Karadeniz'in dikkat çeken doğa turizmi alanlarından olan
Limni Gölü ve çevresi 720 dekarlık bir alana sahip olup A tipi mesire alanı olarak sınıflandırılmış bir tabiat parkıdır. 2025 rakımlı krater gölünün çevresinde sarıçam, ardıç, köknar, ladin ağaçları ve böğürtlen, mor ve sarı çiçekli orman gülleri bulunmaktadır. Zigana Dağı'nın eteklerinde bulunan göl ve çevresi biyolojik çeşitlilik bakımından oldukça zengindir, pek çok endemik tür görülebilmektedir.
Doğu Karadeniz'de bulunan
Limni Gölü Tabiat Parkı pek çok hayvana da ev sahipliği yapan bir alandır. Ayı, kurt, çakal, yaban domuzu, yılan, kertenkele, Anadolu yer sincabı, Anadolu kör faresi, porsuk, sıçan, kaya sansarı bunlardan sadece birkaçıdır.
Trabzon Limni Gölü orman ve vadi manzarası, göl ve çevresindeki bitki örtüsü ile eşsiz peyzaj güzellikleri sergilemektedir. Kış mevsiminde soğuk havanın etkisi ile donan göl yüzeyi ve yağan karlarla beyaza bürünen ağaçlar oldukça güzel ve doyumsuz bir manzara oluşturmaktadır. Yazın ise açan çiçekler ve yemyeşil ağaçların göl üzerindeki yansımaları ile bir başka eşsiz manzara ile karşılaşılmaktadır. Alanda bulunan seyir terası ile tüm bu güzelliklerin hepsini bir arada görebilmek mümkün hale getirilmiştir.
Çadır kampı yapmak için oldukça uygun olan alanda arazi yapısı trekking yapmaya elverişli bir ortam oluşturmaktadır.
Limni Gölü Tabiat Parkı doğa yürüyüşü, piknik, kış sporları, çim kayağı, fotoğrafçılık, bisiklet turları, yayla gezileri ve diğer ekoturizm faaliyetleri için tercih edilebilecek eşsiz yerlerdendir. Park tüm bu özellikleri ile yerli ve yabancı pek çok turistin dikkatini çekmektedir.
Gölün bulunduğu alanın tabiat parkı ilan edilmesinden sonra göle ulaşım için kullanılacak yollar düzenlenmiş ve sosyal tesisler eklenmiştir. Çocuk parkı, tuvaletler, kamelyalar eklenen göl çevresine ayrıca ziyaretçilerin günlük ihtiyaçlarını karşılayacakları tesisler kurulmuştur. Yürüyüş yapmak isteyen ziyaretçiler için hazırlanan patika yollar, içme ve kullanma suyunun bulunması buraya gelen ziyaretçiler için büyük kolaylık sağlamaktadır.
Göl ve çevresinde çadır ve karavan kampı haricinde konaklamak için kır evleri de kullanılabilmektedir.
Limni Gölü Nerede
Limni Gölü Gümüşhane ili Torul ilçesine bağlı Zigana Köyü sınırları içerisinde bulunan 1700 rakımlı Saronay Yaylasında yer almaktadır.
Gümüşhane il merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıktadır, Torul ilçe merkezine ise 20 kilometre mesafededir. Zigana köyü ile arasında 5,5 kilometrelik bir yol vardır.
Gölün
Trabzon il merkezine uzaklığı ise 65 kilometredir.
Limni Gölü Yol Tarifi
Limni Gölü Zigana Geçidi'ne giden Trabzon - Gümüşhane anayolunun yaklaşık 10 kilometre uzağında yer almaktadır. Göle giden yol tamamen asfalttır. Zigana Kayak Merkezi'ne giden yol da göle ulaşmak için kullanılabilir. Zigana kayak Merkezi'ni takip eden yoldan 7 kilometre sonra göle ulaşım sağlanır.
Diğer bir yol olarak Zigana Geçidi'ne gelmeden önce Zigana Köyü yolu kullanılabilir. Köy yolu ayrımına girilip yaklaşık 18 kilometre ilerlendiğinde
Limni Gölü'ne ulaşılmış olur.
Göle ulaşım için herhangi bir toplu taşıma aracı bulunmamaktadır. Tur firmalarının düzenlediği paket turlarla ulaşım sağlanabilir.
Limni Gölü Giriş Çıkış Saatleri
Limni Gölü Tabiat Parkı'nın sabah 08.00 de açılmaktadır. Kapanış saati akşam 18.00 olarak belirtilmiştir ancak daha geç saatlere kadar alanda gezilebilmektedir.
Limni Gölü Giriş ve Diğer Ücretler
Kişi başı yetişkin: 3,5 TL
Kişi başı indirimli: 1,5 TL
Bisiklet: 3,5 TL
Motosiklet - ATV: 5TL
Otomobil - Kamyonet: 10 TL
Minibüs: 31 TL
Midibüs: 52 TL
Otobüs: 94 TL
Çadır yeri günlük kiralama: 14 TL
Karavan yeri günlük kiralama: 20 TL
Kır evi (3 kişilik) günlük kiralama: 200 TL