Başkentimiz bünyesinde 25 ilçeyle birlikte toplamda 1425 mahalle bulunuyor. Ankara'nın tarihine baktığımızda, Osmanlı İmparatorluğu, Selçuklular ve Hititler gibi sayısız medeniyetin sınırlarına dâhil edildiğini de görebiliriz. En önemli tarihsel önemi ise Cumhuriyetin kurulduğu yer olması ve İlk Millet Meclisine ev sahipliği yapması.
Kış aylarında sert ayazı, yazları ise kurak sıcağı ile ün salan Ankara’da keşfedebileceğiniz sayısız destinasyon sizleri bekliyor. Başkentin denizi olmamasına karşın, tarihi geçmişi ile gezginlere benzersiz anlar yaşatacağının garantisini verebiliriz. Dilerseniz keşfe çıkabileceğiniz bölgeleri anlatmaya başlayalım.
Ankara Gezilecek Yerler
Ülkemizin başkenti Ankara’da gezip görebileceğiniz sayısız tarihi kent ve doğal güzellik yer alıyor. Ankara gezi rehberi yazımızı okuyarak bu kusursuz liste ile kendinize bir gezi planı oluşturabilir, yolculuğunuz için hazırlıklara başlayabilirsiniz. Bilet.com üzerinden
Ankara otobüs bileti alabileceğiniz gibi,
uçak bileti seçeneklerini de değerlendirebileceğinizi unutmayın. Biz derledikten sonra size sadece gezmesi kalsın!
Anıtkabir
Ankara dendiğinde akla gelen ilk yerlerden birisi şüphesiz Atamızın kabri olarak hafızalarımızda yer edinen Anıtkabir oluyor. Her yıl milyonlarca kişi Anıtkabir’i ziyaret etmek için sırada bekliyor. Gezginler burada Ata ziyaretini tamamladıktan sonra Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde gezintiye çıkarak, müzedeki canlandırmalar sayesinde kendilerini adeta o dönemlerdeymiş gibi hissediyor.
Anıtkabir’in inşaatının tamamlanması 1952 yılının ekim ayına denk geliyor. 750.000 m2 üzerine Ulu Önder Atatürk için anıt mezar niteliğinde yapılmıştır. Temelleri 9 Ekim 1944 yılında atılan Anıtkabir, eşsiz mimarisi ile farklılığını gözler önüne sermeyi başarıyor. Yapı içerisinde Kurtuluş Savaşı Müzesi’nin yanında, “Atatürk ve Türk Devrimi Kütüphanesi” bulunduğunu da eklememiz gerekiyor.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Ankara’nın Ulus semtinde konumlanan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Anadolu’nun arkeolojik eserlerine ev sahipliği yapıyor. 19 Nisan 1997’de Avrupa Yılın Müzesi ödülüne layık görülen Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine kurulduğunu da belirtmek istiyoruz. Müze içerisinde Paleolitik Çağ’dan Neolitik Çağ’a, Kalkolitik Çağ’dan Erken Tunç Çağı’na, Asur Ticaret Kolonilerinden, Hitit, Grif, Urartu eserlerine kadar sayısız bölüm yer alıyor. Müzeyi haftanın her günü 10.00 ve 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Türkiye Büyük Millet Meclisi
Ülkemizin ayağa kalkış sembolü haline gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920 tarihinde açılmıştır. Ankara’ya geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken yerler arasında öne çıkan eski meclis binası, günümüzde halen pek çok tarihi yapı ve belgeyi bünyesinde barındırıyor. Ayrıca hemen yanında bulunan 2.TBMM yani Cumhuriyet Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Türkiye Büyük Millet Meclisi yaz dönemlerinde 09.00-19.00, kış döneminde de 09.00 ve 17.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor.
Etnografya Müzesi
Ankara’da görülecek yerlerden bir tanesi de şüphesiz Etnografya Müzesi oluyor. 1930 yılında açılan müzede, toplumumuzun geçmiş kültür ve dinamikleri sergileniyor. Etnografya Müzesi aynı zamanda, Mustafa Kemal Atatürk’ün geçici kabri olma özelliğine de sahip. Devlet eliyle kurulan ilk müze olma unvanı taşıyan müze, Türk Takıları, Ahşap Eserleri, El Yazmaları gibi farklı dokulara ev sahipliği yapıyor.
Ankara Kalesi
Ankara’nın en panoramik manzaralarından birini görme fırsatı yakalamak isterseniz, mutlaka Ankara Kalesi’ne çıkmalısınız. Milattan sonra 7.yüzyılda Pers İmparatorluğu tarafından inşa edilen kale yaklaşık 1400 yıllık bir tarihe ev sahipliği yapıyor.
Gölbaşı-Mogan Gölü
Ankara’nın doğal güzellikleri arasında öne çıkan Mogan Gölü’nün gezmeye doyamayacağınız destinasyonlarından biri olduğunu vurgulayabiliriz. Doğal göl niteliğinde olan Mogan Gölü Ankara’nın giriş kapısıdır. İçinde çeşitli çocuk parkları, tenis kortları, voleybol sahaları ve yürüyüş sahaları bulunuyor. Ücretli ve ücretsiz diye ikiye bölünen bu eşsiz tabiat harikasında, tekne turları da yapabilirsiniz.