Termossos Antik Kenti ülkemizin en iyi korunmuş antik kentlerinden birisidir. İçerisinde kaplıcalar olması nedeni ile milli park kapsamında bulunan antik kent, çevresinde bulunan ve doğal olarak oluşan sık çam ormanları tarafından gizlenmiş durumdadır.
Termossos Antik Kenti Anadolu'nun en eski halklarından olan Luvi'lerin soyundan gelen Solym halkı tarafından kurulmuştur. Diğer bir görüşe göre kent bir Pisidia kabilesi tarafından kurulmuştur.
Termessos Tarihi
Homeros'un İlyada destanında, Likyalı bir kralın Antik Yunan kahramanlarından birine Termossos'u fethetmesini emrettiği anlatılır. Bu kahramanın kanatlı atı Pegasus'a binerek ejderhaları öldürmesi ile tanınan bir kişi olduğu söylenmektedir. Efsaneye göre kahraman, atına binip uçarak şehir halkına yukarıdan taş atmış ve şehri ele geçirmiştir.
Termossos Antik Kenti hakkındaki bir diğer bilgi Büyük İskender'in kenti kuşatmasıdır. İÖ 333 tarihinde kenti kuşatan Büyük İskender halkın başarılı savunması ve güçlü karşı koymaları neticesinde kenti almayı başaramamıştır.
İskender'in ölümünün ardından Ptolemy'ler tarafından ele geçirilen kentin halkı, İÖ 189 yılında komşuları olan şehir İsinda'yı zapt etmiştir. İsinda halkının şikayetleri neticesinde dönemin Roma kuvvetleri komutanı tarafından kente ceza uygulanmıştır. Bu dönemde Termossos ve Likya Birliği'nin savaş halinde olduğu da kabul edilmektedir.
Antalya'nın en güzel 75 yerini anlattığımız
Antalya Gezi Rehberi isimli konumuzu da okumanızı öneririz.
İÖ 71 yılında kentin bağımsız olduğu ve kendi kararlarını kendilerinin verip, kendi kanunlarını çıkarabilecekleri Roma Senatosunca da kabul edilmiştir. Bu dönemlerde basılmış olan sikkeler bunun kanıtı niteliğindedir. Şehir hakkında Bizans Dönemi ve sonraki dönemlere ait bilgi bulunmamaktadır.
Şehir terk edildikten sonra yeniden yerleşim alanı olarak kullanılmamıştır. Deprem ve doğal tahribatlar dışında zarar görmemiş durumda olan antik şehir oldukça iyi korunmuş ören yerlerinden biridir.
Termessos Antik Kent Kalıntıları
Şehre ait kalıntılar Antalya-Korkuteli karayolu üzerinde bulunan Yenicekahve yakınındaki Hellenistik Devir Suru ile başlamaktadır. Güllük Dağı'nın tepesine kadar devam eden bu kalıntılar arasında görülen kanalizasyon şebekesine ait kanallar, şehrin altyapısının çok düzgün bir şekilde planlandığı konusunda bilgi vermektedir.
Şehre giden patika yol üzerinde İmparator Hadrian dönemine ait tapınağın, İon düzeninde yapılmış basamak ve anıtsal girişi görülmektedir.
Aşağı şehir surları ve su kaynağının olduğu bölümden güneye doğru devam edildiğinde birinci katı yer yer durmakta olan Gymnasium gezilebilir. Bu yapı pek çok salon ve odadan oluşmuştur. Buranın güneybatısında büyük sütunlar olan bir cadde bulunmaktadır, sütunların arkasında dükkanlar bulunmaktadır.
Düzlük alana çıkıldığında resmi binaların olduğu bölüm görülür. Burada agora, portiko, meclis binası ve tiyatro yer almaktadır.
Şehirde bulunan 5 adet geçişli sarnıç yağmur suyu toplamak için kullanılmıştır. Çok sayıda tapınak ve mezarlık bulunan
Termossos Antik Kenti çok farklı mezar süslemeleri ve değişik lahitlerin görülebileceği bir yerdir.
Termossos Antik Kenti Nerededir?
Termossos Antik Kenti Antalya-Korkuteli yolu üzerinde, Antalya Döşemealtı ilçesine bağlı Bayatbademleri mevkisinde bulunur.
Antalya şehir merkezinin 30 kilometre kuzeybatısında bulunan tarihi alan Güllük Dağı eteklerinde yer almaktadır.
Termossos Antik Kenti Giriş Ücretleri
Antalya Termossos Ören Yeri ve Milli Parkı giriş ücreti kişi başı 10 TL dir.
Antik Tiyatro giriş ücreti kişi başı 10 TL olarak belirlenmiştir.
Müzekart sahipleri ücretsiz ziyaret hakkına sahiptir.
Termossos Antik Kenti Ziyaret Saatleri
Yaz döneminde (1 Nisan-1 Ekim) 10.00-19.00 saatleri arası
Kış döneminde (1 Ekim-1 Nisan) 08.30-17.30 saatleri arası
Haftanın tüm günlerinde açıktır.
Termossos Antik Kenti Yol Tarifi
Otobüs ile ulaşım için 506 numaralı belediye otobüsü kullanılabilir.
Özel araç ile gidecek ziyaretçiler Antalya-Burdur yolunun 11. kilometresinde Korkuteli yönüne dönmelidir. 14 kilometre sonra sol tarafta görülecek Termossos işaret levhasından içeriye doğru 9 kilometre daha gidilerek antik kente ulaşım sağlanır.