerindeki manastırlara çıkmadan,
» Tekneyle göldeki adalara gitmeden,
» Yılan balığının tadına bakmadan, DÖNME
Bafa Gölünde Ne Yenir?
Yöre mutfağının temelinin zeytinyağlılar ve ot yemekleri oluşturuyor.
Yılan Balığı ızgarası Bafa çevresinin en ünlü yemeği.
Tilkişen otlu omlet, Turp otu salatası ve
Çaykıma Böreği de yöreye özgü lezzetlerden.
Bafa Gölü Nerede, Nasıl Gidilir?
Bafa Kasabası
İzmir'e 160 km,
İstanbul'a 428 km ve
Ankara'ya 650 km uzaklıkta. Bafa Söke'ye 54 km,
Milas'a 38 km uzaklıkta. Bafa'ya Milas ya da Söke den kalkan minibüslerle; İzmir ve İstanbul'dan
Bodrum'a giden otobüslerle ulaşabilirsiniz. En yakın hava alanı ise Bodrum'da. Kapıkırı köyü ise Bafa'ya 11 km uzaklıkta.