Kiliseler her zaman insanların Tanrıya olan inancını ona göstermek için gittikleri yerler olmuşlardır. Bu nedenle bazı kiliseler tarihte inşa edilmiş en büyük yapılar arasındadır. Kiliseler aynı zamanda dünyanın en güzel ve süslü sanat ve mimarlık eserleridir.
Bu listedeki büyük kiliseler çoğunlukla geçmişteki Katolik Romalılara ait. Ancak, kiliselerin tümü hala Katolik yönetiminde değil. Örneğin Ayasofya artık bir müzedir. Bu listenin amacını düşünerek, katedral görevi gören kiliseleri dahil etmedik.
10. Ayasofya
Ayasofya, bu listedeki artık aktif olmayan tek kilise. Bunun yerine Ayasofya, halka açık bir müze olarak 1935'ten beri açık ve dünyanın en popüler turistik yerlerinden biridir. Ayasofya'nın 7.960 metrekarelik bir alanı vardır.
Ayasofya artık dini konulara hizmet etmese de, dini merkez olarak uzun bir geçmişi var. Burası Doğu Roma İmparatorluğu tarafından yaptırılmış
en büyük kilise ve birkaç yüzyıl boyunca dünyadaki en büyük operasyonel kilise olarak kaldı. Dünyanın yedi antik harikasından biri olan Efes'teki yıkılan Artemis Tapınağı'ndan alınan sütunlar Ayasofya'nın içini inşa etmek için kullanıldı.
9. Barış Kadını Bazilikası
30.000 metrekarelik dış alana sahip Fildişi Sahilleri Yamoussoukro'daki Barış Kadını Bazilikası, dünyanın en büyük dış alana sahip kilisesidir. Bununla birlikte, tipik olarak en büyük kilise sayılmaz, çünkü iç alanı 8000 metrekareden daha azdır (7,989 metrekare) Barış Kadını Bazilikası, dünyanın en büyük kilisesi olarak kabul edilen Vatikan Şehri'ndeki St. Peter Bazilikası'na bağlıdır.
Bazilika etkileyici bir Katolik anıtı olsa da, bu ihtişamı Fildişi Sahilleri'nde her zaman bir tartışma konusu olmuştur. Bazilika'nın inşaatı 300 milyon dolara mal oldu, ancak bu zengin bina fakir bir şehrin merkezinde yer alıyor. Barış Kadını Bazilikası'nın maliyeti Fildişi Sahilleri’nin borcunu iki katına çıkardı. Barış Kadını Bazilikası, İtalya'dan ithal edilen mermerlerden inşa edilmiştir. Aynı zamanda Fransa'dan getirilen 7.000 metrekare vitray pencereye sahiptir.
8. Kutsal Kalp Bazilikası
Belçika Koekelberg'deki Kutsal Kalp Bazilikası 8.000 metrekarelik bir alana sahiptir. Genellikle Gotik tarzda inşa edilmiş diğer büyük Katolik kiliselerinin aksine, Kutsal Kalp Bazilikası bir Art Deco anıtıdır. Bazilika’nın mimarı Kutsal Kalp Bazilikası tamamlanmadan ölen Albert Van huffel idi.
Tüm büyük kiliseler gibi, Kutsal Kalp Bazilikası da iki ünlü sanatçının, George Minne ve Harry Elstrøm'un heykelleri dahil olmak üzere harika sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor. Bazilika ayrıca, 20. yüzyılın ortalarında Belçika’nın en iyi vitray sanatçıları tarafından tasarlanan vitray pencerelere sahiptir. Kutsal Kalp Bazilikası iki adet dini sanat müzesi bulunmakta.
7. Guadalupe Meryem Ana Bazilikası
Guadalupe Meryem Ana Bazilikası, 8.167 metrekarelik bir alana sahip olan Meksika'daki en büyük kilisedir. Bazilika'nın bulunduğu yer kutsaldır ve geleneğe göre, Meryem Ana, 1531'de Aztek bir Roma Katolikliği olan Aziz Juan Diego Cuauhtlatoatzin'in karşısına çıkmış ve kendisine bir kilise inşa etmesini söylemiş.
Guadalupe Meryem Ana Bazilikası, 16. yüzyılda inşa edildi ve yıkılmaya başladığında daha fazla kullanmak tehlikeli hale gelmeden önce birkaç yüzyıl boyunca kullanıldı. Guadalupe Meryem Ana yeni Bazilikası ise 1970'lerde inşa edilmiş ve şimdi ana kilise olarak hizmet vermektedir. Eski Bazilika ise onarıldı ve şimdi halka açık. Guadalupe Meryem Ana Bazilikası, üzerinde Bakire Meryem'in görüntüsünü olan orijinal mucizevi bir giysi barındırdığı için, dünyanın en önemli Katolik tapınaklarından biri olarak kabul edilir.
6. Ulm Minster
Ulm Minster, yaklaşık 8.260 metre kare alan sahip olduğu için
en büyük kilise olmayabilir, ancak dünyanın en yüksek kilisesidir. Ulm Minster’in çan kulesi, 161.5 metre yükseklikte ve Almanya’daki Ulm kenti üzerinde yükselir. Bir dönem Ulm Minster, dünyadaki en yüksek yapıydı. Bugün, Ulm Minster bir Lutheran kilisesidir, ancak 1376'da inşa edildiğinde bir Roma Katolik kilisesiydi. Ulm Minster'in inşaatı 1530 yılından 1890 yılına kadar tamamlanmamıştı. Ulm Minster'in içindeki org bir dönem dünyanın en büyük orguydu ve Amadeus Mozart tarafından da çalındı.
