Kebabıyla, tarihiyle ve yeme içme kültürüyle Adana güzel ülkemizin nadide şehirlerinden biri. Zengin ve antik bir tarihe sahip Adana'da dünyanın en eski evlerinden biri olan
Ramazanoğlu Konağı karşımıza çıkıyor.
Zamana Meydan Okuyan Asırlık Konak
Fotoğraf: Foursquare Tarih severlerin kesinlikle ziyaret etmesi gereken mekanlardan biri olan
Ramazanoğlu Konağı, 500 yıllık bir tarihiyle zamana meydan okuyor. Osmanlı döneminde Kanuni Sultan Süleyman ile Sultan 4. Murat'ın da ziyaret edip kaldığı bu tarihi konağın mazisi oldukça derin.
Adana merkezde yer alan bu tarihi konak 1360-1400 yılları civarında yaptırılmış ve kullanıma sunulmuş.
Kültür Merkezi
Ramazanoğlu ailesine ait bir konak olan
Ramazanoğlu Konağı günümüzde Çukurova Üniversitesinin Kültür Merkezi olarak şehrin önemli tarihi ve turistik bir yapısı olarak karşımıza çıkıyor. Adana'nın tarihine yakından tanık olmuş bu tarihi meşhur konak, Ramazanoğlu Beyliğinin de son kalan yapısı ve aynı zamanda merkezi konumunda yer almış.
Adanalı Piri Paşa'nın inşa ettiği bu asırlık konak, geçmiş dönemlerden beri ayakta kalmış önemli bir mimari eser olarak göze çarpıyor. Konağın mimarı Piri Paşa, Kanuni Sultan Süleyman'ın vezirliğini yapmış bir şahsiyet ve aynı zamanda 48 sene boyunca Adana Beylerbeyiliği görevini üstlenmiş önemli şahsiyetlerden biri. Daha birçok yerlerde de görev alan Piri Paşa, her gittiği yerde kendi eserlerini bırakmış.
Vakıf Sarayı
Fotoğraf: Foursquare
Halk tarafından "Selamlık" olarak da anılan eski yapı, eskiden beyliğin merkezi olarak kullanılıyormuş ve tarihi konağın bir diğer adı da "Vakıf Sarayı" imiş. Kesme taşlarıyla inşa edilen asırlık konak sade bir mimariye sahip. Hem müze hem de kültür merkezi olarak kullanılan
Ramazanoğlu Konağı, restore edilmesinin ardından birçok etkinlik ile tam bir kültür yuvası olmuş durumda.
Ramazanoğlu Konağı Nerede, Nasıl Gidilir?
Seyhan İlçesi, Ulucami Mahallesi, 25009. Sokak adresinde bulunan
Ramazanoğlu Konağı resmi tatil günleri dışında her gün ücretsiz olarak ziyarete açıktır.