Kendinden daha çok bilinen ilçesi Malazgirt ile ve diğer tarihi eserlerinin varlığı ile Muş, tarihe tanıklık edebileceğiniz nadide şehirlerimiz arasında yer alıyor.
Kale, köprü, hamam, cami ve kilise gibi farklı dini, mimari ve kültürel öğeleri tarihi dokusu içerisinde barındıran
Muş’ta görülmesi gereken yerler hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için yazının devamı faydalı bilgiler içeriyor.
Muş Kalesi
Muş merkezinde yer alan ve kim tarafından yapıldığı konusunda kesin bir bilgi olmamakla birlikte Moğol ve Ermeni istilaları ile tahribe uğradığı, Müslümanların eline Hz. Ömer döneminde geçtiği bilinen
Muş Kalesi, günümüzde şehrin ilgi gören ziyaret mekânlarından biridir.
Malazgirt Kalesi
Şehir merkezi dışına çıkma olanağınız varsa merkeze 137 km uzaklıktaki Malazgirt Kalesini ziyaret edebilirsiniz. Urartular döneminde inşa edilmiş olmakla birlikte birçok medeniyet tarafından kullanılmış olan Kalenin adı Malazgirt Savaşı’ndan kalma olup Berber Kalesi adıyla da bilinmektedir.
Malazgirt Zafer Anıtı
Malazgirt Ovasına 80’li yılların ikinci yarısında yapılmış olan 42 metre yükseklikteki
Zafer Anıtı da muşta görülmesi gereken yerler
arasında yer alıyor. Anıt, Anadolu kapısı ile Türklerin Anadolu’ya geçişini sembolize eden sütunlar ve boşluklardan meydana gelmektedir.
Arak Manastırı
İşçilik ve malzeme açısından Roma stilinin göze çarptığı
Arak Manastırı da önemli tarihi eserlerdendir.
Kayalıdere Ören Yeri
Yapılan kazılarda bulunan eserlerin Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilendiği bir Urartu yerleşkesi olan ve kale, tapınak ve kaya mezarları gibi kalıntılar barındıran
VartoKayalıdere Ören Yeri de Muş’ta gezilecek yerlerarasında yer almaktadır.
Murat Köprüsü
143 metre uzunluğundaki Selçuklu yapısı
Murat Köprüsü, şehir merkezindeki Muş Ulu Camii, Alaaddin Bey Hamamı ve Yıldız Han şehre geldiğinizde uğramadan geçmemeniz gereken önemli tarihi yapılardır.
Hamurpet Gölü
Doğal güzellikler ile büyüleyen bir manzaraya sahip ova ve göller de muşta gezilecek yerler
arasında önem taşıyor. Hamurpet Dağlarının eteğindeki 21 metre derinliğe sahip
Hamurpet Gölü 2149 metre yükseklikteki muhteşem manzarası ile Muş’ta görülmesi gereken doğal güzellikler arasında ilk sırada yer alıyor.
Haçlı Gölü
Bulanık ilçesinde yer alan ve bulanık suyu ile bilinen
Haçlı Gölü, tuzlu ve acı suyu ile bilinen karstik
Kaz Gölü doğal güzellikleri sevenler için eşsiz manzaralar sunan yerlerdir.
Muş Ovası
Muş, dağlık alanların fazla olmadığı, plato ve ovalar üzerine kurulmuş bir şehirdir.
Muş Ovası şehrin ekonomisinde de önemli bir yere sahiptir. Üzerinde bulunan tarihi köprü ile de bilinen Murat Irmağı şehre hayat veren bir kaynaktır. Şehrin bir başka hayat kaynağı ve doğal güzelliği ise Karasu Irmağıdır.
Hangisi Daha Meşhur, Lalesi mi Yemekleri mi?
Muş’un neyi meşhur sorusunun cevabı olarak yemeklerinin yanı sıra lalesinden de söz etmek gerekiyor. Fotoğrafçıların ve film çekenlerin de ilgisini çeken doğal güzelliklerden olan
Muş lalesi mimari eserlere de ilham kaynağı olmuş bir bitkidir. En güzel lale manzaralarından istifade etmek istiyorsanız şehre nisan aynının son, mayıs ayının ise ilk haftasını içeren tarihlerde gelmeniz gerekiyor.
Muş, tarihi ve doğal güzelliklerine ek olarak yöresel yemekleri ile de meşhur olan şehirlerimizden biridir. Köftesi ile meşhur olan şehre geldiğinizde domatesli lahana dolmasının ya da hez dolmasının tadına bakmadan, herse, mırtöge ve keşkek cavbelek gibi yöresel lezzetleri denemeden dönmemeniz tavsiye ediliyor.
Muş köftesi diğer yörelerden farklı olarak malzemesi hazırlandıktan sonra tuzlu suda pişiriliyor ve tereyağı dökülerek servis ediliyor. Hez dolması ise lahana yapraklarının kullanıldığı kıymalı bir yöresel lezzet. Lahana yapraklarının kullanıldığı, baharatlarla lezzeti artırılmış nohutlu ve hamurlu ekşili bir yiyecek olarak çortiyi de deneyebilirsiniz.