UNESCO Miras Alanları geçici listesinde yer alan
Alanya Kalesi ülkemizin tarihi ve doğal güzelliklerin hepsini bünyesinde barındıran önemli kültür varlıklarından biridir. Ortaçağ dönemi kalelerinden olan
Alanya Kalesi bir yarım ada üzerinde denizden 250 metre yükseklikte inşa edilmiştir. Korunaklı yapısı ile pek çok medeniyete ev sahipliği yapan kale Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi büyük devletler tarafından kullanılmıştır.
Helenistik dönemden itibaren yüzyıllar boyunca kullanılan kalede pek çok kültürün iç içe geçmiş izlerini görmek mümkündür.
Alanya Kalesi bugünkü görünümünü Alaeddin Keykubat döneminde yapılan imar çalışmaları sonrasında almıştır. Yine bu dönemde aşağıda liman kısımında bulunan Kızılkule ve Tersane yapıları kaleye eklenmiştir. Liman bölümünde bulunan ve yine kalenin bir parçası olan Tophane de görülmesi gereken bir başka anıtsal yapıdır.
Alanya Kalesi'nin bulunduğu yarımadayı çevreleyen surlar yaklaşık 6,5 kilometre uzunluğundadır. Surların üzerinde bulunan 140 adet burç ve kulelerin yanı sıra altı adet de kapısı bulunmaktadır.
Alanya Kalesi; İçkale, Ehmedek (orta kale) ve Dışkale olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.
Kale bölümleri arasında yer alan Osmanlı mimarisi ile şekillenmiş tarihi evler ve sokaklar arasında gezerek dönemin mimari özellikleri hakkında bilgi almak mümkündür.
Dışkale'de; surlar ve Tophane Burçları, Tersane, Esat Kule gibi burç ve kuleler yer alır.
Ehmedek'de; Süleymaniye Camisi, Akşebe Camisi ve türbesi, bedesten ve köşkler yer almaktadır.
İç Kale'de ise 5 adet su sarnıcı, 11. yüzyıla ait çapraz tonozlu şapel, askeri yatakhaneler, Selçuklu Hamamı, Keykubat Sultan Sarayı ve suçluların denize atıldığı Adam Atacağı yer almaktadır. İçkale yarımadanın en yüksek noktasında yer almaktadır. Buradan portakal ağaçlarının kokuları eşliğinde muhteşem Akdeniz manzarasını ve günbatımını izlemek ziyaretçilere büyük keyif vermektedir.
Alanya Kalesi mimari yapısı ve duruşu ile Alanya'nın simgesi haline gelmiş eşsiz özelliklerde bir yapıdır. Kale içerisinde bazı kesimlerde bulunan yerleşim yerlerinde halk yaşamaya devam etmektedir. Ahşap ve kagir evlerin önünde bulunan el dokuma tezgahlarında ipek ve pamuklu kumaşlar dokunarak satılmaktadır. Kale sokaklarında meyve ağaçlarına rastlamak mümkündür.
Alanya Kalesi Nerededir?
Alanya Kalesi Antalya iline bağlı Alanya ilçesinde bulunmaktadır. Kale üzerinde bulunduğu yarımada ile Alanya'nın simgesi haline gelmiştir.
Alanya bağlı olduğu Antalya şehir merkezinden 140 kilometre uzaklıktadır. Antalya- Alanya arasında dolmuş ve otobüs seferleri sıklıkla yapılmaktadır.
Antalya havaalanı ve Alanya arası ise 125 kilometredir. Buradan uçak firmalarının servisleri, taksi ve belediye otobüsleri ile Alanya merkezine gitmek mümkündür.
Alanya;
İstanbul'a 850 kilometre,
Ankara'ya ise 526 kilometre uzaklıktadır.
Alanya Kalesi Alanya merkezine 40 dakikalık yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Kaleye ulaşım özel araç, taksi, belediye otobüsü ve dolmuşlarla yapılabilmektedir.
Alanya Kalesi Giriş Ücretleri
Kişi başı giriş bileti ücreti 30 TL
Bir bilet ile aynı gün içerisinde olmak koşulu ile Ehmedek Kalesi de gezilebilmektedir.
Liman bölümünde bulunan Kızılkule için ayrı giriş ücreti alınmaktadır.
Müzekart sahibi ziyaretçiler için yılda 2 kere ücretsiz giriş hakkı sağlanmıştır.
Alanya Kalesi Ziyaret Saatleri
Kış dönemi (31 Ekim-1 Nisan): 08.30-17.30
Yaz dönemi (1 Nisan-31 Ekim): 10.00-17.00
Alanya Kalesi'ne girişler Pazartesi günleri kapalıdır.
Gişe kış dönemine saat: 17.00, yazın saat: 16.00 da kapanmaktadır.
Alanya Kalesi Yol Tarifi
Antalya merkezinden Alanya ilçe otobüsleri ya da dolmuşları ile Alanya'ya gelebilirsiniz. İlçe içerisinde Kale yazan dolmuşlarla kale girişinde inmeniz mümkündür.
Belediye otobüsü kullanmak isterseniz 4 numaralı otobüs ile Surboyu-Tophane durağında inebilirsiniz. Durak kale girişinin yaklaşık 780 metre uzağında 11 dakikalık yürüme mesafesinde bulunmaktadır.