Binlerce yıldır şifa dağıtan İstanbul’un yanı başındaki Yalova Termal kaplıcaları kentin stresinden bunalanlar için iyi bir kaçış noktası. Üstelik burada ormanda yürüyüş yapmak, Gökçe Barajının kıyısında bisikletle dolaşmak ya da çevredeki Gürcü köylerini keşfe çıkmak gibi birçok seçenek de bulunuyor.
Termal kaplıcaları
Samanlı Dağının eteklerindeki ormanların arasında bulunan
Termal kaplıcalarının ünü Roma dönemine kadar gidiyor. Malum çok eskilerden beri yer altından çıkan sıcak su ve buharın; iyileştirici özelliklerinin yanında, doğaüstü güçlerinin de olduğuna inanılıyor. Termal kaplıcalarından çeşitli kaynaklarda Pythia Therma ya da Pythia’daki kudret ve kuvvet hamamları olarak söz ediliyor.
Kaplıcaların bulunduğu yere Pythia Therma denilmesinin nedeni toprak yarıklarından çıkan sıcak su ve buhardan dolayı burasının bir yeraltı tanrısına ait olduğuna inanılması. Güç ve kuvvet tanrısı Herakles’in, sağlık tanrısı Asklepios’un, su perileri Nymphelerin kabartmalarının hamamların dış duvarında yer alması, bu inancın bir kanıtı olarak görülüyor.
Nymphelerin yerini Roma döneminde inançları yüzünden katledilen üç Hıristiyan azize almış. Yerel inanışa göre kaplıcaların üstündeki bir tepede yaşayıp, halka şifa dağıtan üç Hristiyan kız kardeş (Nimfodora, Metrodora ve Menodora) dinlerinden dönmeyince Pagan Romalılarca öldürülmüş. Hristiyanlığın kabulünden sonra da azize ilan edilen üç kız kardeşin mezarının da buradaki bir tepede olduğu kabul ediliyor.
Tarihi Hamamlar
Termale ilk hamamı 4. yüzyılda Bizans İmparatoru Costantinos’un inşa ettirdiği, Iustinianos zamanında da yeni hamamlar yaptırıldığı kabul ediliyor. Termal’de üç tarihi hamam var. Üstü kurşunla kaplı olduğu için
Kurşunlu Hamam olarak anılan hamamın açık havuzu ve saunası da var. Onun biraz ilerisinde
Valide Hamamı, onun yukarısında da özel kabinli
Sultan Banyoları yer alıyor.
Osmanlı döneminde, Bezm-i Alem Valide Sultan romatizma hastalığına Termal’de şifa bulunca Sultan Abdülmecid bir yandan Valide Hamamı gibi eski hamamları onartmış, bir yandan da yeni banyolar ve köşkler yaptırmış. Bizans İmparatoru Iustinianos tarafından yaptırılan ve zamanla toprağa gömülen Kurşunlu Hamam ise Sultan Abdülhamit tarafından onarılmış. Bu dönemde Termal yabancı işletmecilere kiralanmış, böylece dönemin gözde eğlence ve sağlık merkezi olmuş.
Savaş yıllarında terk edilen Termal’in kaderi, Atatürk’ün 19 Ağustos 1929’da Yalova’ya gelmesiyle değişmiş. 1938 yılına kadar yaz aylarında Termal’e gelen Atatürk, burada kendisine de bir köşk inşa ettirerek Termal’in dünyaca ünlü sağlık merkezi haline gelmesini sağlamış.
Şifalı Sular
Kaplıca suyunun başta romatizmal ve metabolizmal hastalıklar olmak üzere, sindirim sistemi, karaciğer, deri, kadın, safra kesesi, böbrek ve idrar yolları hastalıklarına ve ortopedik operasyonlar sonrasında iyileşmeye yaradığı kabul ediliyor. Ancak kalp, sedef ve kanser hastalarına önerilmiyor. Termal’de şifalı olduğu kabul edilen üç su kaynağı da bulunuyor. Bunlardan ilki Kurşunlu Hamamın yanındaki
Mide Suyu. Bu suyun midedeki rahatsızlıklara ve kan dolaşımına iyi geldiği söyleniyor.
Hamamların yukarısında, derenin kenarında
Göz Suyu olarak bilinen ve göz hastalıklarına iyi geldiği kabul edilen bir başka su kaynağı var.
