Armutlu; denizi, ünlü kaplıcası ve bozulmamış doğasıyla Marmara'nın incisi. Büyük bölümü ormanlarla kaplı olan
Armutlu Yarımadasında birçok yürüyüş rotası var. Ormanlar ciddi bir yaban yaşamına da ev sahipliği yapıyor.
Armutlu kendi adıyla anılan yarımadanın batı ucunda, Ege ve Marmara'daki birçok köy ve kasaba gibi korsan saldırılarından korunmak için kıyıdan içeride kurulmuş. İlçenin en önemli tarihi eserleri olan hamam, taş köprü ve Hacı Ali Paşa Camisinin aynı kişi tarafından inşa edildiği söyleniyor.
Yalı Köyü
Şimdi Armutlunun merkezi durumuna gelen deniz kıyısındaki Yalı’da çok değil otuz yıl öncesine kadar yalnızca birkaç ev ve vapur iskelesi vardı. İskele, 1960’lı yıllara kadar Armutlunun yolu olmadığı için dışa açılan tek kapısıydı; ulaşım İstanbul ve
Mudanya’ya çalışan vapurlarla sağlanıyordu. İskelenin sağında ve solunda 16 kilometrelik sahil şeridi uzanıyor. Civarda sanayi tesisi olmadığı için Marmara'nın en temiz plajları Armutlu’da, her yerden denize girilebiliyor. Armutlu’da turizm sezonu kısa olduğu için otel ya da pansiyon gibi işletmeler az, bunun yerine yazlıklar tercih ediliyor ve siteler sahil boyunca bir duvar gibi uzanıyor.
Bozburun
Yalı’dan kıyı boyunca batıya doğru ilerlendiğinde Bozburun’a ulaşılıyor. Bozburun eskiden gemicilerin korkulu rüyasıymış. Burnu geçemeyen denizciler Handere Koyunda günlerce denizin sakinleşmesini beklermiş. Burada bir iskele ve yolcuların konakladığı hanlar varmış. Şimdi bunların yerinde yeller esiyor, ama Bozburun’la Handere arasında devasa bir tatil köyü yer alıyor. Tatil köyünün çarşısı, plajları, hatta deniz otobüslerinin yanaştığı iskelesi bile var.
Bozburun’da antik dönemde tanrı Poseidon’a adanmış bir tapınak varmış. Poseidon adı zaman içinde Bozburun’a dönüşmüş. Poseidon Yunan mitolojisinde denizler, depremler ve atlar tanrısıydı. Zeus ve Hades’in kardeşi olan Poseidon, denizlerin dibindeki görkemli sarayında kalır, sık sık Olimpos’ta görünür, suların üstünde altından arabasıyla dolaşırmış. En önemli silahı da üç dişli bir yabaymış, Poseidon yabasını yere vurduğunda depremler yaratır ya da denizi yatıştırırmış. Poseidon’un aynı zamanda deprem tanrısı olması çok manidar. Zira Armutlu 1. derecede deprem bölgesi.
Armutlu Kaplıcası
Armutluya 3 km uzaklıktaki kaplıcanın varlığı Roma döneminden beri biliniyor. Yemyeşil ormanların arasındaki kaplıca yüzyıllardır şifa dağıtmayı sürdürüyor. Bilimsel araştırmalardan ülkemizin en fazla radyoaktiviteye sahip kaplıcası olduğu anlaşılan
Armutlu kaplıcasının kalp ve damar hastalıklarına, romatizmaya, kadın hastalıklarına iyi geldiği, iltihap, yara ve şişlikleri giderdiği ve ürenin vücuttan atılmasını sağladığı biliniyor.
Armutluya bağlı Mecidiye, Selimiye, Hayriye gibi dağ köylerinde Gürcüler yaşıyor. Bu köyler aynı zamanda organik tarım bölgesi olarak belirlenmiş; organik bitki, sebze ve hayvansal ürünlerin üretimi teşvik ediliyor, eko turizm de yavaş yavaş gelişiyor.
Yapmadan Dönme!
» Kaplıca'ya gitmeden.
» Gürcü köylerini keşfetmeden,
» Organik ürünlerden almadan,
» Armutlu plajlarında yüzmeden, DÖNME!
Ne Yenir?
Armutlunun kendine özgü birçok yemeği bulunuyor. Ancak şimdilik bunları tadabileceğiniz bir lokanta yok. Yalı çevresindeki sıradan lokantalarda bulacağınız yemeklerle yetinmek durumundasınız.
Armutlu Nerede ve Nasıl Gidilir?
Gemlik'e 37 km,
Yalova'ya 55 km uzaklıktaki Armutlu ‘ya her iki noktadan da düzenli otobüs seferleri yapılıyor.
İstanbul Yenikapı'dan da her gün deniz otobüsü seferleri yapılıyor.