Dünyanın en popüler turizm merkezlerinden biri olan
Antalya'nın
Kaş ilçesinde bulunan
Patara Antik Kenti Kalkan beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yapılan araştırma sonuçlarına göre M.Ö 8 yüzyıldan beri var olduğu anlaşılan kent, Likya birliğine başkentlik yapmıştır. Likya dilinde "Pttara" olarak anılan antik kent, İskender tarafından kuşatılan şehirler arasında yer almaktadır.
MÖ 13 yüzyıla ait olduğu anlaşılan Hitit metinlerinde de geçen şehir, Hitit kaynaklarında "Patar" olarak anılmaktadır. Tarihi ve arkeolojik olarak büyük bir öneme sahip bulunan bölge, Ksantos vadisinden denize açılmaya en uygun yer olması sebebiyle egemen olan medeniyetler tarafından kullanılmış ve bu sayede binlerce yıl ayakta kalabilmeyi başarmıştır.
Antik çağlara dair en önemli kalıntılar arasında bulunan
Patara Antik Kenti, Hristiyan dünyası için de ayrı bir öneme sahip bulunuyor. Hristiyan dünyasında özel bir öneme sahip bulunan ve gerçek adı Saint Nicolas olan Noel Baba’nın Patara antik kendinde doğmuş olması bölgenin önemini daha da artırmaktadır.
Patara, Apollon’un önemli bir kehanet merkezi olarak da tarihte önemli bir yere sahiptir. Liman olarak kullanıldığı dönemlerde Anadolu’dan Roma’ya tahıl nakli ve depolama merkezi olarak kullanılan bölge, Bizans döneminde de önemini sürdürmüştür.
Patara Antik Kentinde Bulunan Tarihi Kalıntılar
Patara Antik Kenti stratejik açıdan önemli bir konumda olmasına rağmen, 400 metre genişlik ve 1600 metre derinliğe sahip olan limanın zamanla kumla dolmasıyla önemini yitirmiştir. Gerek teknelerin limana yanaşmakta güçlük çekmesi, gerekse daha stratejik bölgelerin kullanıma dahil edilmesi Patara Antik Kentinin kaybolmasına sebep olmuştur.
Gününüzde de tarihi kalıntıların bir bölümü kumlar altında kalsa da, gün yüzüne çıkarılmış kalıntılar başkent olduğu dönemlerdeki ihtişamını anlatmaya yetecek derecede güzeldir.
Antik kente görkemli ve çok iyi korunmuş olan Roma zafer takından giriş yapılıyor. Kazılarda elde edilen bulgularda zafer takının M.S 100 yıllarında bölge valisi adına yapıldığı anlaşılıyor. Girişin batı yönünde ise, Nekropolis (Antik Mezarlık Alanı) bulunuyor. Likya tipi lahitlerden oluşan mezarlık alanında dönemin ünlü şahsiyetlerinin mezarlarının bulunduğu sanılıyor.
Antik kentin en güney ucunda yer alan ve M.S 147 yılında inşa edildiği düşünülen tiyatro, Vespasian hamamı, Korint Tapınağı, cadde ve liman kalıntıları tarihi kentin diğer kalıntıları arasında yer alıyor.
Patara Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?
Antalya’ya bağlı Kaş ilçesinin Kalkan belde sınırları içerisinde bulunan Patara antik kenti, Gelemiş köyünden 2 km ilerde yol kenarında bulunuyor. Kalkana 15 km mesafede olan bölgeye D 400 kara yolunu kullanarak kolayca ulaşmak mümkün.
Fethiye’den 81, Antalya’dan 376 km uzaklıkta bulunan antik kente
Fethiye- Kaş arasında sefer yapan otobüslerle gelmek de mümkün. Ovaköy mevkinden sonra kalan 3,5 km yolu bir yürüyüşle veya taksi yolculuğu yaparak antik kente ulaşmak da mümkün.
Patara Antik Kenti içerisinde yer alan ve muhteşem denizi ve kumsalıyla büyüleyen
Patara Plajı da tek giriş ücreti ile zaman geçirile bilmeye olanak sağlıyor. Kaş ilçesine bilinirliği yüksek bir turizm popülasyonu olması sebebiyle Türkiye'nin hemen her şehrinden otobüs seferleri düzenleniyor. Hava alanı veya otogarlardan araç kiralayarak bölgeye ulaşım sağlamak da tercihler arasında yer alıyor.
Ziyaret Saatleri
Yaz dönemi ziyaret saatleri: Açılış 10.00, Kapanış: 19.00
Kış dönemi ziyaret saatleri: Açılış: 08.30 Kapanış: 17.30 Pazartesi günleri kapalı.
Giriş Ücretleri
Müzekart sahiplerinin ücretsiz giriş yapabildiği Antik kente normal girişlerde 30 TL ücret alınıyor.
İletişim Adresi
Antalya/ Kaş ilçesi Gelemiş Mah.
Telefon: 0-242 843 50 18