Kral havuzu, Dünyanın en popüler turizm bölgelerinden biri olan Antalya’dadır, Serik ilçesine bağlı bulunan Gebiz beldesindeki doğal havuz, Antalya'nın cazibe merkezlerinden biri haline gelmiş bulunuyor.
Antalya Kral Havuzu, masmavi suları ve doğal görünümüyle ziyaretçileri kendisine hayran bırakıyor.
Antalya merkezden 65 km uzaklıkta bulunan Kral havuzu,
Antalya bölgesinin çok da fazla tanıtımı yapılmamış gizli hazineleri arasında yer alıyor. Son dönemlerde daha fazla ziyaretçi tarafından gezilen bölgenin fazla bilinmemesi ise, merkeze olan uzaklığına bağlanıyor.
Bölgenin en fazla dikkat çeken yerlerinden biri olan uçansu şelalesi, Kral havuzunun hemen altında bulunuyor. Daha tanınır olması sebebiyle bazı günler oldukça kalabalık ziyaretçiye ev sahipliği yapan şelaleyi görmeye gelenler havuzu da ziyaret ederek muhteşem doğal güzelliklere tanıklık ediyor.
Suyun etkisiyle kireç taşlarının şekillenmesi sonucunda oluşan Kral Havuzunda toplanan sular uçansu şelalelerinden akarak muhteşem görüntüler oluşturuyor. Deniz seviyesinden 400 metre yüksekte bulunan ve kar sularıyla beslenen havuz ve şelaleler, özellikle bahar aylarında daha coşkun bir görünüme sahip oluyor.
Şelale Üzerindeki Saklı Cennet
Antalya merkezden uzak olmasına rağmen son zamanlarda oldukça büyük ilgi gören Kral Havuzuna
Serik ilçesinin Akçapınar mahallesinden önce belli bir yere kadar araçlarla giden ziyaretçiler, 1,5 km uzunluğundaki dar bir patikayı kat ederek saklı bir cennet köşesiyle karşılaşıyor. Yol boyunca yabanmersini, çam ağaçları, sandal ağaçları ve dağ kekiği kokuları arasında yürüyüş yapan ziyaretçiler, yukarı uçansu şelalesine ulaşıyor.
Görkemli ve yemyeşil görünümleriyle muhteşem bir tabiat manzarası oluşturan çam ağaçları arasından dökülen yukarı uçansu ve aşağı uçansu şelalelerinin üzerinde bulunan Kral Havuzunun derinliği 1,5 ila 4 metre arasında değişiyor.
Kral havuzu, çam ağaçları arasında bulunan kireçtaşlarının yüzlerce yıldır suyun etkisiyle şekil değiştirmesi sonucunda oluşmuş doğal bir gölettir. Gördüğü ilgi sebebiyle alternatif tatil rotaları arasına giren bölgede çam ve sandal ağaçları arasında yapılan doğa yürüyüşleri, atv ve cip safari gibi etkinlikler düzenleniyor.
Özellikle yaz mevsimin bunaltıcı sıcaklarından kaçarak keyifli zaman geçirmek isteyenlerin tercih ettiği şelaleler bölgesi, yabancı turistlerin her geçen gün daha fazla ilgi gösterdiği turizm bölgelerinden biri haline geliyor.
Kral Havuzu Nerede? Nasıl Gidilir?
Kral havuzu, bulunduğu konum sebebiyle ziyaretçilerin kendi özel araçları veya kiralık araçlarla gidilmesini gerekli kılıyor. Antalya Kral havuzu ve şelalelerin bulunduğu Kozan köyüne Antalya şehir merkezinden çevre yolunu takip ederek ulaşılıyor. Antalya hava limanı yönünde ilerleyerek Aksu’yu geçen ziyaretçiler Gebiz levhasını gördükten sonra sola dönerek Akçapınar köyüne ulaşıyor.
Köye vardıktan sonra Kozan köyüne kadar asfalt yoldan ilerlemeyi sürdürüp Kozan köyüne ve önce Kral havuzu sonra yukarı ve aşağı uçansu şelalelerine ulaşım mümkün oluyor. Bölgeyi bilmeyen ziyaretçilerin ziyaret öncesi Kral Havuzu nerede konusunda kısa bir araştırma yapması ve ulaşım ile ilgili ön bilgileri edinmiş olması gerekiyor.
Kral havuzu ziyaretleri kapsamında bolca orman yürüyüşü, buz gibi suların aktığı şelalelerde hatıra fotoğrafı çektirme ve kral havuzunun berrak sularında havuza girme gibi etkinlikler yapılabiliyor. Bölgede orman içerisinde bulunan bungalovlarda konaklama imkanına da sahip olan ziyaretçiler bölgenin geleneksel lezzetlerinin sergilendiği yiyeceklerden yeme fırsatını da yakalıyor.
Doğa gezisini kültürel etkinliklerle zenginleştirmek isteyen ziyaretçiler ise, Kozan köyünden yaklaşık 1 km uzaklıkta bulunan Pednelissos antik kentini ziyaret edebiliyor. Bodrumkaya tepesi adı verilen yüksek bir yerde kurulu bulunan kentin kalıntıları arasında hamam, tapınak, alabastron kabarmaları ve dini tören alanları bulunuyor.