Biraz ileride kemerin altından akan derenin suyu ise
Ayak Suyu olarak adlandırılıyor. Ayak suyunun Romatizma ve egzama gibi hastalıklara şifa verdiği kabul ediliyor.
Dilek Mağarası
Kemerin yanındaki dehliz ise
Dilek Mağarası olarak biliniyor, insanlar buraya çaputlar bağlayarak dilek diliyor. Kemerin üstünde de Dilek Çeşmesi olarak bilinen bir başka çeşme, onun ilerisinde de termal kaplıcalarının membası var. Termal kaplıcalarında hamamların dışında gazinolar, lokantalar ve spor tesisleri de bulunuyor.
Termal Vadisi’nin iki yanında
Üvezpınar ve
Gökçedere köyleri yer alıyor. Her iki mahalle de 93 muhaciri Gürcü köyleriyken şimdi onlarca otel ve pansiyonun bulunduğu Termal ilçesinin mahalleleri olmuşlar. Termal kaplıcalarının suyu Gökçedere’ye de verilmiş, böylece buradaki otel ve pansiyonlarda kalanlar kaplıca suyundan yararlanma olanağına kavuşmuş.
Üvezpınar köyüne 8 km uzaklıkta bulunan
Sudüşen Şelalesi ve çevresi de muhteşem manzarasıyla görsel bir şölen sunuyor. Şelaleye giden yolda son derece güzel bir yürüyüş parkuru.
Termal yolu üzerindeki Samanlı köyünde bulunan
Karaca Arboretumu da mutlaka görülmesi gereken yerlerden. TEMA Vakfı Başkanı Hayrettin Karaca tarafından kurulan
Türkiye'nin ilk özel Arboretumu 7 bini ağaç olmak üzere 14 bin bitki türünü barındırıyor, pazar günleri 13.00-18.00 saatleri arasında gezilebiliyor.
Çınarcık
Termal’den 4 km ötede kumsallarıyla ünlü Çınarcık yer alıyor. Çınarcıktan Armutlu’ya kadar uzanan sahil şeridi yazlık sitelerle dolu. Sitelerden uzaklaşıldığında ormanlar başlıyor. Bu çevrede ormanlar yer yer deniz kıyısına kadar sokulmuş. Çınarcık çevresindeki ormanlık alanlarda yürüyüş ve dağ bisikleti için son derece uygun parkurlar var. Bu civarda birçok mesire yeri de bulunuyor. Bunların en tanınmışı
Hasan Baba. Buz gibi sularıyla güzel bir mesire alanı olan Hasan Baba'nın çevresinde bir geyik koruma alanı da yer alıyor.
Doğal Güzellikleri
Çınarcık'ın Kocadere ve Teşvikiye beldelerinin güneyindeki
Erikli ve Delmece yaylaları görülmeye değer. Teşvikiye Beldesinden çıkılan 800 metre yükseklikteki
Delmece Yaylasının içinde Yalova'nın tek doğal gölü olan
Dipsiz Göl de bulunuyor. Teşvikiye’nin 8 km yukarısındaki
Erikli Yaylasında halkın kullanımına açılmış bir kent ormanı da var. Doğa yürüyüşü için ideal bir parkur olan Teşvikiye Deresi üzerindeki
İkiz Şelaleler de buraya ayrı bir güzellik katıyor; Teşvikiye’yle Erikli Yaylası arasında irili ufaklı onlarca şelale var. Esenköy’e 8 km uzaklıkta da Karlık Yaylası yer alıyor.
Yapmadan Dönme!
» Termal Kaplıcalarında yıkanmadan,
» Gürcü köylerini gezmeden,
» Sudüşen Şelalesini görmeden,
» Yaylalara çıkmadan,
» Karaca Arboretum'u görmeden, DÖNME!
Termal İlçesi nerede ve Nasıl Gidilir?
Yalova;
İstanbul'a 176 km,
Ankara'ya 407 km,
İzmir'e 392 km uzaklıkta. Yalova'ya Kartal ve Bostancıdan deniz otobüsüyle, Yenikapı ve Pendik'ten de feribotlarla kolayca ulaşılıyor. Termal Kaplıcaları ise Yalova'ya 12 km uzaklıkta. Yalova feribot iskelesinden Termal'e sürekli minibüs ve belediye otobüsleri çalışıyor.