Doğada su nadiren saf şekilde bulunur. Hastalık taşıyan zararlı mikro organizmalar içerebileceğinden dolayı su içilmeden önce arıtılmalıdır. Kaya, kum parçacıkları ve diğer maddeler ise filtre edilmelidir. Musluktan akan su dahi çoğu zaman saf ve temiz değildir. İnsanlar az oranda pislik içeren suları içme suyu olarak kullanma konusunda tolerans kazanmıştır. Ancak çoğu insan sık sık bu durumdan dolayı mide ve bağırsak problemleri ile karşı karşıya kalmıştır.
Doğada bulunan su içilmeden önce bir çorap veya mendille de olsa filtre edilmelidir. Aynı zamanda sudaki zararlı organizmaları yok edebilmek için suyun arıtılması da gerekmektedir. Yağmur dışında doğada en temiz görünen su kaynağı dahi hiçbir zaman saf değildir.
Su içilmeden önce mutlaka süzülmeli ve kaynatılmalı hatta 5 dakika dinlendirilmelidir. Piyasada kirli suyu önce süzen daha sonra da kimyasallarla temizleyen birçok arındırıcı da mevcuttur.
Su Arıtma (Filtreleme) Metotları
Su arındırıcı tabletler
İyot tableti suyun rengini hafifçe pembeleştirir, suda hafifçe tat bırakabilir.
Potasyum Permanganat tableti suyu temizlemek üzere kullanılan en etkin kimyasal maddedir.
Klor tableti, suya yüzme havuzundaki su benzeri bir tat verir, ancak oldukça etkilidir.
Hypo çamaşır suyu da oldukça etkili bir su temizleme kimyasalıdır. 1 litre suya 2-3 damla kullanılırsa etkili olacaktır.
Şekil 1 Su temizleme tableti
Basit Arıtma Metodu
Doğada basit ama hayat kurtaran bilgi ve tecrübeler vardır. Bunlardan biri de bir plastik bir pet ile yapılan yöntemdir. Kademeli ve basit bir filtre sistemi kurulur. Bu sistemin materyalleri de taze çimen ve otlar, yoksa taze yapraklar, küçük çakıl taşları, varsa iri taneli kum ya da çok küçük taş parçacıkları ve son olarak da yanmış kömür haline gelmiş ağaçtan alacağımız odun kömürü tozu ya da kömür parçacıkları olacaktır.
Önce bir pet şişe bulup alt kısmı kesilmeli sonra kapak kısmına temiz bir bez parçası gerdirilerek takılmalıdır. Bu bezi iyice sabitlemek gerekecektir. Çünkü pet şişenin içerisindekileri deki filtre yapacak malzemeleri de tutacaktır. En alta odun kömürü tozunu, onun üstüne iri taneli kumu, unun üzerine de ot ve çimenleri ve en üstene de çakıl taşlarını sıkıca yerleştirilir. Bu sıralama değişebilir filtre gene de çalışacaktır.
Bu pet şişenin altına içilecek suyun toplanacağı temiz bir bardak ya da kap koyulmalıdır. Bir diğer kapla da filtre olacak pis su hazırlanılan pet şişeye azar azar dökülmelidir. Alttaki temizlenmiş su istenilirse tekrar filtre edilebilir. Tüm bu katmanlardan geçen pis su aşağıya temizlenerek berrak bir şekilde akar. Üstelik en alttaki odun kömürü tabakası bakterilerin arınmasını da sağlayacaktır. Eğer odun kömürü yoksa suyu filtre ettikten sonra kaynatarak aynı sonuç elde edilebilir.
Şekil 2 Pet şişeden filtre yapımı
Kaynatarak Arıtma
Kirli pis suyu kaynatmak en emin su arıtma metodudur. Kaynatmak suyla taşınan tüm zararlıları öldürecektir. Sadece suyu kaynama derecesine getirmek yeterli olacaktır. Özellikle kışın çok etkili bir yöntemdir. Yazın içilecek suyun sıcak olması biraz sıkıntı verebilir. Tabii bu yöntem için kaynamanın gerçekleşebilmesi için kap ve ateşe ihtiyaç duyulur.
Taşınabilir Filtre ile Arıtma
Su filtreleri pahalı olmalarına rağmen diğer arıtma yöntemlerine göre oldukça hızlıdır. Bazı filtreler içerisindeki iyodinle virüslere karşı daha etkili bir arıtılmış temiz su elde edilebilir. Çalışma mantıkları söylenir. Su giriş hortumu göl ya da akarsuya daldırılır ve üstündeki pompa yardımı ile basılarak su temiz su haznesinden dışarı çıkar.
Değişik ve daha taşınılır çeşitleri de mevcuttur. Sadece bir borudan oluşup ucu kirli suya sokularak suyu içine doğru çekip içilenleri ayrıştırarak kullanılır. Bu filtre doğaya gidenler için üretilmektedir.
Filtreler pahalı olmalarına rağmen hafif, taşınabilir ve bakımı temizlemesi oldukça kolaydır.
Şekil 3 Pompalamalı su filtresi
Şekil 4 Kişisel su filtresi