Marmara'nın mavi bayraklı denize sahip tek ilçesi olan Şarköy uzun kumsalları ve doğasıyla tatilcilerin akınına uğruyor. Şarköy ile
Uçmakdere arasındaki Eriklice, Mürefte, Hoşköy ve Gaziköy tarihi kalıntıları ve temiz deniziyle görülmeye değer kasabalar. Şarköy uçsuz bucaksız üzüm bağlarıyla kaplı, bu nedenle şarapçılık çok gelişmiş.
Uçmakdere; Rumlardan kalma evleri, denizi, tertemiz havası, güler yüzlü ve misafirperver insanlarıyla şirin bir köy. Doğru dürüst yolu olmadığı ve Sit alanı ilan edildiği için Marmara kıyılarının belki de en bakir köyü olarak kalabilmiş.
Uçmakdere Hakkında Bilgi
Uçmakdere; Ganos Dağının Marmara Denizi’ne bakan eteklerinde, kıyıdan 1 km içeride kurulmuş. Eski adı Vidimo olan köy bir zamanlar 3000 kişinin yaşadığı bir kasabaymış. Üç tarafı dağlarla çevrili olan köy öyle bir yere kurulmuş ki, ne denizden ne de iyice yaklaşmadıkça yoldan görülebiliyor. Vadinin içinden denize kadar dar bir düzlük uzanıyor, düzlüğün bittiği yerde de dik yamaçlar başlıyor. Yamaçlar o kadar dik ki, buradaki bağlarda çalışan köylülerin aşağılara yuvarlanmamak için iple kendilerini ağaca bağladıkları söyleniyor.
Eskiden köyün etrafındaki yamaçlar bağlarla kaplıymış, Rumlar ciddi miktarda şarap üretirmiş. Selanik’in Mayadağ kazasından gelen mübadiller ise 1990’lı yıllara kadar ağırlıklı olarak tütün ve ipek böceğiyle uğraşmışlar. Bu tarihten sonra ipek böceği yetiştiren kalmamış. Sürekli dışarıya göç veren köyün nüfusu 280 kişiye kadar düşmüş.
Uçmakdere'de Gezilecek Yerler
Ganos Dağı Kumbağ’dan Gaziköy'e kadar denize dik iniyor; o yüzden bu civarda Uçmakdere ve Yeniköy dışında yerleşime rastlanmıyor. Antik dönemde kutsal kabul edilen Ganos Dağı Ieron Oros olarak anılıyordu ve tapınaklarla doluydu. Ganos Dağının bu özelliğini Hristiyanlık döneminde de koruduğu çevredeki manastır kalıntılarından anlaşılıyor. Rumlardan kalma birkaç güzel ahşap ev, kalem işleriyle süslü bir dükkan ve köyün girişindeki çınarın altında bulunan Rumca yazıtlı kurumuş bir çeşme köyün kayda değer tarihi yapıları. Köyde koruma altına alınmış dört-beş asırlık on çınar ağacı ve bilek kalınlığında suların aktığı çeşmeler de var.
Pansiyon, restoran gibi turistik tesisler köyün sahilinde yer alıyor. Ancak bu tesisler yaz aylarında açık, kışın köydeki bakkallar dışında bir yerden yiyecek bulma şansınız yok.
Uçmakdere'de Paraşüt Keyfi
Köyün yakınlarındaki 625 metre yüksekliğindeki
Nişantepe ise yamaç paraşütü meraklılarının yeni adresi. Birkaç yıldır Hıdrellezde düzenlenen şenliklerle köyün ve Nişantepe’nin tanıtılmasına çalışılıyor. Burada dört atlayış noktası var, zirveden atlayıp havada süzülen paraşütçüler
Ayvasıl koyuna iniş yapıyor. Yani artık Uçmakdere’de uçulabiliyor.
Yapmadan Dönme!
» Uçmakdere'nin sokaklarını keşfetmeden,
» Temiz denizinde yüzmeden,
» Tekirdağ Köftesi yemeden,
» Ev yapımı şarap, zeytinyağı ve ıhlamur satın almadan, DÖNME!
Ne Yenir?
Uçmakdere'de yemek yenecek doğru dürüst bir yer yok. Tekirdağ'ın köftesi ünlü, yol üzerindeki lokantalarda köfte yemek daha akıllıca.
Uçmakdere Nerede, Nasıl Gidilir?
Tekirdağ;
İstanbul'a 132 km ve
Ankara'ya 585 km uzaklıkta. Uçmakdere'ye gitmek için Tekirdağ'dan Barbaros yoluna girmek gerek, Kumbağ ve Yeniköy'ün içinden geçen yol Uçmakdere'ye ulaşıyor. Uçmakdere, Tekirdağ'a da, Şarköy'e de 34 km uzaklıkta, şimdilik özel aracı olmayanların köye ulaşması zor.