5. Surların Dışındaki Aziz Paul Bazilikası
Surların Dışındaki Saint Paul Bazilikası, Roma'nın en eski bazilikalarından biridir. Bazilika'nın arazisi ilk olarak 4. yüzyılda kutsanmış ve bölgedeki ilk bazilika İmparator Konstantin tarafından yaptırılmıştır. Bu ilk bazilika, 324'de Papa Sylvester tarafından da kutsandı.
Şu an Duvarların Dışındaki Aziz Paul Bazilikası 8.515 metrekarelik bir alana sahiptir. Kompleks alanında ayrıca 936’da Odon of Cluny tarafından restore edilmiş eski bir Benedictine Manastırı bulunmaktadır. Şaşırtıcı bir şekilde, bu Manastır bugün hala aktif durumdadır. Surların Dışındaki Aziz Paul Bazilikası'nın, dünyanın sonunu veya geleceği öngören portrelere ev sahipliği yaptığı bildiriliyor.
4. Most Holy Trinity Bazilikası
Most Holy Trinity Bazilikası, Portekiz'deki Meryem Ana Mabedi'ndeki yepyeni bir büyük kilise. Portekiz'deki en büyük kilisedir ve 8.700 metrekarelik bir alana sahiptir. Most Holy Trinity Bazilikası 9.000 kişiyi alacak kadar geniştir ve tesiste ayrıca dört küçük kilise daha vardır. Burada bulunan Fátima Tapınağı her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edildiğinden ve önceki kilise sadece birkaç yüz kişi aldığı için bölgede yeni bir kiliseye ihtiyaç duyuldu. Most Holy Trinity Bazilikası 2004 - 2007 yılları arasında inşa edilmiştir ve modern bir mimari görünüme sahiptir. Fátima Tapınağı, 1917'den bu yana Kutsal Meryem'in birkaç kez göründüğü önemli bir Katolik hac merkezi olmuştur.
3. Licheń Meryem Ana Bazilikası
Licheń Meryem Ana Bazilikası, 10.090 metrekarelik bir alana sahip olan Polonya'daki en büyük kilisedir. Burası, Licheń Stary'deki Acı Çeken Meryem Ana Tapınağı'nda yer almaktadır. Licheń Meryem Ana Bazilikası, Polonya’nın en önemli hac bölgesi olarak kabul edilir. Bazilika, 1994 yılında, Miraculous Image'in sergilendiği eski kilisenin yerini almaya başladı. On yıl sonra, 12 Haziran 2004 tarihinde Licheń Meryem Ana Bazilikası kutsandı. Licheń Meryem Ana Bazilikası çan kulesi 63 metreyüksekliğindedir ve Polonya'nın en büyük çanına ev sahipliği yapmaktadır.
2. Aparecida Meryem Ana Ulusal Tapınağı Bazilikası
Aparecida Meryem Ana Ulusal Tapınağı Bazilikası, 12.000 metrekarelik alanla Brezilya'daki en büyük kilisedir. Aparecida Meryem Ana Ulusal Tapınağı Bazilikası, Brezilya halkı için önemli bir türbedir ve 1930'dan beri ülkenin koruyucu azizi olan Meryem Ana'ya adanmıştır.
Dünyanın en büyük ikinci kilisesi olan Aparecida Meryem Ana Ulusal Tapınağı Bazilikası'nın 45.000 kişiyi alabildiği bildiriliyor. Bazilika çok önemli bir yer olduğundan, Meryem Ana'yı onurlandırmak için her yıl milyonlarca hacı burayı ziyaret eder. Papa John Paul II, Papa Benedict XVI ve Papa Francis de dahil olmak üzere Aparecida Meryem Ana Ulusal Tapınağı Bazilikası'nı çeşitli Papalar ziyaret etmiştir. Burayı çevreleyen alanda bir alışveriş merkezi, tıp kliniği ve restoranlar bulunmaktadır.
1. Aziz Peter Bazilikası
Aziz Peter Bazilikası,
dünyanın en büyük kilisesi ve belki de en iyi bilinen kilisedir. Bazilika Vatikan'ın kalbinde yer almaktadır ve 15.160 metrekarelik bir iç alana ve 21.095 metrekarelik bir dış alana sahiptir. Aziz Peter Bazilikası, aynı anda 20.000 insanın dua edebileceği kadar büyüktür.
Aziz Peter Bazilikası en etkileyici Katolik kilisesi olsa da, aslında Katolik Kilisesi'nin ana kilisesi ya da Roma'nın Piskoposluğu'nun katedrali değildir. Ancak, Katolik dininin en kutsal yerlerinden biri olarak kabul edilir. Aziz Peter Bazilikası her yıl onbinlerce insanın akın ettiği çoğu Katolik için bir hac yeridir. Aziz Peter Bazilikası'nın içini süsleyen resim ve fresklerin hiçbiri aslında resim değildir. Bunların her biri aslında binlerce minik cam parçasından oluşan mozaiklerdir.