Osmaniye’ye yolunuz düştüğünde mutlaka Osmaniye’de görülmesi gereken yerler hakkında önceden bilgi birikimine sahip olmanızda fayda var. Yeni bir yeri keşfetmeye çıktığınızda o yerin en çok tarihi yapılarını, doğal güzelliklerini ve mutfağını merak edersiniz. Bizlerde bu yazımızda sizler için hepsini topladık.
Eğer planınız uzun bir süre Osmaniye’de kalmak ise mutlaka her ilçesini gezmelisiniz. Çünkü ilçelerinde yer alan tarihi ve doğal güzelliklerini görmeniz gerekir.
Tırmıl Höyüğü
Bu noktada ilk olarak Kadirli ilçesinden başlayabilirsiniz. Aynı zamanda Osmaniye'nin en büyük ilçesi konumundadır. Kadirli’ye gittiğinizde Tırmıl Höyüğünü mutlaka ziyaret ediniz. Bu höyük şehrin eski yaşantısını sizlere aksettirecek kalıntılara sahiptir.
Ala Cami
Ardından Ala Camiyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Cami Roma, Bizans ve Türk dönemlerinin izlerini taşımaktadır.
Düziçi Kaleleri
Kadirli'nin ardından Düziçi ilçesini ziyaret edebilirsiniz. Bu ilçede görmeniz gereken üç tane kale bulunmaktadır. Bunlar
Saman Kalesi,
Haruniye Kalesi,
Kurtlar Kalesidir. Düziçi Osmaniye’ye 32 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.
Aslantaş Açık Hava Müzesi
Osmaniye’de gezilecek yerler arasında mutlaka tarihi mekan olan
Aslantaş Açık Hava Müzesi’ne yer vermelisiniz. Neo-Hitit döneminden kalıntılar taşıdığından dolayı burayı ziyaret etme fırsatını mutlaka yakalayın.
Hitit ve Fenike yazıları olan rölyefler ve tabletleri sergilenmekte olan bu açık hava müzesinde Kral Asitawada’nın yazlık sarayına ait olan kalıntıları da görmeniz mümkün. Dünya üzerinde Hitit yazıları ilk kez burada okunmuştur. Özellikle turistlerin ilgisini çeken bir alandır. Özellikle yaz aylarında ziyaretçileriyle buluşmaktadır.
Bu müze Osmaniye’ye 30 kilometre, Kadirli’ye ise 22 kilometre uzaklıktadır.
Karatepe Aslantaş Milli Parkı
Karatepe Aslantaş Milli Parkı sizlere Akdeniz’in eşsiz manzarasını sunmakta ve Akdeniz’in tabiat güzelliğini de gözler önüne sermektedir. Karatepe Aslantaş Milli Parkı da Kadirli ilçesinde yer almaktadır. İlçeye 22 kilometre uzaklıktadır ve Kızyusuflu Köyünün içerisinde yer almaktadır. Oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahip olan bu milli park, 7891,5 hektarlık bir alan üzerine kurulmuştur.
1958 senesinde koruma altına alınmıştır ve kamp, dağ yürüyüşü ve piknik için oldukça ideal bir alandır. Bu milli parkı hem şehir halkı hem de çevre illerdeki halk özellikler yaz aylarında gelmekte ve parkın keyfini çıkartmaktadırlar. Osmaniye’ye gelen turistlerin de önemli keşif alanlarından biridir.
Kastabala Antik Kenti
Kastabala Antik Kenti de osmaniyede görülmesi gereken yerler arasından bir diğeridir. İl merkezine uzaklığı 12 km olan bu kent, Ceyhan Nehrinin kuzeybatısında yer alan kıvrımın içinde, Bahçeköy ve Kesmeburun arasında bulunan ovada yer alan kaya çıkıntısı üzerinde bulunan Bodrum Kalesi ismini taşıyan 13.yydan kalan bir kale yükseltisidir.
Osmaniye Nesi İle Meşhurdur?
Hayvancılık ve tarımın yoğun olarak yapıldığı Osmaniye’de doğaya bağlı olarak oluşan zenginlikler bol miktarda bulunmaktadır. Bu zenginlik aynı zamanda Osmaniye’nin mutfağına da yansımaktadır. Osmaniye, Akdeniz bölgesi ile doğu arasında bir bağlantı görevi görmekte ve tarımı çok gelişmiş olan bir şehrimizdir. Çukurova ile iç içe olan Osmaniye tarım açısından her şeyi zengin arazilerinde yetiştirmektedir.
Osmaniye yer fıstığının atası olarak bilinir ve burada aynı zamanda pamuk, buğday, zeytin, mısır ve soya üretimi de yaygındır.
Peki, Osmaniye'nin neyi meşhur? İşte Osmaniye’ye özgü en meşhur yemekler; Yaprak sarması, bazlama, etli kömbe, lahana sarması, kaburga dolması, dolma, zorkun tava, teleme, sıkma, tavuk dondurma, tirşik, kete, maluta, yüksük çorbası, ıspanak kavurma, kabak çiçeği dolması, el turşusu, pirpirim çorbası, toğga, tutmaç, söğürme, ekşili kömeç, süllüm, yoğurt tatlısı, dövmeli yoğurtlu çorba, bayram kömbesi, tarhana çorbası, halka tatlı, bici bici, yağlı ballı, bal kabağı tatlısı Osmaniye’ye özgü yemeklerin başında gelmektedir. Osmaniye’ye gittiğiniz bu zengin mutfağından mutlaka çeşitli yemekleri denemelisiniz.